un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Paria

1 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Dintre toate știrile recente despre cât de rău ne merge cel mai tare m-a deranjat cea cu englezii care nu vor români și bulgari la ei la muncă. Mi-a adus aminte de italienii care cereau expulzarea românilor din comunitățile lor, de francezii care trimit avioane de oameni înapoi aici, de olandezii care se opun intrării în Schengen și alte asemenea cazuri.

Mă tem că ajungem singurii paria ai Uniunii Europene. Cine urmează să intre în următorul val, croații și turcii? Aceștia își văd de treburile lor, UE îi vrea pentru turism și piețe și economie. Tot noi vom fi pe ultimele locuri în orice statistică.

Mă tem că vom ajunge ca evreii în toate secolele trecute, nedoriți de nimeni, dați afară și persecutați din toate țările. Sigur, ei erau alungati pe alte motive, de obicei pentru că aveau bani și împrumutaseră chiar și regii, care nu mai doreau să dea banii înapoi. Acum sunt alte motive, mai banale.

(Da, știu, de obicei nu românii sunt expulzați, ci țiganii. Mică diferență în ochii străinilor. La fel cum noi nu recunoaștem prea bine un galez de un scoțian sau normand de un alsacian, nici străinilor nu le pasă de altceva decât de faptul că cei ce-i deranjează au buletin de România sau că vin din această țară.)

    12 comentarii

  1. Astazi m-am simtit mandru ca sunt roman. Un mesaj simplu, bine gandit dezvoltat/propus de cei de la gandul in colaborare cu o firma de advertizinf referitor la problema imi da speranta ca unele lucruri se pot rezolva si fara ura.
    Citeste si comentarille de la articolul din Huffington Post:
    http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/01/31/immigration-romania-eu-anti-britain_n_2588012.html?utm_hp_ref=uk

      (Citează)

  2. Sunt peste 2 milioane plecați în afară și tu zici că suntem persecutați ? Ar trebui să scrii la Cancan. Mai ales dacă te iei după ziarele tip Cancan din afară. Ca evreii? Asta e de Cancan și Libertatea. Du-te tu în Anglia, caută de lucru o și dacă nu găsești din cauză că ești român (și nu leneș sau incompetent) atunci să zici că suntem persecutați. Până atunci suntem la fel ca și până acum: o țară mică din est fără bani și cu locuitori (de toate culorile) suferind de mania persecuției (după cum zice imnul: “în care ne adânciră barbarii de tirani”).

      (Citează)

    • @nea_caisă: am zis că mă tem că vom ajunge, nu că suntem deja acolo. Știu destui oameni care lucrează bine-mersi în străinătate, iar în Anglia cred că am văzut toate națiile posibile muncind.

      Dar semne rele sunt peste tot. Nu cred că francezii trimit avioane cu oameni cu 300 de euro în buzunar înapoi în fiecare țară. Nu cred că englezii au zis (ok, extremiștii lor) să se interzică dreptul croaților de a veni la ei în țară.

      Dar în primul rând nu vorbim de indivizi care găsesc sau nu de muncă, ci de psihologia mulțimii și impresia cu care rămâne pe total opinia publică. Contează și asta, că despre ea vorbeam.

        (Citează)

  3. O fi avand fiecare padure si uscatura, dar parca prea multa uscatura este in Romania in ochii Europei.

      (Citează)

  4. De fapt e cum zice @nea_caisa. Ce paria? Englejii s-au suparat ca le luam locurile de munca. Nu de șuți e vorba acum ci de pericolul ca romanii ar putea munci in UK. Ce soc!

      (Citează)

  5. Altfel, romanii ar putea ajunge si azi bine-merci in Londra si nu ii intreaba nimeni nimic. E suficient sa arate buletinul la usa.

      (Citează)

  6. Bravo CristiX ala e foarte bun motiv sa fii mandru ca esti roman. Excelenta replica de la Gandul. /end sarcasm

    Nu stiu ce e mai suparator ca mesajul e extrem de misoginist sau ca intr-un fel face aluzia la prostitutie si mail order brides.

    Sa fim seriosi n-are rost sa ne prefacem sfinti sau ca suntem persecutati. Cand 90% din cei care pleaca in tarile astea se duc pentru imbogatire rapida (vezi http://www.mandriesibeton.ro/) si nu au nici cel mai mic interes sa se integreze in societatea lor, nici nu mai mentionez bandele de tigani, cersetori si alte tipuri de crima organizata mi se pare complet normal sa incerce sa se protejeze.

    E pacat ca in aceeasi oala sunt bagati si altii dar e perfect normal. Sa ne uitam in primul rand in ograda noastra e foarte greu sa nu generalizezi si sa zici ca toti tiganii sunt hoti cum poti sa ai pretentia de la altii acelas lucru?

      (Citează)

  7. Radu, Fiur, voua vi se pare ca un raspuns ironic si inteligent la o campanie de prost gust e un motiv de suparare? Nu e cea mai buna metoda de a-i arata prostului ca a gresit?

    @Fiur, de unde stii tu ca 90% din Romania pleaca in strainatate sa se imbogateasca rapid sau sa fure? Eu stiu ca de la oamenii specializati (medici, doctori, ingineri…) si pana la capsunari/constructori, romanii sunt apreciati ca fiind inteligenti si muncitori.

    Evident ca sunt mediatizate aproape doar cazurile negative, asta se vede la stiri in toata lumea, dar trebuie sa intelegi ca nu asta este raportul real.

      (Citează)

  8. Tare documentarul Fiur. Când vine vorba de vilele din Buzescu, Sintești sau Strehaia toți țipă de țigani și visează la gărzi de fier. Când românii fac la fel nu mai vede nimeni ;)

      (Citează)

  9. Nici românii nu-s așa breji… ce, nu ai auzit pe nimeni la angajare să se ferească de moldoveni sau de… țigani ? dacă noi sîntem intoleranți cu alții, de ce nu ar fi și unii străini intoleranți cu românii ?

    Francezii și italienii au avut parte de prea multe măgării din partea țiganilor români, din păcate… și a fost vina guvernului român că le-a permis. Dacă le dădeau pedepse grele țiganilor prinși la furat în alte țări și repatriați (și colaborau cu poliția din alte țări), nu mai aveau țiganii tupeul să ne facă țara de rahat. Dar nu, ei se duc, fură și/sau încasează ajutoare în mod ilegal, apoi vin aici și fac adunarea anuală a țiganilor, la care participă și Băsescu, culmea, că a fost la TV… care mai de care cu ghiuluri și mașini scumpe…

      (Citează)

  10. Este inceput de an si isi fac niste predictii. Prababil sunt in cacat si considera ca valul de imigranti contribuie la declin. Totul este la nivel guvernamental, lumea de rand cred ca nu-i asa de inversunata.

    Firmele fac mai mult profit angajand romani si bulgari. Moneybookers, de exemplu, are multe birouri in Bulgaria. Cine nu-si doreste costuri mai mici pentru aceeasi performanta? De aici pleaca totul…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus