un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange TV are acum licență ANCOM

20 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Hotnews spune că ANCOM a acordat operatorului Orange și o licență de transmisie a programelor TV, chiar dacă la această ora Orange România nu a confirmat această veste. Nu mă îndoiesc însă că n-ar fi adevărat, ANCOM nu are motive să mintă, ci mai degrabă Orange își dorea să comunice noutățile pe “frontul TV” în momentul în care se va apropia și de valorificarea respectivei licențe.

Nu mă miră știrile și nici nu sunt vreo noutate pentru Orange. În Franța, de exemplu, oferă servicii TV de multă vreme și nu mă îndoiesc că mai sunt și alte tări pe listă.

Ca operator mobil poți oferi cel mai eficient servicii TV prin propria rețea de date, mai ales că ne apropiem de aprilie 2014 și lansarea LTE la nivel național, fără restricții, iar rețeaua poate. Tehnologia se numește DVB-H, adică Digital Video Broadcasting – Handheld, și presupune transmisia TV direct către tablete, mobile și laptopuri. Practic, un fel de Voyo/Seenow, dar cu acces la TV, nu doar la filme pay-per-view sau doar anumite posturi TV.

În străinătate, sistemul Orange TV permite disponibilitatea pe orice dispozitiv (bănuiesc că au ei soft pentru asta), înregistrarea programelor TV chiar pe servere (adică TV-on-demand), înregistrarea canalelor și desigur un ghid TV complet integrat în software.

Articolul de pe Hotnews vorbește despre posibilitatea ca Orange să ofere televiziune prin satelit, adică un DTH (direct-to-home) după modelul Digi, Dolce, Focus și restul celor din țara noastră, întâlniți mai degrabă la sate. OK. De ce ai lua Orange? Probabil că vor oferi pachete complete sau discount-uri pentru abonații Orange, într-un sistem integrat asemănător cu ce practică RCS ca provider de TV, telefonie și Internet.

Personal pariez pe prima varianță, TV-on-demand prin propria rețea de date, mai ales că textul ANCOM precizează “dreptul de a furniza servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare prin intermediul retelelor radio celulare publice (tip Mobile TV)”. Rețele celulare publice, nu satelit. Așteptăm vești de la Orange.

orange_tv_box
La MWC 2013, la Barcelona, am văzut la standul Orange și această cutie Orange TV. Nu știu dacă să o numesc set-top box, dar probabil că are o conexiune HDMI sau AV-out. Văd că include și un ceas digital, ca să aibă ce să-ți clipească pe 12:00 non-stop. Mai mult mi-ar plăcea un dispozitiv care să se conecteze la rețeaua mobilă Orange, să-ti ofere prin aceasta semnal TV către televizoare și să ofere și wifi în casă.

sursa: Hotnews.

    6 comentarii

  1. salut,

    Se cheama livebox: http://www.orange.es/livebox/ … si e un router multimedia; ca si in franta si in spania orange ofera solutii de internet/tv/tel. fix pentru acasa (se prezinta onorabil as zice). Si vodafone lafel.

      (Citează)

  2. un lucru bun si interesant. dar la noi in tara va fi un mare fleosc.

      (Citează)

  3. Vor lansa servicii DTH.
    Nu ma intreba de unde stiu, dar stiu.

      (Citează)

  4. ala e Livebox-ul. in Franta Orange ofera pachetul “clasic” (sunt vreo 5 operatori care fac asta) Net + Telefon (gratuit pe fixuri in Franta si lume) + Televizor, totul intr-un box care de obicei are si un hard in el si tot felul de functionalitati. Totul prin ADSL, fibra optica e in curs, dar in Franta inca ADSL e la putere.

    eu am un box din asta de la alta firma si este bestial ca poti sa sun in Romania fara sa platesc absolut nimic.

      (Citează)

  5. Mi-ar prinde bine sa vad cateva posturi TV pe mobil. Sunt unele momente in care vreau sa vad anumite emisiuni si uit sa ma uit la ora cand sunt difuzate.

      (Citează)

  6. E vorba de DHT.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus