un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone pornește rețeaua 4G tip LTE pe 31 octombrie

22 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Un anunţ care m-a surprins astăzi, venind mult mai rapid decât mă aşteptam:

Vodafone România anunţă lansarea primei reţele LTE din România, începând cu data de 31 octombrie 2012.
Până la lansarea comercială a serviciilor LTE, care va avea loc la începutul anului viitor, clienţii Vodafone vor putea să testeze serviciile 4G, la viteze de până la 75 Mbps, în mai multe oraşe. Din 2013, Vodafone România va oferi servicii 4G la viteze de până la 100 Mbps.
“Vodafone a instalat şi a testat cu succes reţeaua LTE în principalele oraşe ale ţării. Clienţii noştri, persoane individuale şi companii, se vor putea bucura încă de acum de viteze mai mari şi de o experienţă îmbunătăţită, cu serviciile 4G” a spus Inaki Berroeta, CEO, Vodafone România.
Mai multe detalii vor fi disponibile la evenimentul de lansare din 31 octombrie.

Am speranţa că voi fi prezent la evenimentul de lansare de pe 31 octombrie, aşa că veţi auzi de la mine toate detaliile necesare.

Am avut dreptate atunci când vă spuneam explicaţia pentru licitaţia 4G, estimând atunci că primele reţele LTE vor fi lansate în banda 1800 MHz. Banda de 2600 MHz, pe care UE a gândit-o pentru comunicaţiile de generaţia a 4-a, probabil va fi utilizată peste 1-2 ani.

Câteva mici gânduri:

  1. Dacă vă luaţi un telefon cu 4G, căutaţi-le pe cele cu LTE pe frecvenţele 1800 şi, pentru viitor, 2600 MHz.
  2. iPhone 5-ul european cu 4G (modelul numit de Apple GSM A1429) va putea funcţiona pe noua reţea Vodafone, acesta având un modem care suportă frecvenţele 850, 1800 şi 2100 MHz.
  3. Vodafone vorbeşte despre “mai multe oraşe”. Mă aştept ca reţeaua 4G să fie funcţională anul acesta în cele mari.
  4. Diferenţa de viteză este uriaşă, cel puţin în teorie, trecându-se de la 7,2 Mbps (poate 21,6 Mbps pentru cele mai şmechere echipamente 3G) la 75 Mbps şi 100 Mbps la anul. Abia aştept să văd cum funcţionează un modem 4G şi mai ales ce latență va avea reţeaua, deoarece pe lângă un transfer mult mai rapid şi latență devine foarte mică prin noul protocol de comunicaţie.
  5. Cred că Vodafone va oferi şi 1-2 telefoane compatibile cu noua reţea.
  6. La câteva zile după pornirea reţelei mă aştept şi la lansarea oficială iPhone 5, poate în săptămâna 5-9 noiembrie.
  7. Echipamentele folosite în noua reţea sunt Huawei, iar România este între primele ţări din Europa cu această tehnologie.
  8. Sunt curios dacă au avut echipamentele montate şi pregătite încă dinainte de licitaţia ANCOM. Aşa s-ar părea, că timpul a fost prea scurt, licitaţia practic permiţându-le doar să le pună şi în funcţiune şi să înceapă teste pe zone mari. Posibilitatea de a lua țeapă la licitaţie era practic infimă, că la câte sute de milioane de euro s-au licitat, fiecare operator a cumpărat doar ce avea nevoie şi atât, nu s-a băgat să blocheze şi planurile celorlalţi.

Comunicatul primit este pe Skydrive: Vodafone România lansare LTE.

    1 comentariu

  1. ESCROCHERIA VODAFONE
    Dragi abonati Vodafone , nu va lasati escrocati !!!
    In ultimele luni , Compania TELEFONIKA SRL , care are contract cu VODAFONE pentru a aduce in mod agresiv clienti si pentru a modifica abonamentele pe care deja le aveti in asa fel incit va dubleaza facturile , isi trimite agentii pe la toti abonatii. Aceasta se numeste COMPANIE DE HUNTING (VINATOARE).
    Daca ati acceptat orice fel de modificare de abonament , veti constata la urmatoarea factura ca ati fost inselati si pretul abonamentului a crescut semnificativ fara sa primiti servicii suplimentare , sau primiti servicii inutile , din care nu veti putea utiliza mai nimic.
    Eu am avut un abonament absolut rezonabil , cu 3400 minute nationale , la comun pentru toate cele 13 numere de telefon ale firmei , plus 2,5 GB intrenet mobil pe 4 telefoane .
    S-a prezentat la firma SORINA BOHATEL de la Telefonika SRL care mi-a propus sa-mi dea un Iphone4S impreuna cu un abonament de 1500 min nationale si 400 min internationale in conditiile in care renunt la a avea 3400 min in comun , acestea urmind a fi repartizate pe cele 16 numere in functie de cit au consumat in medie fiecare numar in ultimele luni (si care minute erau absolute suficiente , reportind lunar cel putin 3000 min).
    Am semnat noul contract in conditiile in care MI S-A GARANTAT CA NU VOI AVEA COSTURI SUPLIMENTARE cu abonamentul.
    In prima luna , valoarea facturii era TRIPLU (2400 lei in loc de 800 lei in mod obisnuit) , moment in care am sunat-o pe Sorina Bohatel , cea care mi-a modificat abonamentul. Mi-a raspuns o singura data , dupa care nu a mai raspuns la nici un apel , iar in a doua luna abonamentul a venit 1600 lei , a treia luna 1600 lei , etc
    In disperare de cauza am sunat la VODAFONE , care mi-a alocat un alt manager de cont , care a fost de acord in urma discutiilor de aproape 3 ore sa ceara aprobarea pentru revizuirea contractului argumentul lui principal fiind ca “doar ati semnat in cunostinta de cauza noul contract”.
    Tactica VODAFONE este de a nu da inapoi nici un pas . Noul manager de cont mi-a propus o varianta ceva mai rezonabila de abonament , insa nu a vrut in nici un fel sa revina la vechiul abonament . Noua varianta de abonament ma duce de la 1600lei la 1200 lei , dar nicidecum aproape de varianta initiala.
    M-AM PLICTISIT. Doi ani mai sint sclavul lor , dupa care , sa ma pupe….
    AVETI GRIJA SA NU PICATI DE FRAIERI CUM AM PATIT EU

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus