un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Să ne jucăm de-a detectivul pe statisticile eMAG

24 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

DasCloud.ro are un articol foarte bun, scris ca o relatare din centrul de comandă pe care l-a făcut eMAG pentru ziua de Black Friday. Acolo s-au reunit toți șefii de departamente, oameni de la hosting și alții în măsură să dialogheze, să decidă și să comunice direct ce trebuie făcut. Firmă mare, organizare pe măsură.

O imagine din articol cu panoul informativ al camerei de comandă spune mai multe decât acesta. O vedeți mai jos și vorbește despre comenzi și sume încasate. Să o analizăm.
panou_black_friday_ora13_emag

În primul rând, când o fi făcută? În colț scrie de Ultima actualizare, dar prima cifră poate fi 3 sau 8. E ora 13 sau 18? M-am uitat în EXIF-ul fotografiei și este făcută la ora 14:07 a aparatului, probabil 13:07 ora României (nu-i primul DSLR nesetat pe ora de iarnă), deci cifrele din imagine sunt de pe 23 noiembrie, actualizate la ora 13:04:28.

Observați cifrele. 75.082 comenzi înregistrate, 104.375 de produse eMAG comandate până la jumătatea zilei, alte 3.332 produse comandate din sistemul Marketplace (cărți, jucării, turism). Alte 32.145 de produse care nici macar nu erau în promoțiile de Black Friday, ci în afara acestora, au fost comandate suplimentar.

Dacă facem o medie, rezultă ca 1 din 10 vizitatori unici a cumpărat ceva. În medie, 1,5 produse/comandă, ceea ce e logic.

Uitați-vă la valoarea comenzilor. 33.63 milioane până la ora 13 a zilei. Or fi lei sau euro? Răspunsul mi-e mai ușor să-l aflu din dreapta, la comenzi non-BlackFriday, unde sunt 6975 comenzi cu o valoare de 5,08 milioane de unități monetare, adică 728 unități monetare în medie pe comandă, ceea ce nu pot fi decât lei, că nu-s comenzile medii de 728 de euro.

Prin urmare, până la ora 13, eMAG a vândut de 33,63 milioane de lei noi, plus alte 5,08 milioane lei în produse non-BF.

Mai jos vedeți și câte comenzi au avut partenerii din Marketplace. Libris 216 comenzi de cărți (dar grosul cred că a venit seara, când eMAG a scos pagina de landing pentru oferte speciale și a anunțat promoții la multe alte produse, inclusiv cărți – seara am comandat și eu două albume și o carte de rețete cu paste) în valoare de 23.700 lei, Nova Distribution (muzică, filme) doar 18 comenzi, eVision cu jucării și articole bebe a avut 88 de comenzi de 15.410 lei.

Paravion, pe turism, a dat de succes prin eMAG. 70 de pachete cumpărate cu o valoare totală de 162.900 lei nu-i deloc rău, mai ales că, să recunoaștem, ofertele n-au fost senzaționale la acest capitol de Black Friday. Paravion a intrat în Marketplace doar de câteva zile cu ofertele de turism, dar bravo lor că au prins BF integrați.

Sunt sigur că niște magazine concurente își bagă acum unghia în gât.

sursa foto: DasCloud.

  15 comentarii

 1. Era de așteptat, eu cred că a fost în euro suma.

    (Citează)

 2. Sumele sunt in Lei. Nu cred ca a vandut eMAG pana la 13 de 33 de milioane de EUR, sa fim seriosi :)

    (Citează)

 3. Bai, ce misto e ca oamenii s-au inghesuit sa cumpere de la emag, la reducerile astea ametitoare:
  http://opencube.ro/emag.png
  Oh, wait…

    (Citează)

 4. La al 2-lea rezultat de pe google (primul daca nu consideram rezultatul sponsorizat) e trecut si pretul – 2.099,78 (data fiind 11 Mai). Adica exact pretul la care a fost “redus” de blackfriday.

    (Citează)

 5. @Sabotor: cred ca acea data poate fi data primei indexari a paginii, fara a avea vreo legatura cu pretul de mai sus. Am cautat de curiozitate newsletter-ul din acea perioada, si modelul similar de 32″ era la 2499 lei si era la promotie, deci in mod cert cel de 27″ nu putea sa coste doar 2099 pe atunci:
  http://img69.imageshack.us/img69/898/searchresultsistratseba.png

    (Citează)

 6. @seba18
  mai, nu stiu, mie tot imi pare suspicios… Pe de alta parte, e inca “redus”, deci s-ar putea sa nu fi facut parte din oferta de BlackFriday.

    (Citează)

 7. Mda, era alta promotie, nu era redus din cauza blackfriday.

    (Citează)

  • @Sabotor: eu inca astept o dovada clara a manevrelor de pret. Poate in mai era tot vreo promotie, nu stiu.

   Mi-a mai aratat cineva un laptop de gaming redus de la 9100 la 6100 lei, spunand ca de fapt acum o saptamana costa 6999 lei la eMAG. Cel de 6999 lei e in continuare acolo, dar cel de 9100 are in plus ecran 3D, Blu-Ray si inca ceva. Nu era nici o manevra, doar neatentie.

     (Citează)

 8. Paravion a dat de succes cu mult inate de integrarea cu Emag:). Acum este doar confirmarea succesului.

    (Citează)

 9. Asta e altceva

    (Citează)

 10. Salut Radu,

  scuze ca raspund cu intarziere. Ora la care a fost facuta poza e chiar 14:07. Abia de la 14 am intrat in ”fortareata” eMag dupa mai multe negocieri facute in ziua anterioara. Ora a fost un compromis. Noi voiam sa vedem live cum pica serverele, agitatia pe care o determina si butoanele pe care apasa sub presiunea stresului, ei, normal aveau alta viziune. :)

  Una peste alta cred ca a iesit bine.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus