un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plățile de pe mobil mai au de așteptat

1 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

mastercard_mobile_1Am citit pe net despre aplicația Mobilpay Mastercard, prezentată ca un mare pas înainte pentru a face plăți de pe mobil. Apoi am încercat-o chiar eu și am fost dezamăgit.

La prima pornite vi se cere să introduceți un mPIN din 6 cifre. Nu știu de ce-i zice mPIN și nu PIN sau de ce trebuie să fie din fix 6 cifre și nu poate fi orice parolă vrei tu, mai ales că este o aplicație în care ulterior îți vei introduce datele cardului tău Mastercard (în curând și Visa, se spune) și vei face plăți reale. Să nu-l uitați.

Ce așteptam de la aplicație: să pot plăti direct din ea facturi la cât mai mulți furnizori. Nu contează cum, că ar fi trebuit să bag acolo numărul facturii sau să știu eu suma exactă, ideea era să pot face plăți direct din telefon.

Ce obții în realitate: poți plăti doar facturile unei singure firme, Orange România. Ceea ce probabil că este ok pentru abonații Orange, dar nu-i cazul meu; și chiar și abonații Orange aveau deja opțiuni avansate de “Contul meu” direct în site-ul operatorului, de unde puteau face plăți.

În rest mai ai o pagină care este un fel de agregator de reduceri și vouchere pe care le poți achiziționa direct din telefon. Ceea ce, din nou, ar fi ok dacă ar fi colaborat cu site-uri precum cautareduceri.ro sau redutti.ro, pentru a avea acces la foarte multe oferte în mod direct, dar momentan îți sunt arătate doar vouchere de la BestDealz și FunDeal.

În mod bizar, pagina principală a aplicației spune ceva de reîncărcare și “Kartela”, dar nu știu ce-i asta. Pentru reîncărcare direct din telefon mi se pare că poți oricum să accesezi site-urile operatorilor. În pagina de configurare ai ocazia să-ți înrolezi cardurile Mastercard pentru a efectua rapid plățile dorite.

În concluzie, este o aplicație lansată înainte de a oferi o funcționalitate reală. Plata unei singure facturi și niște vouchere? Prea puțin! Și chiar dacă în timp vor adăuga noi furnizori în aplicație, adevărul este că eu am încercat-o azi, nu i-am găsit nici o utilitate personală și probabil îmi vor mai reaminti de ea peste vreun an. Nu mai bine o lansau peste 2 luni cu mai multe funcții în ea?

Puteți să o luați din Google Play și AppStore, pentru care n-am găsit un link în cele 10 articole citite pe net și nici pe site-ul oficial. Cât despre plățile adevărate de pe mobil și cum se vor face ele, am scris aici.

Update: o scurtă discuție telefonică avută azi cu un reprezentant PR al lor a ridicat un punct interesant. Este genul de domeniu în care nu poți convinge multe firme să intre în sistemul tău încă înainte de lansare, ci prin presiunea creată de aspectul “concurența noastră s-a băgat în noua aplicație, hai și noi” care apare după lansare publică. Totuși, rămâne riscul ca un start slab să nu permită atingerea acelui punct critic dincolo de care magazinele și furnizorii vor decide să investească pentru a participa în această inițiativă.

    4 comentarii

  1. Cei de la Netopia ar tb. să se numească, mai degrabă, Eutopia. Sunt varză la suport. Am cumpărat prin intermediul lor cartele Focus Sat. Am avut o problemă într-o seară cu o astfel de plată şi a tb. să aştept până ziua următoare la amiază pt. rezolvarea problemei. Pe de altă parte, site-ul de pe care cumpăram aceste cartele avea suport non-stop.

      (Citează)

  2. Eu am pus linkurile, Kartela este un site de incarcari prepay online, insa pentru incarcarea cartelelor Orange si Vodafone exista aplicatii pentru Android si iOS din care se poate face incarcarea direct. Cele doua groupon-uri au fost alese fiindca folosesc sistemul de tranzactii mobilpay. Ce ma surprinde ca si Vodafone foloseste tot solutia Mobilpay si nu permite plata facturilor din aplicatia Master Card.

    Ce este iara interesant ca poti inregistra orice card Master Card emis de orice banca din lume :D

      (Citează)

  3. Când am citit numele aplicației s-au creat altfel de asocieri: mă așteptam la o aplicație care să genereze automat numere de card Mastercard și coduri de verificare pe care să le poți folosi o singură dată la plată. Dar se pare că nu-i așa.

      (Citează)

  4. Mda, si eu am instalat-o si nu este chiar ce ma asteptam.
    Insa stai pe-aproape ca surprize vor mai fi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus