blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul de YouTube.

Totul despre aeroterme, convectoare, calorifere și radiatoare electrice

28 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

71 comentarii

gheata_in_geamMai avem mult din această iarnă și ce-i mai greu este înaintea noastră (anul trecut în februarie a fost cel mai frig), așa că poate vă gândiți să cumpărați un aparat de încălzit casa. Este foarte neplăcut să vii de la muncă și să îngheți în casă; măcar acolo trebuie să aveți confortul pe care îl meritați.

Dar ce aparat de încălzire? Aeroterme, convectoare, radiatoare, calorifere, panouri radiate electrice; care-i diferența între ele? Sunt mai bune decât pe gaz? Iată un mic ghid din punctul meu de vedere.

Mergeți direct la secțiune:

Dacă vreți să calculați cât consumă o aerotermă, un calorifer sau un convector, am explicat mai jos.

În primul rând, dacă aveți aer condiționat cu încălzire, nu vă bazați pe acesta pentru orice condiții. Majoritatea instalațiilor de aer condiționat cu încălzire funcționează până la o temperatură minimă de -5 grade, iar anul trecut au fost chiar și -20. În plus, mai mult ca sigur preferați o soluție mobilă pe care să o duceți în ce cameră aveți nevoie (seara în sufragerie, noaptea în dormitor etc).

Bun, revenind la convectoare, aeroterme, radiatoare cu halogen, sobe cu gaz, calorifere electrice cu ulei și alte asemenea, ajungem la întrebarea “pe care îl aleg? Care este mai bun?”.

Simplu. Toate sunt la fel de bune. Aparatele de încălzire transformă cu randament aproape 100% energia electrică în căldură. Asta înseamnă că cele de putere mică dau mai puțină căldură, iar cele de putere mare dau mai multă căldură.

Nu vă gândiți la banii pe care-i veți plăti pentru acest consum, măcar se transformă integral în căldură, iar majoritatea aparatelor au diverse trepte de putere și sisteme de temporizare astfel încât să reglați nivelul de căldură degajată exact cum îl vrei.

Altfel spus, o aerotermă de 2000 W încălzește la fel de mult ca un convector de 2000 W, pentru că ambele conțin o rezistență de acea putere și ea încălzește, de fapt, aerul. Doar că apoi aeroterma și convectorul au moduri diferite de a “trimite” aerul cald în cameră.

Felul în care simți tu aerul cald și ce preferi în materie de zgomot, portabilitate sau utilizare sunt criteriile după care alegi un aparat sau altul. Sau dacă nu vă pasă, VEZI PRODUSELE LA OFERTĂ.

CALORIFER ELECTRIC

calorifer

Caloriferele electrice cu ulei sunt soluții de încălzire cu dus și întors. Conțin un ulei care se încălzește și rămâne cald și după ce le scoți din priză, având o inerție termică mare.

Aici vedeți un prim avantaj. Puteți încălzi caloriferul și camera, opriți alimentarea electrică și caloriferul rămâne cald încă o vreme, ceea ce vă permite să adormiți cu el lângă pat, încălzindu-vă.

Pe total însă eficiența este aceeași. Uleiul se răcește lent, dar se și încălzește la fel de lent. Contează doar felul în care vrei să vă fie dată căldura, așa cum am spus la început.

Avantaje:

 • poți adormi cu caloriferul cald lângă tine, fără grija că este încă în priză.
 • poți usca pe el diverse mănuși, căciuli și alte lucruri mici.
 • este o sursă punctuală de căldură, adică îl poți ține lângă fotoliul din care te uiți la televizor și simți mereu căldura lângă tine, spre deosebire de aerotermele și convectoarele care o împrăștie în cameră.
 • nu sunt zgomotoase.

Dezavantaje:

 • pot apărea scurgeri de ulei.
 • mare, greu, noroc că are roți, dar nu-i ușor să-l duci și la soacră-ta acasă dacă are nevoie.
 • inerția termică înseamnă și că nu oferă imediat căldura dorită.

Caloriferele sunt bune pentru a fi plasate lângă pat, fotoliu, patul copilului, picioarele tale, în uscător etc. Încălzesc și o cameră întreagă, desigur, dar sunt mai complexe decât celelalte soluții prezentate și asta le face și mai scumpe.

Pe eMAG cel mai ieftin calorifer electric cu ulei costă 199 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea CALORIFERE CU ULEI

Nu uitați că aparatele electrice se pot introduce în orice priză, ceea ce le asigură o portabilitate mare. Cele pe gaz, dacă vă bate gândul, sunt soluții cu montare permanentă, depinzând de butelii sau țevi de gaze trase până în locul respectiv.

RADIATOARE ELECTRICE

radiator_halogen
Radiatoarele sunt mici și portabile, doar oleacă mai grele decât o aerotermă (pentru că au mai multe piese metalice).

Radiatoarele cu halogen, spre deosebire de toate soluțiile discutate mai jos, nu încălzesc aerul din cameră (de la care apoi te încălzești tu sau obiectele), ci direct corpurile spre care sunt ațintite. Elementele metalice direcționează radiația infraroșie spre obiectele din fața lor.

Aparent, sunt cea mai bună soluție pentru că te încălzesc direct pe tine. Practic însă, de cele mai multe ori ai prefera să fie încălzit aerul din cameră, ca să te simți mai bine oriunde în ea, să nu te bagi într-un pat rece și nici să nu simți că te “bronzezi” pentru că stai în fața radiatorului.

Avantaje:

 • transfer rapid de căldură către “țintă”.
 • portabile, mici.

Dezavantaje:

 • nu încălzesc întreaga cameră decât indirect și în timp.
 • o mică parte din energia electrică se transformă de fapt în lumină.
Pe eMAG cel mai ieftin radiator costă 44 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea RADIATOARE ELECTRICE

AEROTERME

aeroterma
Aeroterma este formată, la modul cel mai simplist, dintr-o rezistență ce încălzește aerul și un ventilator ce-l suflă în încăpere.

Avantaje:

 • portabile, ușoare, se pot ridica și repoziționa lejer cu o singură mână.
 • vântură aerul cald prin cameră.

Dezavantaje:

 • ridică praful de pe podea.
 • generează un mic zgomot din cauza ventilatorului.
 • suport cam șubred (înalte și subțiri), iar dacă le dărâmi și nu au protecție pot cauza probleme. Tesy HL-240 pare un model mai stabil, fiind plat.

Aerotermele mi se par o soluție improvizată. Dacă ți-e frig și stai în fața ventilatorului, vei constata că nu este prea plăcut să te sufle aerul minute sau ore în șir deoarece îți usucă ochii. De asemenea, nu poți sta lângă ele ca lângă o sursă de căldură, ci sunt gândite să încălzească toată camera prin fluxul de aer, iar dacă dormi iepurește s-ar putea să te deranjeze zgomotul ventilatorului. Sunt însă ieftine și mici și portabile.

Există și aeroterme de perete, care arată ca unitatea interioară a unui aer condiționat. Sunt mai greu de instalat și fixe, aveți nevoie de alimentare până la ele, dar nu mai fac praf în cameră.

Pe eMAG aerotermele încep de la 48 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea AEROTERME

CONVECTOARE DE PERETE SAU PODEA

convector

Convectoarele funcționează pe baza faptului că aerul cald se ridică singur spre tavan. Astfel, deși convectorul este o cutie ce seamănă cu un calorifer tradițional, de fapt aerul rece de la nivelul podelei intră singur în el, unde este încălzit de o rezistență și se ridică în sus prin cutia metalică.

Avantaje:

 • există variante de perete și de podea (fixe și respectiv mobile)
 • recirculă aerul prin încăpere, dar încet
 • nu sunt zgomotoase

Dezavantaje:

 • majoritatea modelelor nu au roți
 • ai grijă să nu blochezi gurile de evacuare a aerului cald din partea de sus

Convectoarele au avantajul unei forme subțiri și înalte, așa că nu ocupă loc mult. Spre deosebire de aeroterme, pot fi puse și lângă un perete, ca un calorifer (sau chiar pe perete, fiind și astfel de modele). Unele au și ventilator integrat pentru a spori fluxul de aer.

Sunt mai mari și mai grele decât aerotermele și trebuie să aveți grijă să nu le astupați din greșeală cu haine.

Pe eMAG convectoarele încep de la 120 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea CONVECTOARE

PANOURI RADIANTE (CU INFRAROȘU)

panou_radiant

Mai nou sosite prin oferte, panourile radiante funcționează pe același principiu ca și radiatoarele cu halogen: nu încălzesc aerul din cameră, ci direct obiectele aflate în fața lor (sau, mai exact, într-un unghi de cuprindere ce poate ajunge la 180 de grade). Fac asta direcționând radiație infraroșie spre obiecte (oameni, mobilă, peretele opus etc), invizibil pentru ochiul uman. În plus, au un aspect plat, fiind deseori montate ca un tablou, ca un calorifer sau chiar și pe tavan.

Nu vă temeți, radiația infraroșie nu vă dăunează sănătății. Vorbim de un panou gândit și fabricat pentru a încălzi oameni, nu de un Soare montat pe perete. Trebuie conectate la curent electric și instalate corect, adică într-un loc unde nu sunt obstrucționate. Unele modele pot fi chiar și disimulate sub formă de tablouri.

Avantaje:

 • nu circulă aerul prin cameră, deci nici nu ridică praful sau particulele, fiind recomandate bolnavilor de astm.
 • există multe studii care spun că expunerea la infraroșii este chiar benefică pentru corp, în doza date de astfel de panouri.
 • sunt disponibile în diverse culori și materiale (de exemplu față de sticlă), iar unele au inclusiv telecomandă.
 • pot fi montate și pe tavan.
 • durată lungă de viață, se vorbește și de 30 de ani.

Dezavantaje:

 • este nevoie de o instalare cu prindere solidă în tavan sau perete, ceea ce înseamnă scule și poate un meșter.
 • sunt cele mai scumpe soluții de încălzire.
 • sunt fixe și inestetice în casă, fiind ceva mai potrivite unui spațiu de birouri sau comerciale.
 • suprafața lor ajunge la temperaturi foarte înalte, nu vrei să le atingi sau să le astupi cu ceva.

După cum vedeți, o problemă este prețul lor, alta este cauzată de temperatura la care ajunge panoul în sine. Nu vei vrea să-l atingi, dar s-ar putea să o faci din greșeală. De multe ori, se recomandă montarea lor pe tavan. Indiferent ce alegeți, asigurați-vă că alegeți un panou potrivit pentru dimensiunea camerei sau mai multe panouri mai mici.

Pe eMAG cel mai ieftin panou radiant costă 495 de lei. Consultați întreaga ofertă în secțiunea PANOURI RADIANTE.

CUM SE CALCULEAZĂ COSTUL CU ÎNCĂLZIREA

Dacă scrie că un aparat este de 2000 W, atunci consumă 2000 de watti (2 kilowatti) în fiecare oră de funcționare. La un preț de 0,6 lei/kilowatt-oră (sau cam atât, că e un sistem complicat), plătești 0,6 x 2 = 1,2 lei pentru fiecare oră de funcționare a respectivului aparat. Dacă îl folosiți 2 ore pe zi x 20 de zile, înseamnă 1,2 x 2 x 20 = 48 lei pe lună doar acel aparat utilizat la putere maximă. În practică veți plăti mai puțin pentru că nu-l folosiți mereu la puterea maximă, ci îl puteți regla din butonul de trepte de putere, iar termostatul său îl mai oprește din când în când. Dar măcar nu vă mai îngheață mâinile și picioarele în casă după o zi obositoare, nu?

Alte sfaturi:

 • capacitatea de încălzire a diverselor aparate se exprimă în funcție de mărimea în metri cubi a camerei, adică lungime x lățime x înălțimea ei.
 • majoritatea aparatelor au cabluri electrice de mici dimensiuni. Utilizați un prelungitor de calitate, cu fire groase, deoarece puterea este mare. Puteți găsi prelungitoare “brand” în secțiunea PRELUNGITOARE. Uitați aici unele bunicele: 3 metri, 5 metri, 10 metri.
 • aveți grijă unde puneți în funcțiune aparatul. Să nu cadă, să nu fie acoperit, să nu poate fi lovit sau atins din neatenție pentru că este fierbinte sau se răstoarnă.
 • aproape nici un aparat nu este gândit pentru funcționare în baie. Umiditatea de acolo nu se potrivește cu sisteme electrice de încălzit și nu sunt deloc recomandate pentru așa ceva, că poate mori. Dacă scrie în instrucțiuni că sunt proiectate și certificate pentru mediu umed, ar merge.
 • nu vă speriați de eventuale mirosuri de ars la început, așa fac aparatele noi sau cele cu praf în ele.

  71 comentarii

 1. Am inteles, mersi pentru sfat. Convectorul pe care il gasisem era mobil, de podea, puteai sa il muti, dar merg pe achizitionarea unui calorifer electric cu ulei. Multumesc inca o data.

    (Citează)

 2.   (Citează)

 3. Singurul lucru care ma intereseaza e consumul pe ora-kw/h, iar voi tocmai asta nu dati.Ce aveti de ascuns?

    (Citează)

  • E un complot al lui Soroș!

     (Citează)

  • @udrescu
   Din Fizică se știe că Energia(E) este egală cu Puterea(P) înmulțită cu timpul(t):
   E = P * t
   În cazul acesta, valorile uzuale sunt exprimate astfel:
   E în kWh, P în kW iar t în ore(h), dacă P este dată în kW, cum e cazul aparatelor prezentate în articol. Deci, practic, vom avea:
   Pentru un aparat reglat la termostat la o putere de 1 kW, care funcționează timp de 3 ore, consumul de energie electrică înregistrat de contoarul Dv. va fi de:
   E = 1 kW * 3 h = 3 kWh
   Pe măsură ce încăperea se încălzește, termostatul va cupla aparatul pe perioade mai scurte de funcționare. Acest regim depinde de izolarea termică specifică locului unde este amplasat acel aparat precum și de diferența de temperatură dintre interiorul și exteriorul încăperii.
   Sper că acest comentariu al meu v-a ajutat.

     (Citează)

  • Nu-i nevoie, scrie în articol cum să calculezi cât costă ora de utilizare în funcție de aparatul ales.

     (Citează)

 4. O centrala electrica nu e altceva decat,un fel de calorifere cu ulei ,dar care costa mult si mai are si pierderi .Doar ca are consumul grupat intr-o singura priza .Dupa mine reprezinta o investitie costisitoare si fara rost ,fata de cum ai achizitiona calorifere electrice in fiecare camera si sa le folosesti cat iti trebuie si cand iti trebuie ,fara sa cheltuiesti asa de mult pe o instalatie cu centrala electrica.

    (Citează)

 5. Multumesc pentru informatii.

  Tot ma gandeam acum sa-mi achizitionez un convector electric si nu stiam cum functioneaza sau daca este rentabil.
  Nu stiu ce randament da si as fi vrut sfatul unui specialist. La magazin , normal, le lauda, dar am retinere deocamdata.
  Cine are convector electric vorbeste despre el la superlativ, oare sa fie adevarat?

  Astept pareri.
  Cu respect- Silvia

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus