un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum fotografiezi corect zăpada

12 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

sony_nex_5r_evA nins afară. Zdravăn. Iar dacă vreți să obțineți imagini mai reușite cu zapadă, setați aparatul să compenseze expunerea cu minim +1 EV.

Fără acest truc veți obține imagini cam întunecate, cu zăpadă gri, nu alb strălucitor de parca tocmai ar fi fost spălată cu detergentul mătușii. Compensați deci în plus pentru a lumina imaginile.

Problema vine din modul de lucru al aparatelor digitale, care calculează expunerea (și deci cât de luminoasă sau întunecată este o imagine) căutând să obțină nuanțe de gri și o lumină medie în fotografii. Dar scenele de iarnă nu sunt de luminozitate medie, ci foarte luminoase, de un alb strălucitor, deci camera le trage automat în jos, neștiind că-i iarnă afară..

Puteți face asta la modul cel mai simplu compensând în plus cu +1 EV sau +1.3 EV, după caz și gust. Simbolul acestui buton este un dreptunghi cu +/- scris în el. La diverse camere compacte, alegeți modul Snow sau Beach and Snow, care face aproximativ același lucru. Pe telefoane puteți compensa uneori alegând modul manual sau ținând apăsat pe ecran până apare o bară din care puteți compensa expunerea.

Observați mai jos diferențe între imaginile surprinse de cameră cu setări automate și cele compensate manual în plus.


Sunt făcute de mine cu un mirrorless Sony NEX-5R.

Același lucru trebuie făcut și la mare, pe plajă, la majoritatea camerelor. Problema este aceeași, scenele în soarele arzător al verii chiar sunt foarte luminoase și ar trebui capturate fidel.

    8 comentarii

  1. Depinde de aparat, daca aveti un DSLR sigur are exponometru, va uitati atent sa nu fie nici pe plus nici pe minus si o sa iasa ok :)

    Unele aparate sunt intradevar induse in eroare de lumina puternica reflectata de zapada, dar nu toate.

      (Citează)

  2. Uneori si DSLR-uri au astfel de erori, nu e un lucru sigur ca un DSLR scoate poza corect de la sine.
    Cel putin am patit de multe ori, cu multe aparate DSLR sa nu fie nici pe plus nici pe minus si sa iasa pozele bine, iar daca era perfect la mijloc sa iasa de slaba calitate.

      (Citează)

    • @Radu: toate au eroare, aparatul nu stie ca tu chiar fotografiezi ceva foarte luminos. E ca si cum ai incerca sa fotografiezi un reflector si aparatul incearca singur sa intunece totul pentru a obtine o fotografie medie ca expunere, desi una reala ar fi plina de lumina.

        (Citează)

  3. Salut nwradu,

    Chiar m-am decis zilele astea sa cumpar un aparat foto Sony NEX-6 KIT (16-50mm) OSS. Din ce motiv ai ales Sony NEX-5R? (pret sau ti-a placut mai mult touch-screen-ul?)… ca altfel, NEX-6 in teorie ar fi peste, in functie de ce stii sa faci cu el.

      (Citează)

    • @Ionut: il am la teste, nu l-am ales eu, si din pacate nu te pot ajuta cu o parere despre NEX-6. La o prima vedere mi s-a parut ok, dar l-am butonat doar la lansare.

        (Citează)

  4. Nu e o problemă modul în care calculează aparatele foto expunerea, ci depinde ce vrei să faci. Există mai multe moduri de a stabili timpul de expunere, cele mai populare fiind pentru un punct anume din cadru sau o medie, după câteva puncte. Fiind ceva foarte luminos în cadru, pe o suprafață mare, asta va ieși.

    Poți măsura expunerea pentru copaci sau alte obiecte și nu trebuie să compensezi. La zăpadă contează mult balansul de alb ales. Compensarea expunerii poate fi o soluție, dar nu la orice aparat.

      (Citează)

    • Ce zici tu e valabil daca faci expunerea pe Spot, dar putini merg cu aceasta setare activata permanent. Plus ca poate chiar vreau sa expun zapada asa cum o vad eu, alba stralucitoare, nu ca in primele exemple in care este doar un alb intunecat.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus