un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce poți vizita în jurul Barcelonei

13 Mar 2013  ·

TURISM  ·

2 comentarii

Sunt sigur că mulți încep să se gândească deja la concediu și să caute o ofertă bună. Eu am fost de trei ori în Barcelona și mai jos vreau să detaliez câteva dintre obiectivele opționale pe care le oferă majoritatea excursiilor și sejururilor cu ghid în jurul acestui oraș. De exemplu foarte multe excursii oferă un sejur pe Costa Brava, vizitarea Barcelonei și opțional alte excursii prin zonă: Montserrat, Portaventura, Andorra.

Merită banii? Nu merită? Iată părerea mea.

MONTSERRAT

Montserrat este cam la o oră distanță de Barcelona și neapărat trebuie să ajungeți acolo. Nu pentru că-i muntele sfânt al Cataloniei și un loc al credinței, ci pentru peisaj, care este extraordinar.

Mânăstirea Montserrat este în vărful unui mic platou, sus pe munte, de unde ai o vedere largă asupra întregii văi. Se ajunge ușor acolo cu autocarul sau autoturismul sau puteți lua de la baza muntelui un tren pe cremalieră care face scurtul drum până sus și mai spectaculos.

Munții în sine au o structură geologică interesantă, cu stâncile care au o formă de coloane pe care eu n-am mai văzut-o în altă parte. Mânăstirea merită vizitată, este printre cele mai frumoase biserici pe care le poți vedea în Spania, intri și la icoana prețioasă pe care o au acolo, iar la final au și diverse suveniruri și specialități locale.


PORTAVENTURA

Portaventura este un parc de distracții și aqua-park în care mie mi se pare imposibil să ajungi într-un mod practic, deși posibilitatea este prezentată în toate excursiile agențiilor de turism. De fapt, în toate călătoriile mele nici măcar n-am auzit ghidul sugerând această posibilitate și într-una din ele am înțeles de ce.

Portaventura este lângă Tarragona, la aproape 100 de kilometri spre sud de Barcelona. Dacă stați pe Costa Brava, un tren local face o oră până în oraș, apoi trebuie să-l străbată și să iasă (poate chiar alt tren, dar nu asta e problema) spre sud. Chiar și cu autocar, estimez că durează minim 2 ore să ajungi acolo.

Ori, la un parc de distracții te duci dimineață și vii seara. Dacă pleci la 10 de la hotel, ajungi la 12 la parc, iar la 16 deja trebuie să pleci înapoi, nu prea ai timp de distracție și nu simți că merită cei 40 de euro sau cât o costa accesul complet. Și chiar nu merită, mai bine te duci o zi în Barcelona sau faci o croazieră spre Tossa.

De obicei nu se strâng nici măcar câtiva dornici de a ajunge în Portaventura, așa că mai bine nu-l luați în calcul atunci când vi se “vinde” acea excursie și discutați despre posibilitățile de distracție din jurul Barcelonei. Dacă vreți aqua-park, este unul în Lloret de Mar, una din stațiunile populare la nord de oraș, deși cred că este unul mic și nu vi-l recomand nici pe acesta.

Cu mașină închiriată, trezit devreme si revenit târziu merită un drum la Portaventura, parcul este unul dintre cele mai mari din Europa și sigur te distrezi bine.
barcelona_portaventura

CROAZIERĂ SPRE TOSSA DE MAR

Eu am fost de două ori în această croazieră, așa de mult mi-a plăcut. Se ia un vaporaș care trage la malul apei în toate stațiunile de pe Costa Brava; eu l-am luat o dată din Calella și altă dată din Santa Sussana, care e stațiunea alăturată, costă vreo 15-20 de euro dus-întors și te duce până la ultima stațiune, Tossa de Mar.
barcelona_vapor

Vaporul pleacă pe la 9-10 și ajungi în Tossa undeva pe la 12, iar pe la ora 16 iei vaporul înapoi spre stațiunea ta.

Croaziera este foarte plăcută pentru că poți sta pe puntea superioară, în aer liber. Să vă luați ceva serios ca să vă protejați de soare, adică prosop care să acopere pielea, pălărie și multă cremă. Nu glumesc, pe puntea aceea poți face o insolație gravă pentru că te bronzezi foarte puternic fără să-ți dai seama din cauză că briza te răcorește constant. Eu m-am ars acolo așa tare încât un an mai târziu încă aveam urma de la ceas la mână.

Drumul îți permite să vezi de pe barcă toate stațiunile din zonă, toate hotelurile și plajele, mai ales că în multe dintre ele vaporașul trage la mal pentru a îmbarca și debarca oameni. Apoi urmează o zonă plină de vile construite pe ștâncile de la malul mării, foarte spectaculoase, cu tot felul de plaje private și trepte săpate în piatră pentru acces la ele.

Apoi ajungi la Tossa de Mar. Tossa este o stațiune superbă și cele 4 ore de pauză acolo îți permit să vezi vechea fortăreață construită pe malul apei și să te urci pe zidurile ei, să faci plajă și baie, să mănânci la un restaurant cu vedere la golful local și la zidurile cetății, să te plimbi prin câteva magazine și să bei ceva în barurile din stațiune sau de pe plajă.

Stațiunea v-o recomand cu mare căldură pentru o astfel de vizită, iar drumul până acolo cu vaporașul respectiv este metoda ideală de a o vedea. Găsiți informații despre el și unde trage la mal în orice hotel din zonă sau pe dofijetboats.com.

TREN SPRE BARCELONA

Dincolo de vreo excursie organizată, dacă vrei să te duci pe cont propriu în Barcelona cel mai simplu este să iei trenul local care circulă prin toate stațiunile de pe Costa Brava. Costă câțiva euro, vine destul de des și te lasă destul de bine în Barcelona, undeva în centru.

Singura problemă este că o călătorie durează vreo oră și un pic, e aglomerat, cântă lăutarii non-stop în el și dacă n-ai reușit să obții un loc atunci când te-ai urcat, în picioare rămâi până în Barcelona.

ANDORRA

Andorra este o destinație des prezentată ca fiind posibilă din Barcelona. Este, dar nimeni nu vă spune în ce condiții.

Andorra se găsește la aproximativ 200 de kilometri de Barcelona, adică un drum de aproape 3 ore cu un autocarul și alte 3 ore la întors. Atenție mare aici, 6 ore petrecute doar pe traseu e foarte mult.

Andorra la Vella, capitala micuței țări dintre Spania și Franța, este un oraș frumușel, curat, dar neimpresionant. Am fost o dată, n-am văzut nimic remarcabil în afară de un bulevard cu magazine de toate felurile. Pe vremuri în Andorra se găseau țigări și băuturi și parfumuri ieftine, dar de când suntem în UE oricum ne-au dispărut taxele vamale și cam toate produsele se găsesc și la noi în țară, așa că magia cumpărăturilor nu este aceeași.

Băuturi, țigări, parfumuri, electronice, mâncare și dulciuri găsești din belșug în câteva supermarket-ul de la intrarea în oraș și prin acesta, dar prețurile sunt cam la fel cu restul Spaniei și cu România la nivel de supermarket. Dacă sunt cu 1-2-3 euro mai mici, nu e suficient încât să merite să pierzi 6 ore pe drum până acolo; ai putea folosi mai bine acea zi.

E plăcut să zici că ai mai văzut încă o țară europeană și, până la urmă, să vezi cu ochii tăi dacă am sau nu dreptate în ce-am zis aici, dar nu când ești prima oară în Barcelona. Nu risipi o zi pe Andorra. Poate la a doua călătorie în zona Barcelonei, după alți ani, când deja ai văzut Montserrat și Tossa, poți aloca o zi Andorrei.

    2 comentarii

  1. Coloane avem si aici in Romania, in Ciucas:
    http://www.panoramio.com/photo/16679499

      (Citează)

  2. Eu recomand PortAventura. Faci aproape 2 ore cu trenul (din BCN) și nu-ți ajunge o zi pentru ambele atracții dar oricare dintre ele ai alege-o merită.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus