un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange pornește în turul 4G al Văii Prahovei

11 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Orange pleacă în turneu “4G” prin Valea Prahovei cu camionul din imagine, un vehicul futuristic nu doar prin cabina sa (observați cum are ștergătoarele amplasate ca o moară de vânt pe parbriz, dar și faptul că nu poți conduce doar în chiloți, că te vede lumea), ci și prin interior.

camion orangecamion orangecamion orange

Înăuntru găsiți o colecție de telefoane, modele clasice pe care cu siguranță le-ați văzut de-a lungul telefoniei mobile în România, și bineînțeles tablete 4G cu care să vă jucați. Dacă vreți să faceți teste sau să vedeți cum rulează clipuri HD prin streaming pe ele, o puteți face. Comparați rezultatele cu propriul meu test cu un modem 4G Orange.

Cine recunoaște cât mai multe telefoane vechi din imaginea de mai jos?
telefoane vechi

Am văzut și două aplicații pentru schiori dezvoltate de Orange. Eu n-am înțeles niciodată cum folosești smartphone-ul în timp ce schiezi, mai ales cu tot echipamentul pe tine (și mai ales că nu practic acest sport, ce-i drept), dar aplicațiile au utilitatea lor.
camion orange

InfoSki îți spune starea pârtiilor, zăpadă, condiții, tot. Bănuiesc că este utilă chiar din București, o cercetezi de vineri ca să știi dacă sâmbătă te duci să-ți rupi oasele pe pârtia X sau Y, sau chiar acolo, că Valea Prahovei e ca un cartier mai mare.

i-Rewind este însă cea mai interesanta idee pe care am auzit-o. E dezvoltată de un român pentru Orange, implementată prima oară în România, dar ideea este atât de bună încât speră să o implementeze în mult mai multe locuri. Ați văzut în transmisiunile sportive cum un schior este filmat pe tot traseul cu diverse camere care îl urmaresc de la start și până la finish-ul de jos? Asta face și i-Rewind.

Orange a montat camere video pe pârtia din Predeal. Înainte să pornești la vale, pornești și aplicația i-Rewind și apoi pui telefonul în buzunar, la cald și siguranța. Din buzunar telefonul te localizează precis via GPS, iar camerele de pe pârtie te filmează în timp ce treci prin dreptul lor. Combinând locația cu fragmente de clipuri, se generează un film cu toată aventura ta pe pârtie, pe care apoi îl poți vedea și descărca în telefon.

Potențialul este imens. Dacă totul funcționează bine și camerele sunt de calitate, ai la dispoziție toate clipurile cu “ai văzut cum am cotit acolo?”, cu “frate mi-a tăiat un cretin calea, stai să vezi cum l-am ocolit!” și “omfg uite cum m-am rupt în două pe pistă”.

Trei cifre interesante: 21,6 Mbps acoperire în toată țara, 43,2 Mbps în 500 de localități. De acum urmează investițiile mari în 4G, care trebuie făcute în 2013, pentru că în aprilie 2014 guvernul eliberează spectrul de 2600 MHz câștigat la licitație și se va porni rețeaua 4G la întreaga forță.

Programul Orange 4G tour este următorul, căutați camionul:
10-16 ianuarie: București
17-20 ianuarie: Sinaia
21-23 ianuarie: Comarnic
24-27 ianuarie: Bușteni
28-30 ianuarie: București
31 ianuarie – 3 februarie: Azuga
4-6 februarie: București
7-10 februarie: Predeal
11-23 februarie: Poiana Brașov

    6 comentarii

  1. De folosit am folosit iPhone-ul 4s pe teleski, cu tot cu bete dupa mine, dar apoi a trebuit sa-l caut mai bine de o junatate de ora pe partie si prin padure, noroc ca l-am gasit :))

      (Citează)

  2. Eu folosesc uneori o aplicatie de gps ca sa vad ce viteza maxima prind la vale :p

      (Citează)

  3. In afara de betele de schi (care la o adica au niste bratari cu care se prind de incheieturi), nu prea sunt parti de echipament care sa te incomodeze la folosit telefonul. Exista chiar si manusi cu varfurile degetelor pregatite pentru touchscreen.

      (Citează)

    • @nashu: eu când vreau să schiez, schiez, nu mă joc cu telefonul în timpul acesta. Bine, nu vreau să schiez…

      @Andrei: cea mai bună este My Tracks făcută chiar de Google.

        (Citează)

  4. Pai jumatate din telefoanele vechi le-am avut si eu,deci le cunosc.

      (Citează)

  5. eu am filmat cu telefonul cand coboram pe partie….as fi cel mai mare fan daca ar adauga mai multe locatii din tara in iRewind…..pana atunci tot un action cam ma rezolva

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus