un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Totul despre licențele noului Office 2013

1 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

office_2013OK, am fost ieri la Microsoft România pentru prezentarea noului Office 2013. Poate că îi cunoașteți deja îmbunătățirile și avantajele față de varianta anterioară, dar ca să vă spun pe scurt ce-am văzut ieri (pe lung cu altă ocazie):

  • multe îmbunătățiri în Excel, în special moduri de a “privi” mai ușor informația, flash-fill inteligent și tabele pivot dezvoltate
  • Outlook dezvoltat, integrare mai bună cu modulul de ședințe, Lync, contacte
  • evoluții bune în PowerPoint și OneNote
  • se pot rula mici aplicații HTML în Office, de exemplu pentru a reprezenta date pe o hartă
  • integrare cu SkyDrive, lucru în timp real în echipă

Atenție, Office 2013 rulează doar pe Mac OSX, Windows 7 și 8, nu și XP. Bun. Acum licențele.

Office 2013 Home and Student edition569 lei la eMAG (reducere de la un preț recomandat de 629 lei)
Pachetul include Word, Excel, PowerPoint și OneNote. Licența se poate instala doar pe un singur calculator, dar este valabilă nelimitat.
Programele sunt cele necesare pentru casă, dar observați că lipsește Outlook. Atenție că licența este (scrie undeva mic de tot) pentru aplicații non-comerciale, adică la un control al autorităților nu scapi de amendă dacă o folosești la firmă.

Office 365 Home Premium399 de lei pe an la eMAG (redus de la un preț recomandat de 449 lei)
Acest pachet este oferit ca un serviciu, prețul acela fiind pe an, dar este avantajos.
Primești Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher si Access, adică toate modulele, primești 20 GB spațiu suplimentar pe SkyDrive și 60 de minute internaționale pe Skype în fiecare lună.
Mai mult, ai voie să le instalezi simultan pe 5 calculatoare, ba chiar să dezinstalezi licența de pe unul și să o pui pe altul nou).

Cu alte cuvinte, pachetul acesta este ideal pentru o familie cu mai multe calculatoare. Office-ul se poate instala și pe tablete, Macbook-uri și altele. Plătești anual, dar pentru 5 dispozitive.
Atenție că undeva mic de tot și aici scrie că nu este pentru firme, adică la un control al autorităților nu scapi de amendă.

Office 2013 Home and Business1.099 lei la eMAG
Acesta e pentru firme, include o singură licență valabilă nelimitat, programele Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote.

Office 2013 Professional2.199 lei la eMAG
Este tot pentru firme, ca și versiunea anterioară, dar primești în plus Access și Publisher. O singură licență, netrasferabilă, dar valabilă nelimitat.

Pentru studenți, există și o variantă specială Office 365, cea instalabilă pe 5 computere, care costă 339 lei și este valabilă patru ani! Motherfucker! Vreau să mai fiu student!

Pachetele nu au CD, doar cd-key, și kitul se descarcă ulterior de pe net. Porniți de la site-ul Microsoft pentru Office. Găsiți și variante în română în magazine, eu am pus linkuri la cele în limba engleză.

    30 comentarii

  1. Imi place de microsoft ca au tinut sa precizeze in mod special ca iti iei amenda daca te cauta cineva la oua.
    Frumos din partea lor.
    Cumva regret ca am dat cei doi lei pe office 2010 acu vreun an doi.
    Si ce dracu e atit de mare diferenta intre office h&B si ala business ? Doar pentru access si publisher sa dublezi pretul?
    Inteleg prea bine rolul accessului, insa ffs, am solutii gratuite si mai putin limitate decit mizeria de access.
    Poate ar trebui sa se axeze si pe altceva si nu mai futa interfetele la fiecare noua aparitie a unei versiuni. PLus mizerii subtile dar enervante legate de compatibilitatea backwards. Detalii :))

      (Citează)

    • @jules: MIcrosoft n-a precizat asta (au discutat doar partea consumer) și sunt sigur că nu o vei găsi descrisă în alte bloguri și articole ale celor care au mai fost acolo. Dar de asta citești aici, că sunt informații mai bune.
      În practică, da, mă întreba nashu_mare pe care să o ia. Site-ul MSFT nu precizează clar “iei amendă”, dar am învățat cuvinte cheie precum “pentru familie” care au înțeles multiplu. Dacă te uiți la http://office.microsoft.com/ro-ro/products/o365-home-premium-suite-page-FX102853961.aspx chiar sub prețuri scrie “utilizare non-comercială” și pentru mine a fost suficient să trag concluzia respectivă.

      Personal mi se pare că Microsoft face ce trebuie cu aceste licențieri. Vrei Office pentru acasă? Plătești pe an sau un preț unic destul de mic pentru un program atât de complet. Office 365 ar fi fost perfect și pentru firme, dar mi se pare normal ca MSFT să ceară mai mulți bani dacă și tu faci bani de pe urma programului. Altfel, există varianta 365 pentru firme cu abonament plătit pentru fiecare user, indiferent de numărul lor, la un preț de pornire de 5 euro/lună. MSFT nu ne-a zis ieri despre asta (de fapt, n-au zis nimic de firme, totul a fost consumer-sided) pentru că cei cărora li se adresează nu află despre acele licențe citind bloguri, ci au deja vânzători la ușă și firme care fac implementări.

      Detalii despre 365 pentru firme: http://www.microsoft.com/ro-RO/office365/small-business.aspx

        (Citează)

  2. Ok. Am 2010 home and student si as putea sa trec pe 2013, merita sa o fac in conditiile in care o sa trec pe windows 8 sau nu? E o promotie pana in aprilie parca.

      (Citează)

    • @cartus: eu aș face trecerea și pe Windows 7. Am întrebat dacă e vreo diferența, mi-au spus că nu, doar că unele chestii din Office 2013 sunt optimizate și pentru touch și pe Windows 7 vei vedea această interfață mai mișto, dar o vei apăsa cu mouse-ul.

        (Citează)

  3. Faza cu un singur calculator e la fel ca la windows? Adica daca instalez pe un PC, acolo moare? Sau merge dezinstalat si reinstalat pe alt PC?

      (Citează)

  4. Mda, recomand in continuare sa cumparati Office 2010 pentru firma, varianta retail, pentru ca are licenta transferabila. Daca cumparati 2013 si v-a picat placa de baza la calculator/laptop, chiar daca e in garantie, va trebui sa dati banii din nou si nu vad variante de licente transferabile la vanzare.

      (Citează)

  5. Inca ceva, daca vreti sa luati Office 2013 mai ieftin, cumparati 2010 PKC de la Emag, vi se ofera Upgrade gratuit la 2013 si e cu cateva sute de lei mai ieftin ;-). Practic e aceeasi licenta non transferabila.

      (Citează)

    • @mark-3000: nu știu despre update-uri, dar bănuiesc că ai dreptate și dacă MSFT permite asta, atunci ar trebui încercat. Totuși, cum zice Nashu, iei 2010 când a apărut deja 2013…

        (Citează)

  6. @Jules: nu cred ca au specificat ei la prezentare chestia aia. Radu a scris dupa ce l-am impuns ca s-a dus acolo si nu a intrebat, ca pe mine ma intereseaza. Chestia asta e scrisa prin licenta.

    Si mie mi se pare H&B perfect. De aia nu voi da nici eu banii pe varianta cea mai scumpa. Poate or fi unii carora le plac cele doua aplicatii.

    Ah, si eu voi da banii pentru ca pe anumite laptopuri nu am office si rulez acum versiunea de test disponibila la download de pe siteul Microsoft. (Open Office mi se pare o chestie sinistra). Daca as fi avut Office 2010, nu as fi facut upgrade.

      (Citează)

  7. Nasule, Office 2010 e inca la vanzare, iti recomand sa iei varianta H&B retail cat mai poti. 2013 e un soi de OEM, moare pe calculatorul pe care a fost instalat.

      (Citează)

  8. O fi la vanzare dar e mai scump cu 400 de lei. Uite: http://www.emag.ro/aplicatii_desktop3

    Si, oricum, ar trebui sa fie substantial mai ieftin ca sa cumperi un produs al carui suport se va opri in curand.

      (Citează)

  9. Nu vreau sa fiu pe langa subiect, dar ambalajele astea noi arata de parca sunt de la un top de hartie a4 :|

      (Citează)

  10. Nasule, e vorba de transfer. H&B 2010 retail il vei putea folosi cata vreme exista firma. H&B retail 2013 il vei putea folosi cata vreme mai ai calculatorul pe care l-ai instalat (si are aceeasi placa de baza).

    Daca vrei sa iei totusi 2013 mai ieftin, citeste comentariul meu de mai sus si uita-te aici: http://www.emag.ro/aplicatii_desktop2

      (Citează)

  11. Da, dar varianta PKC e pentru Office cumparat cu un PC nou, din cate stiu, si ma intorc la problema cu licenta. + ca nici asta nu e transferabil:

    http://office.microsoft.com/en-us/buy/product-key-card-FX101850744.aspx

    Oricum, daca moare placa de baza, sunt metode de convingere pentru a functiona in continuare si raman cu factura pentru control ulterior. Nu? :D

      (Citează)

  12. Dar Home and Business varianta abonament nu exista? Ma intereseaza sa il iau pe firma sa nu mai visez reclama aia cu “Tu ai software licentiat?”.

      (Citează)

  13. Cred ca vroiai sa zici windows 8. Planuiesc sa il instalez, daca am timp, in weekend.

      (Citează)

  14. Faza tare este ca prin multe chestii ei te monitorizeaza continuu.Sunt ascunse in program.Apoi e enervanta faza cu”valabil pe n ani”.Astia ne cred fraieri.Alea ce au nelimitat licenta sunt foarte scumpe.

      (Citează)

  15. @nwradu MS Office 2012 retail este transferabil, am cumparat zeci de astfel de licente si m-am documentat temeinic.
    Acum MS face licenta netransferabila ca sa forteze firmele sa cumpere Office Standard, care era mai scumpa fara sa aduca nimic folositor cu adevarat.

      (Citează)

  16. Office 2010 vroiam sa zic :D

      (Citează)

  17. Ești tare @nwradu: “vreau să mai fiu student” :-)

    Tu cînd erai student cumpărai vreo licență, fie și de cîțiva lei, darămite de milioane? crezi că studenții de azi cumpară ? mai mult, a fost amendat vreun student în Ro pt folosirea neautorizată pe calc. personal a vreunui program gen office ?

      (Citează)

    • @alias: cand eram eu student, cei de la ASE aveau gratis Windows, Office, limbaje de programare, tot.
      Dar 350 lei pentru 4 ani nu mi se pare mult. Daca esti student, nu inseamna ca trebuie sa fie moca totul. Ah, pentru un referat si un tabel poti folosi uneltele gratuite gen MS WebApps, Google Docs etc, dar daca ai nevoie de tot pachetul, ti se cere o suma modica pentru el.

        (Citează)

  18. A aparut pe msdna ? (pentru studenti bineinteles )

      (Citează)

  19. Office 365 are nevoie de internet pentru a functiona (e un fel de Google Docs)?

      (Citează)

    • @Marius: Office 365 Home Premium de care vorbim aici nu are nevoie de net decat la instalare si daca vrei sa salvezi pe SkyDrive si alea, dar in rest ai toate programele offline.

      “Office 365” este o denumire ce descrie si o versiune online de office pentru companii, unde totul se desfasoara in browser. Sa nu le incurcam, mai ales ca MSFT le-a dat niste denumiri cam aiurea.

        (Citează)

  20. @nwradu, ai avut dreptate, contine doar varianta web.

      (Citează)

    • Siii… 365 Home Premium mi-a instalat totul. Access, Outlook, tot. Vreau doar W-E-Pp. Acum nu găsesc o soluție de-a le dezinstala pe cele nedorite.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus