un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două despre Poliție

7 Dec 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

O știre de pe Digi24, legată de cazul Elodia Cioacă, vorbea despre modul Poliției de a ancheta crime folosind și dovezile ADN. Astfel, în cazul unei crime, au descoperit coji de semințe pe jos și, întrucât victima nu părea genul care să mănânce sau să le arunce pe jos, au luat mostre ADN de salivă de pe coji și comparând cu niște suspecți au identificat criminalul.

Mă bucur să văd că CSI nu e doar fantasy și că tehnologia ajută mult în rezolvarea acestor probleme.

Doi teroristi afiliati al-Qaeda au fost expulzati din Romania sub acuzatia ca ar fi constituit “puncte de sprijin sub coordonare externa in conditii de conspirativitate” in vederea comiterii unui atentat terorist in tara noastra, a declarat, la Romania TV, purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.

Acestia au fost declarati miercuri indezirabili pe o perioada de 15 ani in Romania de catre o instanta de judecata, a precizat Savu.

Cei doi derulau “activitati pregatitoare pentru comiterea unei actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei in perioada sarbatorilor de iarna”, a adaugat oficialul Serviciului Roman de Informatii.

Dacă vă întrebați de ce i-au expulzat în loc să-i aresteze și “pușcărieze”, probabil este pentru că nu aveau dovezile necesare unui tribunal. Nu e ilegal să faci fotografii prin oraș, să cercetezi unde se adună mulți oameni, să vezi ce evenimente publice urmează și în ce locuri se vor desfășura și alte asemenea lucruri.

Totuși, când o face un om cunoscut pentru relații cu teroriști, cel mai probabil nu o face pentru că vrea amintiri din perioada sa ca turist prin România, ci urmărește altceva. Fără dovezi, nu poți face altceva decât să-i dai afară din țară.

Ce voiam să zic este altceva. E clar că suntem pe lista de atentate și că mai devreme sau mai târziu se va întâmpla și la noi ceva. E doar o loterie referitoare la unde se va întâmpla și cine o va păți.

sursa: Digi24 și Hotnews.

    7 comentarii

  1. Numai mie mi se pare destul de inspaimantator ultimul paragraf?

      (Citează)

  2. Si daca pakistanezii aia erau nevinovati? Poate lipsa de dovezi e tocmai asta… nu exista dovezi. Poate chiar facea poze tipu. Nu zic ca nu ar trebui beliti ochii, dar daca erau nevinovati si au avut doar ghinionul de a-i chema Mohammed (asa-i chema pe amandoi parca)? Si pe ce criteriu au fost anchetati? Facem pariu ca doar pentru ca erau arabi? In U.S., daca un eveniment de genul era public, cred ca se dadeau cu curu de pereti multe persoane care sunt anti-discriminarea si racial profiling.

      (Citează)

  3. “Nu e ilegal să faci fotografii prin oraș, să cercetezi unde se adună mulți oameni, să vezi ce evenimente publice urmează și în ce locuri se vor desfășura și alte asemenea lucruri.”
    “mai devreme sau mai târziu se va întâmpla și la noi ceva. E doar o loterie referitoare la unde se va întâmpla și cine o va păți.”

    Hmmm, pai asta fac unii bloggeri: fotografii prin oras, cerceteaza unde se aduna multi oameni (blog meetups) se intereseaza despre evenimentele publice…

      (Citează)

    • @Adrian @rats: nu e chiar asa. Sunt sigur ca daca s-ar fi intamplat ceva rau ati fi zis “hai frate, cum nu au vazut semnele? Unul cunoscut pentru legaturile de terorism supraveghea si nota chestii prin oras… pai ce credeati ca vrea?”

      Eu zic ca SRI-ul stie ce face, nu peste tot sunt doar amatori si interese de afaceri. Unele lucruri se fac serios chiar si la noi.

      Problema e simpla. “Cand auzi copite, gandeste-te la cai, nu la zebre” e o vorba de la americani. Daca unul cunoscut ca a dat spargeri de locuinte se apuca sa fileze la ce ora pleci si vii de acasa si se uita pe la usile apartamentelor, cel mai probabil nu este pentru ca vrea sa cumpere o casa in zona. Nu-i ilegal ce face, dar tot il dai afara din bloc cand il prinzi acolo. Daca astia faceau poze in oras sau supravegheau diverse zone, nu cred ca o faceau pentru blogul personal despre turism in Romania.

        (Citează)

  4. @Adrian Boioglu păi singurul lucru care te scapă de expulzare din România e cetățenia română ! Pakistanezi nu erau români, deci cu sau fără prea multe dovezi, i-au zburat. Da, mișcarea e una proastă, puteau să dea un telefon la americani, și-i preluau ăia un pic la un interogatoriu cum vedem în filme.

      (Citează)

  5. Pai vezi, de aia i-au prins. Daca aveau fularas, palariuta, ochelari cu rama groasa si iphone cu instagram nu-i prindea nimeni :D

      (Citează)

  6. Off: Zebrele sunt la fel de nasoale ca si caii cand vine vorba de potential agresivitate :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus