un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Volumul de date creat pe zi este…

25 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

logo-big-data-roPrezentarea unei conferințe locale despre Big Data conține câteva informații interesante:

 • Volumul de date creat pe zi în lume este de 2,5 exabytes de date, adică 2.500.000.000 GB, sau în litere 2 miliarde și jumătate de gigabytes!
 • Magazinele Walmart colectează zilnic 2,5 petabytes de date pe oră de la clienții lor, adică 2.500.000 GB.
 • Facebook analizează 105 terabytes de date la fiecare 30 de minute, iar în total au peste 100 petabytes de date.

Aceste cifre sunt greu de înteles pentru cine nu este fabricat de hard-disk-uri. Ideea este că unele companii lucreaza cu atăt de multe date încât nu doar stocarea lor este o problemă imensă, ci gândiți-vă la analiza lor, la clasificare, “îndosariere” și tot restul. Gândiți-vă câte sisteme informatice sunt implicate în astfel de analize și cât consumă ele!

Pentru cei interesați de astfel de lucruri există în România conferința Big Data, ca să aflați cum ajută aici cloud-ul și ce alte soluții sunt.

Acum, nu pot garanta că organizatorii se și pricep la asta. Pe site-ul propriei lor conferințe au scris că volumul de date creat pe zi în lume este de 2,5 petabytes, nu exabytes cum v-am zis eu mai sus. Un scurt calcul mi-a arătat că valorile nu se pupau cu cât produce Walmart pe oră, așa că le-am verificat și surpriză, în realitate sunt doar de 1000 de ori mai mari.

  5 comentarii

 1. Mega-giga-tera-peta-exa :-) who’s next?

    (Citează)

 2. si se mai mira lumea de ce servere au aia de la Google:))….

    (Citează)

 3. Corectat pe BigData, valid point.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus