un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fumul alb al noului Papă

18 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

papa_benedictA trecut o săptămână și majoritatea subiectelor despre demisia Papei se învârt în jurul ideii “cum să-și dea demisia, când este ales pe viață? Trebuie să stea acolo până la moarte!”.

În opinia mea, faptul că renunță la tronul Vaticanului este o alegere corectă. Să nu uităm că Biserica se confruntă în aceste decenii cu o puternică criză de imagine, fiind percepută ca o organizație învechită, demodată, ce nu-și mai găsește locul în zilele de azi. S-au dus secolele în care Papii numeau și detronau regii, cereau cruciade și scriau istoria; s-au dus chiar și cele în care marea masă a oamenilor mai poate fi condusă cu frică și promisiuni religioase despre viața de apoi.

Nu doar că Biserica este afectată de această criză de imagine, dar să ne referim chiar la reprezentantul ei cel mai cunoscut, Papa de la Roma. Imaginea reprezentativă a Bisericii Catolice este un bătrân de 85 de ani. Încă nu arată bolnav, gârbovit, lipsit de vlagă și putere, dar cu siguranța este. Nu-i cel mai bun simbol al catolicismului.

Doar pentru că Papa este ales pe viață înseamnă că ar trebui să rămână în funcție până când ajunge un bătrân lipsit de putere, forțat la pat de cine știe ce boli și vârstă înaintată, pe care-l șterg alții la fund? Dacă Papa ar fi imobilizat la pat de câțiva ani? Amintiți-vă de Papa Ioan Paul al II-lea (pe care am avut onoarea de a-l vedea cu ochii mei când a vizitat Bucureștiul prin… 2000?), care era dus de asistenți pe scaunul său, “montat” acolo și cu o voce tremurată abia citea slujbele cerute de ritul religios.

A fost, sunt sigur, un om mai puternic decât noi toți, dar este aceasta imaginea pe care o vrei asociată cu Biserica Catolică? Dincolo de toate, îl respect mai mult pe Benedict al 16-lea dacă renunță la post din aceste motive, pentru că toate acele știri despre cum Papa are acum cont de Twitter și iPod nu înseamnă nimic atunci când simbolul Vaticanului este un bătrân care abia merge, iPod la brâu sau nu.

Papalitatea oricum rămâne într-un impas mare din cauza modalității de alegere a unui nou pontif. Ar trebui să aleagă unul mai tânăr, mai în putere, dar în același timp propriile politici îi conduc spre cel mai venerabil dintre cardinalii de pe lista scurtă. Sper că viitorul Papă va fi din America de Sud, țările de acolo sunt printre cele mai catolice din lume și merită să conducă biserica.

Cea mai bună glumă auzită despre acest subiect: “Băsescu a fost suspendat de două ori, în timp ce Papa e ales pe viață, și cu toate acestea Băsescu a rezistat mai mult în funcție decât Benedict al XVI-lea”.

sursa foto: Wikipedia.

    1 comentariu

  1. Respect si eu decizia luata de Papa si ar trebui sa fie un exemplu pentru multi. Am vazut zilele trecute un film documentar in legatura cu Biserica Catolica care trece printr-un scandal mamut legat de preotii pedofili si implicarea Vaticanului in aceasta poveste, ceea ce ridica foarte multe semne de intrebare legate de moralitatea si inocenta acestui Papa. Un documentar care nu trebuie ratat dpmdv.
    Filmul se numeste “Mea Maxima Culpa”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus