un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu se va schimba România, deși este altfel

10 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

lucian_boia_romania_altfelAm văzut multe citate bune din cartea De ce este România altfel? a lui Lucian Boia. Este o carte despre români, cultura noastră, mentalitatea, spiritul civic (sau absența lui), ideea perpetuă de inferioritate, lipsa comunităților și a educației de a trăi într-una, toate explicate și din punct de vedere istoric și politic.

Mă uit pe stradă la toți oamenii care strică lucrurile doar pentru că nu-s ale lor sau pentru că “din banii noștri sunt luate”, la toți mârlanii care sunt regii șoselelor, la toți mitocanii care au impresia că sunt singuri în public sau că nu e treaba altora cum se comportă ei. Sunt oameni care nu doar că refuză cea mai mică idee de comunitate și de pus umărul împreună pentru un bine comun, ba chiar trăiesc doar pentru a fi invidioși pe alții și sorb din priviri fiecare cadru al televiziunilor care arată doar dezastre, crime și can-can ieftin. Mă uit în jur și văd că probabil cele spuse în carte sunt reale.

Din păcate, vor rămâne doar în carte. Acesta e paradoxul și ironia unui astfel de text: cei care ar avea cu adevărat de învățat din această carte, cei care chiar ar fi cazul să se schimbe, nu o vor citi niciodată; nu e natura lor asta, au altele de făcut sau nu-și vor conștientiza oricum problemele. Cumpărătorii, cititorii cărții, știau deja toate acestea și acum primesc doar o confirmare scrisă.

O puteți cumpăra online prin Okian, 22 lei.

    5 comentarii

  1. M-a tentat si pe mine titlul cartii dar apoi am renuntat la idee dupa ce am citit o recenzie foarte bine scrisa pe Dilema Veche. Have a look:
    http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/o-carte-altfel-banala-un-talk-show#

      (Citează)

  2. Lucrez intr-un domeniu in care performanta inseamna trafic.
    Ramai mut cum persoane, de diferite varste, pur si simplu distrug lucrurile din jurul lor: toalete, usi, oglinzi, flori, lifturi. Concluzia mea este ca nu exista educatie, nu exista repere, nu exista “fundatie” …

      (Citează)

  3. @bogdan
    Ma amuzi ca te lasi influentat de parerea subiectiva a unui articol. Pueril.

      (Citează)

  4. De ce nu se va schimba România, rofl, pt ca atunci cind am dat click pe linkul catre afiliat a durat atit de mult incit am schimbat pe un tab mai interesant :)))))))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus