un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review ultrabook Asus UX32A

4 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

asus_ux32a_ultrabook_03_stanga
Am utilizat câteva zile ultrabook-ul Asus UX32A, un model de 13,3 inci care preia design-ul de mare succes al generației actuale Zenbook și îi reduce costurile prin câteva compromisuri hardware.

Specificații: procesor Core i3 2367M la 1,4 GHz, ecran 13,3 inci cu rezoluție 1366 x 768 pixeli, 4 GB memorie RAM, stocare 500 GB pe HDD cu un micuț SSD pentru pornire rapidă, placă video integrată Intel HD 3000, difuzoare Bang & Olufsen, porturi VGA, HDMI, USB 3.0, cititor de carduri, baterie 6 celule, tastatură iluminată, 1,45 kilograme greutate, grosime între 6 și 18mm, Windows 7 Home Premium.

Prețul începe pe eMAG.ro de la 3.599 lei.

AMBALARE

Nu știu cum arată cutia, dar ultrabook-ul vine livrat cu o husă tip plic vertical ce-l protejează destul de bine la transport. Este un accesoriu bun și mă bucur că intră în pachet.

Alimentatorul a fost o altă surpriză plăcută pentru că este ușor și corpul său transformator este integrat în ștecher, nu undeva la mijlocul cablului. Avantajul este foarte mare, dacă stai la distanță de priză nu mai intinzi prin aer o greutate pe cablul de alimentare.
asus_ux32a_ultrabook_06_incarcator

CONSTRUCȚIE

Ce-ți oferă UX32A în primul rând este portabilitatea excelentă. Este atât de ușor încât îmi venea să-l învârt ca pe un aluat de pizza deasupra capului. Îl transporți cu o mână fără să-i simți greutatea, îl poți duce o zi întreagă în geantă și nu obosești deloc.
asus_ux32a_ultrabook_02_deschis

Grosimea sa redusă este un alt punct forte. Carcasa elegantă are linii care contribuie vizual la senzația de grosime redusă. Poate că este rontunjimea de la capăt sau poate modul în care monitorul “cade” peste tastatură, dar ultrabook-urile Zenbook mi s-au părut mereu mai subțiri decât altele.

Carcasa argintie are același finisaj plăcut ochiului. Poate că este o chestie de gust și alții vor aprecia un finisaj mat, dar mie îmi place cum lumina se reflectă și joacă pe carcasă. Spatele are patru picioare de cauciuc pentru a-l așeza ușor pe masă, dar în rest același finisaj. Deasupra monitorului există și o mică adâncitură, doar vreo 2 milimetri, de unde îl poți apuca pentru a-l deschide ușor.
asus_ux32a_ultrabook_01_inchisasus_ux32a_ultrabook_05_spateasus_ux32a_ultrabook_08_spate
asus_ux32a_ultrabook_11_cameraasus_ux32a_ultrabook_13_deschidere

Tastatura este iluminată, dar un punct slab este faptul că multă lumină scapă pe lângă taste. Îi poți regla intensitatea sau poți opri complet iluminarea. Tastele măcar se apasă ușor și au cursa exact cât trebuie pentru un tastat confortabil. Trackpad-ul de sub ea răspunde bine la comenzi și apăsări, iar cele câteva LED-uri de stare sunt mici și albe și deloc deranjante.
asus_ux32a_ultrabook_07_tastatura

Pe stânga se află un port USB și cititorul de carduri MMC și SD, pe dreapta este micuțul conector de alimentare, două porturi USB din care unul permite încărcarea dispozitivelor chiar și cu sistemul oprit, un HDMI, un mini-VGA și un jack audio. Toate USB-urile sunt de tipul 3.0 super-rapide.
asus_ux32a_ultrabook_10_porturi_stanga
asus_ux32a_ultrabook_09_porturi_dreapta

PERFORMANȚĂ

Ecranul este unul obișnuit. Culori bune, luminozitate bună, dar nu se remarcă față de ale modele.

Sistemul audio este superior unui laptop obișnuit. Chiar și cu micuțele difuzoare din dotare, calitatea Bang & Olufsen se cunoaște. Nu dați petrecere cu acest laptop, dar sunetele pentru voi, în utiliarea normală, se aud bine.

Autonomia este foarte bună. Scoți 6 ore din laptop, poate și mai mult, funcție de cum îl utilizezi. Pentru o baterie de 6 celule și o carcasă subțire, este un rezultat foarte bun.

Stocarea este ajutată de SSD-ul de 24 GB folosit pentru caching, astfel încât bootarea Windows-ului, intrarea și ieșirea din hibernare și standby nu durează mai mult de câteva secunde.

Procesorul este veriga sa slabă, fiind doar un Core i3. Sigur, în anumite aplicații, de exemplu la filme Full HD, nu se simte limitarea, mai ales că placa grafică HD 4000 are performanțe bune. Windows-ul bootează rapid, programele se deschid repede și totul funcționează ok, dar anumite sarcini care țin strict de procesor, precum editare foto sau arhivare/dezarhivare, vor fi mai lente din cauza procesorului.

CE E BINE

  • Greutate redusă, carcasă subțire, mobilitate excelentă
  • Autonomie bună, încărcător foarte portabil
  • Construcție solidă
  • Raport preț/performanță foarte bun

CE E RĂU

  • Procesorul Core i3 limitează uneori performanțele

CONCLUZIE

UX32A este un ultrabook cu un preț foarte bun pentru ceea ce oferă din punct de vedere al performanțelor și al design-ului. Sunt și alte ultrabook-uri pe piață în aceeași gamă de preț, dar majoritatea oferă hardware mai avansat în detrimentul bateriei sau construcției sau mobilității reale (sau invers). Asus UX32A reușește să se plaseze la “punctul Lagrange” al compromisului între acestea și poate fi o soluție foarte bună.

Ultrabook Asus UX32A-R3001V cu procesor Intel® Core TM i3-2367M 1.40GHz, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics, Microsoft Windows 7 Home Premium – la eMAG 3.599 lei în 3 decembrie.

Punctul Lagrange – în astrofizică este punctul în care forța de atracție exercitată de două corpuri este egală. De exemplu undeva între Pământ și Lună este un punct în care forța gravitațională exercitată de planetă este egală cu cea a lunii și un satelit plasat acolo ar sta nemișcat, nefiind atras mai puternic de nici o parte. Este o poziție de echilibru utilă pentru plasarea sondelor spațiale.

    9 comentarii

  1. Ecranul cum e? Eu am un toshiba portege z803 si nu imi vine sa cred ca un laptop de 4000 de lei are un ecran de 2 lei, daca nu stai fix in fata lui, la un anumit grad, nu vezi nimic.

      (Citează)

  2. @AdrianG asta de un feature in anumite situatii :))
    De asta eu am folie privacy. De fapt la mine e mandatory asa ceva.

      (Citează)

  3. Este bang & olufsen, nu band :)

      (Citează)

  4. @jules: este un feature de tot c*****l, daca nu poti vedea un film stand in pat decat dintr-o singura pozitie….

      (Citează)

  5. @AdrianG Stiu, dar mentionam ca exista si o parte pozitiva la un ecran de rahat.
    Laptopul meu de acasa are acelasi ecran de rahat asa ca stiu ce spui :)
    Am rezolvat-o cu un cablu VGA de 2m si merg pe tv cind vreau filme.

      (Citează)

  6. N-as baga mana-n foc ca i3 2367M vine cu Intel HD 4000, ci mai degraba cu Intel HD 3000. Probabil ai preluat eroarea de la emag, dar ar trebui rectificata..

      (Citează)

  7. Date despre cpu si gpu: http://ark.intel.com/products/59798

      (Citează)

    • Multumesc, am corectat toate greselile semnalate.

      @AdrianG: asa si asa. Ce-ti trebuie tie este un ecran IPS, care se vede la fel de bine din orice unghi. UX32A nu are unul. UX31A si UX21A au ecran IPS, dar de asta sunt mai scumpe.

        (Citează)

  8. @Radu: cam cât de puternic e GPU-ul HD 4000 de la intel?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus