un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parisul, cândva orașul iubirii

8 Oct 2012  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

M-am plimbat o săptămână prin Paris şi am fost întrebat, pe bună dreptate, “ce-i aşa romantic aici? De ce este Parisul oraşul dragostei?”.

Habar n-am. E tot mai greu de răspuns, având în vedere că Parisul s-a transformat într-o mare maşinărie de muls turiştii de bani.

Un articol din International Herald Tribune de luna trecută deplângea “globalizarea” Parisului şi în special a zonei Champs-Elyssee. Cel mai celebru bulevard din lume adună în continuare sute de mii de oameni în fiecare zi, dar francezii nu mai merg pe acolo decât dacă muncesc în zonă, brandurile haute-couture franţuzeşti au fost înlocuite cu Zara şi Banana Republic, restaurantele şi bistro-urile tipic pariziene cu Quick şi McDonald’s.

Am fost şi eu de fiecare dată când am ajuns în Paris şi au dreptate. E un mare furnicar de turişti, iar cele mai interesante magazine au rămas cele ale producătorilor de maşini, care prezintă nişte prototipuri futuriste în câteva concept-store-uri. Faima câșțigată în anii 60-70 nu mai este meritată pe deplin.

Despre patiserii v-am spus deja, totul e industrializat, produs pe bandă rulantă. Orice croissant din zona semi-centrală pare cumpărat din Carrefour, iar patiseriile sunt francize ale unui brand cu zeci de unităţi deschise.

Ce alte clişee romantice despre Paris mai ştiţi?

  • Plimbări pe malul Senei? Aşteaptă-te la poluare şi zgomot de la miile de maşini.
  • Vizită la Mona Lisa? Aglomeraţie uriaşă, semne cu “atenţie la buzunare” puse chiar lângă tablou.
  • Treptele romantice de la Sacre-Coeur? Da, dacă scapi de negrii care încearcă să-ţi lege o sfoară de mână pentru nişte euro sau de vânzătorii de suveniruri ieftine.
  • Croazieră pe Sena, la ora apusului? Da, pe un vapor cu încă 400 de oameni.
  • Domul Invalizilor văzut de pe Turnul Eiffel? Întâi stai 40 de minute la coadă, iar dacă ai noroc merge şi liftul până sus de tot.
  • Mic dejun la o cafenea pariziană, privind strada şi monumentele istorice? Da, se poate, dar în înghesuială şi fum de la autocare.

Pe scurt, oraşul este sufocat pe toate planurile de prea mulţi turişti, prea multe autovehicule şi prea mulţi locuitori. Am simţit că se încearcă îmbunătăţirea situaţiei, dar e greu să faci faţă asaltului marilor lanţuri de orice.

Cel mai romantic loc pe care l-am văzut este Podul Artelor, unde cuplurile vin și agață un lacăț cu inițialele lor de parapet. Sunt mii de lacăte și arată foarte frumos totul. Dacă n-ai lacăt adus de acasă, se vând lângă pod cu 5 euro bucata.

Asta nu înseamnă că nu există soluţii sau alternative. Poţi să închiriezi un vaporaş pentru o cină romantică pe Sena, dar te costă. Poţi să mănânci în luxul de la Cafe de la Paix sau pe la vreun Maxim’s, dar te costă. Poţi să stai la balconul hotelului şi să vezi Turnul Eiffel aprins în faţa ta, dar te costă. Poţi să stai într-o lojă superbă la Opera şi să te plimbi cu o limuzină pe bulevarde, dar te costă.

Aţi înţeles unde bat, nu? Ce vedeţi prin filme, că orice cuplu îşi descoperă pasiunea în oraşul iubirii, este în filme. Altfel, pentru o săptămână romantică s-ar putea să vă simțiti mult mai bine în orășele mai mici de provincie, din acelea liniștite și politicoase, unde la umbra vreunei catedrale vechi sau al unui palat regal se găsesc cafenele și restaurante tradiționale.

    6 comentarii

  1. Tind sa fiu de acord cu tine. Am fost la Paris cu prietena prin mai si intr-adevar nu debordeaza de romantism. Atmosfera redata prin filme si povesti auzite pe la lectiile de limba franceza din generala nu mai exista.

    Totusi, nu trebuie nici sa exageram. Mi-a placut foarte mult Parisul, este un oras care merita vizitat si unde m-as intoarce cu placere.

      (Citează)

    • @AdrianG: da, dar eu fiind a treia oara acolo, am avut timp si de astfel de introspectii.

      @vali: nici in septembrie n-a fost asa rau. Ea zice ca i-a placut, desi a mers pe jos mai mult ca niciodata. Mie mi-a placut cel mai mult sa ies din paris cu masina spre Chartres si apoi pe drumurile lor nationale spre Blois si Orleans, ca in rest vazusem deja totul anterior.

      @stefan: nu ma indoiesc, dar trebuie sa le vezi si pe cele turistice atunci cand mergi cu cineva care n-a vazut Parisul. Eu am ramas in principal dezamagit de trei lucruri:
      – faptul ca nu s-a schimbat nimic fata de acum 10 ani. Dar nimic. Inclusiv chioscurile cu suc erau in acelasi loc.
      – parcul dintre Place de la Concorde si Petit Palais arata nasol de tot. Altadata era plin de flori, o oaza de verdeata in Champs Elyssee. Acum parea neingrijit ca-n filmele cu zombie.
      – praful de pe alei. La Eiffel, la Luxembourg, in fata la Luvru, pe jos e praf si nisip, nu pamant sau pietris. Cand venea vantul zici ca eram in desert.

        (Citează)

  2. o soluţie ar fi să mergi la inceperea sau terminarea sezonului.

    eu am fost la inceputul lui mai, preţuri bune la orice, aglomeraţie moderată, am putut vizita ce doream cu foarte puţină aglomeraţie. şi am avut timp să fim şi romantici pe strađuţele laterale marilor bulevarde.
    la fel, veneţia, tot in mai (bine, acolo e şi problema cu mirosul, nu e recomandat să te duci când e cald), tot aglomeraţie moderată, am avut timp şi loc să vizităm şi să facem de toate.

    fata ce a zis, i-a plăcut?

      (Citează)

  3. sau ai putea sa eviti zonele turistice (cum ti-am zis deja :)) si ai avea placerea sa descoperi un oras fantastic, cu exact tot ce zici ca iti lipseste tie. nu esti primul care spune lucrurile de mai sus, dar uiti regula de baza: oriunde ai fi, daca vrei “autenticitate”, iesi din locurile destinate exclusiv turistilor.

      (Citează)

  4. data viitoare cand veniti va fac un “tur stefan” :))
    in alta ordine de idei, de acord cu praful, dar asa vad ei ca ar trebui facut o circulatie in gradini. o sa intreb un prieten peisagist de ce, nu am inteles niciodata.

      (Citează)

  5. Am fost acum 2 ani de in Paris. Si-am fost foarte dezamagit. Probabil ca nici perioada nu era prielinica pentru a vizita Parisul nu stiu. Pana acum din Europa fara asteptari am fost placut impresionat de Budapesta. N-am fost in Viena, Praga sau Spania. Vorbim de orase cu traditie , cu istorie. In Paris nu m-as duce a doua oara acest lucru este cert. Daca vreti romantism fara prietena , recomand Thailanda-Pattaya sau Brazilia-Rio :)).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus