un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mă plictisește scandalul bisericesc

21 Mar 2013  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Biserica StravopoleosE important de ținut minte, în orice situație, că oamenii au conducători aleși după chipul și asemănarea lor. Niște oameni care își duc viața în spiritul cinstei sau organizării minuțioase de tip nemțesc nu vor accepta (citiți “vota”/”realege”) conducători care nu sunt la fel de chibzuiți. Și din contră, dacă toți caută doar soluția ușoară în viață, “combinația” și “pila”, atunci nici cei de la putere nu vor fi altfel.

Astfel, ca o paranteză mai lungă, se explică de ce Năstase, un infractor condamnat și cu pușcăria executată, este invitat de cei de la putere să se întoarcă în partid și poate să capete noi funcții publice; e un om bun, e timpul să conducă din nou țara acum că a ieșit de la pârnaie. Asta zic cei din PSD, dar n-ar declara-o dacă n-ar ști că o mare parte din populație aprobă tacit aceste fraze. În fond, dacă ai ditamai mizeria în casă nu te va deranja nici cea de pe stradă.

Articolul acesta este despre cele două biserici, cea românească și catedrala ei, cea cipriotă și faptul că ajută statul cu bani în prag de criză. Eu unul sunt mega-sătul de această discuție inutilă și de comparația care se face și uitați de ce.

Înainte să vă scandalizați că se cheltuie sute de milioane de euro pe Catedrala Mântuirii Neamului amintiți-vă că 62% dintre români susțin acest lucru, conform unui sondaj de anul trecut. 62%, mai mulți decât au votat pentru o anumită cauză la orice referendum. Dacă oamenii sunt religioși, dacă se strâng mai mulți la moaște decât la orice miting de protest pentru că scad pensiile și salariile, ce să facă și conducătorii decât să dea banii?

Dacă vă interesează părerea mea personală, îmi place să vizitez catedrale impunătoare în alte țări. Chartres, Reims, St Stefan, Canterbury, Notre Dame, Sf Petru, St Paul, “cum s-o chema aia din Lyon”, Sf Anton și multe altele, le-am vizitat pe toate și mi-ar plăcea să fie una atât de impunătoare și în țara noastră. Și am fost mereu conștient că acelea pe care le vizităm și de care ne minunăm s-au făcut tot cu banii poporului, dar într-un mod și mai dur și mai brutal.

Dar nu e momentul acum. Sute de milioane de euro? Eu i-aș da la metroul spre Drumul Taberei, la ajutoare pentru bătrâni și handicapați, la piste de bicicliști, la învățământ, la medicamente pentru bolnavii de cancer, la orfelinate, la sate, la multe altele. Majoritatea însă decide și sunt conștient și de acest fapt care stă la baza societății democratice.

Și înainte să-i admirați atâta pe ciprioți și biserica lor, care ajută statul în momente de criză în loc să consume banii, hai să privim situația de acolo:

“Biserica Ortodoxa din Cipru este cel mai mare proprietar de terenuri din țară si are participațiuni la numeroase firme”. Aoleu! Biserica este cel mai mare moșier din Cipru? Ia gândiți-vă cum ar fi dacă Biserica Română ar fi cel mai mare proprietar de terenuri din România? Cum ar fi ca aceștia nu doar să consume bani de la buget fără a plăti taxe, dar să fie și proprietarii unei mari părți din tară? Nu că dintr-o dată parcă e mai bine la noi?

Doi la mână, Biserica Cipriotă n-a donat toți banii din conturile lor, n-au renunțat la aur și podoabe pentru a fi topite și date cadou statului aflat în criză, nu a lichidat tot ce are pentru a ajuta economia să iasă din criză. Au anunțat că vor să-și ipotecheze bunurile pentru a cumpăra apoi obligațiuni de stat. Adică un împrumut lipsit de orice risc, pentru că obligațiunile emise de țări sunt foarte sigure; chiar și într-o țară precum Cipru, în prag de criza majoră, acestea sunt sigure pentru că falimentul este imposibil, mai devreme sau mai târziu orice țară își revine și le răscumpără.

Dacă ar fi să pun în antiteză actul BOR de a cere bani suplimentari pentru catedrală, l-aș pune cu noul Papă Francisc și ideea acestuia de a conduce o biserică “săracă”, în care banii să se ducă spre cei nevoiași. E omul care și-a rugat susținătorii să nu cheltuiască bani pentru a veni la Vatican la înscăunarea sa, ci mai bine să-i dea săracilor.

Dar vedeti, fiecare cu conducătorii săi, chiar și ai bisericii. V-ar plăcea ca în România BOR să dețină majoritatea terenurilor? Probabil că 64% dintre români ar fi de acord și cu asta. Și de asta preoții noștri nu te îngroapă decât pe bani, cer taxe mari, au Passat și Mercedes și trăiesc în vile, iar când sunt prinși cu mâța în sac se răscoală enoriașii dacă încearcă cineva să-i ia de acolo.

    22 comentarii

  1. Biserica Cipriota este si actionar in Hellenic Bank, a treia mare banca din tara. Misto, nu?

      (Citează)

  2. Faptul ca romanii sunt prosti se stie, faptul ca sunt prosti in proportie de fix 62% e irelevant. Ceea ce este relevant este ca insitutile obligate sa asigure educatia cetatenilor nu le explica acestora mai clar cine este BOR. Adica: http://www.youtube.com/watch?v=H3VNrQN_l8k , http://4.bp.blogspot.com/-9MVXlMS9HiM/UQ0KLL6kafI/AAAAAAAAMwk/4e5noG4EIYs/s1600/justinian-1953.jpg

    Asta este BOR la nivel inalt, fara nici o legatura cu preotii care poate au har si slujesc in parohiile lor. Toti cei din conducerea BOR (actuala sau trecuta) ar merita judecati si executati in public, ca oricine sa poata flegma pe hoiturile lor.

      (Citează)

  3. AMIN!

      (Citează)

  4. Scutirea de impozit s-a acordat in schimbul terenurilor pe care statul ar fi trebuit sa le retrocedeze biserici.

      (Citează)

  5. Prefer sa dau bani la biserica decat la jegosii asistati social.
    Apoi, sunt mult prea multe “manevre” si neadevaruri in ceea ce priveste biserica si banii pe care ii primeste de la stat:
    http://gandeste.org/general/moise-guran-un-dezinformator-de-moda-veche/27115
    In vremurile astea de restriste nu aud nicaieri “pentru cinstirea eroilor neamului acestuia” decat in biserica.
    Nu este nimeni perfect, nici macar alesii Domnului :D.

      (Citează)

  6. pai BOR este unul dintre principarii detinatori de terenuri din Romania

      (Citează)

  7. Daca “bancherul infailibil “, adica papa Francis I iubeste pe cei “nevoiasi”, de ce nu doneaza banii de la banca Vaticanului?

    Banca Vaticanului este cunoscuta sub numele de IOR – Institutul pentru Lucrări Religioase. Activele sale totale sunt de aproximativ 6 miliarde de euro.

    Ce zici merge?

      (Citează)

  8. Inchizitia arata cel mai bine care e valoarea catolicismului.
    Si au aplicat asta si pe spatele ortodocsilor, in secolul 18 in Transilvania.
    In 1761, generalul armatei austriece imperiale, Adolf von Bukow, a distrus cu tunurile în Ardeal – fiind trimis în misiune de împărăteasa Maria Tereza – peste 140 manastiri şi biserici ortodoxe care refuzau să renunţe la Ortodoxie.

    Iată cateva metodele “creştine” folosite de catolici pentru a-şi extinde dominaţia geografică pe orizontală.

      (Citează)

  9. @boris.. probabil or fi 62% din romani prosti dar in mod sigur tu nu te afli in ceilalti 38%..

      (Citează)

  10. Spuneti povestea cu saracia papei Francisc miilor de copii si tineri abuzati de preotii catolici pedofili… PR-ul Vaticanului a lucrat initial cu un papa obscur, polonez (dar cu inima mare si foarte activ), apoi a scos inainte un intelectual super rafinat care insa a intrat in coliziune cu perceptia oamenilor asupra rostului Bisericii si a slujbasilor ei in lumea de azi: daca esti popa/papa, oamenii te vor sarac, asa le place lor…

    Toata povestea asta cu papa Francisc (sarac, iubitor al celor saraci, etc) e lucrarea celui mai tare PR din lume, cel al Vaticanului. Unde mai pui ca e si iezuit, cred ca numai asta si vorbeste de la sine…

    Pana acum iezuitii nu ieseau in fata, pe functii (chiar intemeietorul ordinului lor, Sf. Ignatiu de Loyola o interzice) ci conduceau din umbra. Se implicau puternic in educatia viitorilor lideri si principi ai lumii, erau confesorii de incredere ai monarhilor, profesori in mari universitati, etc.

    “Nenorocirea” e ca la noi BOR-ul (care este o biserica taraneasca, protocronista, periferica) nu are si nu va avea PR-ul Vaticanului. In rest oameni sunt cu totii, doar ca la unii sistemul merge mult mai bine!

      (Citează)

  11. Parintele Onanie

    21/03/2013 la 10:16 PM

    Fiule,nu huli BOR-ul ,ca acuma te afurisesc sa iti moara la intrare!

      (Citează)

  12. @Mircea

    Insinuezi ca ortodoxiei este “periferica”? :)))
    Ortodoxia a facut sa prospere Imperiul Bizantin si sa reduca Roma la conditiile unui oras periferic.Care e diferenta dintre cultura bizantina si cea vestica in contemporaneitate?
    Iti spun eu care.

    In timp ce imperiul bizantin domina lumea europeana si mai ales rasaritul, adica prin sec. VIII, IX ,X si XI, occidentul dormea prin pomi. Ideea asta a voastra ca occidentul a fost dintotdeauna super civilizat mai ales datorita catolicismului este o eroare.

    Cand Bizantul era pe cai mari, Roma era o ruina ,tot barbaru’ mai cu tupeu cucerea Roma!

    Odata cu caderea Romei sub atacurile barbarilor si cucerirea ei de catre regele herulilor Odoacru ( 476 ) se incheie perioada de glorie a Romei!Scaunul papal devine o ruina, un oras de provincie, chiar “periferic”!

    Daca nu ma insel, dreptul roman a fost readus in Apus pe filiera bizantina. In Bizant prin 452 era fondata Universitatea din Constantinopol, cu 31 de catedre, în care limba greacă.
    La Constantinopol era publicat monumentalul “Corpus Juris Civilis”, cuprinzând Codul lui Iustinian, Institutele, Pandectele şi Novellele (529-565).Codul lui Justinian sta la baza dreptului modern civil in ceea ce priveste principiile vietii sociale si functionarea statului.

    Din pacate a cazut sub loviturile musulmanilor ,sub privirile indiferente ale “fratilor” catolici care prin cruciada a 4-a (1204) au pus si ei umarul, Bizantul a fost pustiit.

    Cruciada a 4-a (1204) e simbol al barbariei Vestice(catolic) impotriva Estului(ortodox).Datorita cruciadelor, datorita “fratilor” care au ocupat samavolnic scaunul de la Romei, Bizantul a fost pustiit.

    Urmarea acelor vremuri se vede si astazi.
    Ca dupa 1453 s-au refugiat destui eruditi din Bizant care au generat un interes foarte mare pentru stiinte, este altceva.

      (Citează)

  13. @Mihail: Cred ca m-ai inteles gresit. Stim cu totii (cred) cum statea occidentul inainte vreme. Insa desi a fost lasat singur de Bizant in fata migratorilor (francii, vizigotii, longobarzii scl) a reusit prin eforturi proprii sa se ridica, civilizand si crestinand (cele doua mergeau mana in mana) popoarele rspective incat pe la anul 800 il puneau pe Charlemagne rege…

    Ma rog, e alta poveste, deviem de la articolul lui Radu.

    In situatia actuala a scandalului bisericesc diferenta dintre catolici si ortodocsi nu o face dogma ci PR-ul, cum am spus mai sus. Vaticanul plateste cu bani grei consilieri de imagine si alti specialisti din domeniu – uitati-va, de curiozitate la un comunicat de presa oficial, la modul in care reusesc sa imbrace in cuvinte decente fapte reprobabile (http://www.zenit.org/en), E mana unui specialist, va spun eu, nu a unui popa, fie el si catolic.

    Educatia preotilor catolici e net superioara celor ortodocsi (fac vreo 2 ani de filozofie si apoi altii 4 de teologie, doua limbi straine sunt curente la ei). Pentru catolici formarea seminariala e extrem de importanta nu doar din punct de vedere intelectual ci si moral – avand in vedere ca restul vietii vor necasatoriti, singuri.

    Si apoi mai e si diplomatia… La Universitatea Gregoriana din Roma se formeaza corpul dilpomatic al Vaticanului unde sunt “crescuti de mici” viitori diplomati, nuntii apostolici. La selectie cateva dintre criterii sunt: infatisare fizica placute (se cauta chiar barbati frumosi) si o origine familiala ireprosabila, daca se poate nobiliara.

    La ortodocsi (mai ales la cei romani) ce sa vorbim… stim cu totii. BOR-ul e o biserica nationala (nu are deschidere spre universalitate), are o viziune locala si nationalista asupra unui lumi globalizate, universaliste; e ancorata intr-o traditie care e mai degraba folclorico-taraneasca decat una efectiv dogmatica. Uitati-va la comunicatele de presa ale Patriarhiei noastre (cele impotriva homosexualilor de pilda, sau a incinerarii mortilor): argumetele aduse sunt istorico-nationaliste (suntem romanai ort. de 2000 de ani, samd) si nu teologice sau macar antropologice (ma refer la antropologia culturala).

    In lumina datelor de mai sus afirm, inca o data, ca diferenta, in situatia actuala a scandalului bisericesc, dintre catolici si ortodocsi o face PR-ul, sistemul adica.

    @nwradu: si mie imi plac marile catedrale occidentale. Si cred ca si BOR-ului ii plac de vreme ce se munceste cum poate ea sa faca una. BOR-ul are un complex istoric fata de catolicism si incearca, cu pasi repezi, sa recupereze decalajul, ratand momentul istoric care nu cere acum catedrale imense (care erau grozave in evul mediu pentru a impresiona multimea) ci altceva… Si acest altceva il serveste lumii papa Francisc cu echipa lui… de PR.

    PS: Scuze pentru lungimea comentariului.

      (Citează)

  14. cea mai buna afacere este sa iti deschizi o biserica

      (Citează)

  15. @Mircea

    Mititeii de voi, va hraniti cu iluzia ca la Roma a existat mereu ceea ce astazi se numeste “catolicism”.
    Nici macar ternul de “catolic” nu e de origine latina, e grecesc cat incape! Termenul “catolic” provine din grecescul “catolikos- καθολικός”, care înseamnă „universal”.

    Iuda izarea e termenul cel mai potrivit pentru Vatican II.
    Cei de la Vatican sunt sub imperiul “holerei sioniste”, un exemplu clar il reprezinta documentul “Nostra Aetate” emanatie a Concililului Vatican II.

    Prin acest act samavolnic, catolicii au acceptat epurarea Noului Testament de expresii presupuse a fi anti-semite.
    Se incearca repetarea istoriei si in cazul Ortodoxiei.

    Sionistii si vasalii lor sa-si puna pofta-n cui , ce vor ei sa faca e de fapt e impunerea apostaziei, batjocorirea, tradarea si rastignirea lui Hristos inca odata!

    Sionistii si vasalii lor au impresia ca Ortodoxia e la fel de usor de manipulat si de distrus precum catolicismul.

    Stim bine ca samanta raului a fost plantata de slugile evreilor cu multa vreme in urma in “gradina catolica”, inca din Renastere.

    Acest aspect e dezvaluit in publicatia “Realitatea Evreiasca” nr 304 – 305 din 30 Septembrie-27 Octombrie 2008.

    Articolul “Codul lui Michelangelo” inspirit din “Secretele Capelei Sixtine: Mesajele ascunse ale lui Michelangelo din inima Vaticanului” scriere ce apartine rabinului Benjamin Blech, profesor de Talmud la Yeshiva University din New York, ne informeaza ca pictura Capelei Sixtine e intesata de elemente ce provin din kabala sau alte traditii evreieiesti.

    Sigur ca sionistii triumfa, cu zambetul pe buze demonstreaza oricui ca ei si ideile lor au dominat inca din vechime biserica catolica, fara ca masele de credinciosi sa fie in cunostinta de cauza.

      (Citează)

  16. Singurul rol al crestinismul, si al religiei in general, e sa controleze masele de oameni lipsiti de o minima educatie si logica. In zilele noastre aceasta nu mai are sens, lucru ce se simte in scaderea accelerata a numarului de credinciosi in tarile dezvoltate.
    In Romania oricum nu prea exista credinta, e mai mult superstitie, pe modelul fac X ca sa nu mi se intample Y, pup niste oase din cimitir ca sa imi mearga bine etc.
    Noul papa vine din America de Sud, o zona ce se dezvolta economic si unde inca mai sunt multi oameni de prostit.

      (Citează)

  17. @Robert.. bine ca esti tu destept..

      (Citează)

  18. @Robert – nu sunt de acord cu parerea ta. Cred ca religia, mai ales crestinismul are foarte mult de oferit lumii, mult mai mult decat cred unii. Suntem contemporanii unui moment extraordinar: Biserica Crestina se reinventeaza, isi re-adapteaza mesajul omului de azi care are nevoie mai mult decat oricand de spiritualitate. E un punct de cotitura, dificil intr-adevar, dar necesar. Poate doar legalizarea credintei crestine de imparatul Constantin din 313 mai egaleaza momentul actual.

    @Mihail – ma tem ca nu ai inteles ideea din mesajul meu. Si apropo, nu imi plac mititeii :-)

    In alta ordine de idei atunci cand ai o problema e mai simplu sa dai vina pe iudeo-catolico-masoni decat sa admiti ca ai si tu niste probleme care reclama o corectie si asa, prin superbia ta, dai motiv altora sa batjocoreasca dreapta credinta.

    @Mihail – intrebare de 100 de puncte, pentru ca vad ca esti tare la greaca: daca termenul καθολικός vine din greaca (dar latinii si l-au impropriat) de ce noi romanii ortodocsi de 2000 de ani ne ferim de el si ne teama sa il lasam in crez (unde l-au pus Parintii de la Niceea) si am introdus un termen slavonesc “sobornic”? Daca iti vei da un raspuns vei intelege de ce am spus mai sus ca BOR-ul nu este catholic (in sens etimologic), adica nu are deschidere spre universalitate.

      (Citează)

  19. @Mircea
    Da de ce Vaticanul zice ca Biserica Romei e CATOLICA (termen grecesc, καθολικός katholikos) si nu zice “universalis” ca asa se zice in latina?

    Ortodoxia nu a avut niciodata inchizitie, persecutii religioase, pentru ca nu a avut nici ambitii geopolitice universaliste.
    De fapt, catolicii astia sunt niste tipi care au luat-o razna.

    Catolicii au pangarit Biserica Crestina, au folosit-o ca varf de lance a hegemoniei imperiale. Papa, e si sef de stat, lucru nepermis in Biserica, nu ai cum sa fii si Cezar si Papa.

    Flacaii au vrut sa schimbe dogma, umblau cu “primatul papal” plus alte traznai. Au fost lupte grele, materializate nu doar in dispute teologice, ci si in lupte armate(vezi cruciada a 4-a).

    Totul a culminat cu monstruoasa idee a “infailibilitatii papale” pentru care nu exista nici cel mic temei dogmatic. Dezvoltarea doctrinei “infailibilitatii papale” este opera iezuiţilor.

    PS: Sf Ap Petru chiar nu a pretins niciodata ca e “infailibil”, asta e o scorneala iezuita .Toti Apostolii au fost egali in rang, nu era unul mai “infailibil” ca altul, asa cum ne amageste trufasul ala de papa.

      (Citează)

  20. @Robert

    Sunteti criminali din crestet pana in talpi!

    Casca ochii la istoria programului nihilist si vezi ciuma atee ce a adus omenirii.

    Toate revolutiile ce au avut loc dupa Revolutia Franceza iluminista au adus omenirii numai moarte, teroare, mizerie economica si sociala, tragedii.

    Sub egida libertatii, egalitatii si fraternitatii “iluministe” au fost decapitati mii de crestini.

    Până în vara lui 1794 îi cad victimă 40.000 de persoane, din care 17.000 vor muri ghilotinate, mii de cadavre vor fi aruncate în gropi comune sau vor putrezi pur şi simplu pe străzile Parisului.,exilati, apoi ucisi prin ghilotina, impuscare sau prin inec iar conditiile de viata ale francezilor nu s-au imbunatatit nici o masura. Iata roadele “iluministe” ale libertatii-egalitatii-fraternitatii.

    Crimele din Revolutia Franceza le-au depasit cu mult prin monstruozitate pe cele din Octombrie rosu 1917, iar Lenin putea fi gelos pe asasinii de pe Sena.

    De fapt Revolutia Franceza nu a fost decat un pas in decimarea regimurilor monarhice si anihilarea ordinii religioase, obstacole mult urâte ce ii impiedicau pe promotorii revolutiei sa isi indeplineasca scopurile oculte.

    PS:Masacrarea celor religiosi a fost un adevarat laitmotiv al momentului 1789. Ateismul lor pervers, a generat cel mai mare genocid al istoriei. Ateismul militant nu a avut scopul să combată religiozitatea, ci să desfiinţeze o categorie umană: creştinii, asupra căror a fost pornit un adevărat genocid în Franţa, în Rusia, în România şi oriunde au ajuns ateii la putere.

    Traiasca ghilotina si “religia” iluminista!:)))

      (Citează)

  21. Ma abonez la comentarii (a.k.a. mi-am luat bilet la film ca e interesant!! – sper ca e si cu sange)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus