un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fotografii ‘blonde’ cu Sony Alpha A99

4 Oct 2012  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Am fost ieri la prezentarea a trei aparate foto Sony noi, unul fiind un full-frame alpha 99, celelalte fiind mirrorless-urile NEX-5R, o variantă îmbunătăţită din “seria 5” şi celălalt NEX-6, un model superior.

Sony a organizat o prezentare spectaculoasă a aparatelor, ducându-ne la un centru de echitaţie lângă Bucureşti. După o mică prezentarea tehnică am primit câte un aparat şi am avut o ocazia să fotografiem cai în alergare şi sărituri sportive, apoi câteva fete frumoase în rochii de seară.

Şi le-am fotografiat, nu glumă, după cum puteţi observa în galeria de la final. Dar întâi despre aparate:
Sony Alpha a99:

  • full frame senzor de 35mm, 24,3 Mpx
  • sistem dual de focalizare, cu 19 puncte (11 în cruce) şi alte 102 puncte în alt plan, adaptat şi pentru subiecte în mişcare
  • ISO 50-25.600
  • oglindă semi-transparentă, vizor electronic
  • carcasă de magneziu
  • RAW pe 14 biţi
  • rafală rapidă (n-am încredere în datele oficiale, dar e rapid de tot aparatul, vreo 10 cps pe secundă)

Aparatul are multe alte şmecherii la bord, precum două sloturi SD, vizor de calitate, indicator orizontalitate, ecran mobil. Mi s-a părut foarte uşoară şi Sony o laudă ca fiind rezistentă la praf şi umezeală. Are şi un grip cu două baterii în el.

Sistemul de focalizare este, în teorie, revoluționar și îţi permite să configurezi şi o distanţă minimă şi maximă în care să se focalizeze pe subiectul în mişcare, astfel încât să poţi surprinde doar acţiune dintr-un anume plan. Prezența a 11 puncte de focalizare în cruce ar trebui să ajute foarte mult la viteza de focalizare și cu siguranță părea așa, deși un verdict clar nu pot da decât după ce-l testez și în lumină slabă sau scene complexe.

Butonând-o vreo două ore, pot spune şi că are suficiente butoane pentru a fi uşor de configurat, singurul dezavantaj văzut de mine fiind viewfinderul electronic. E ceva minor şi m-aş putea obişnui cu aşa ceva pentru a beneficia de restul avantajelor aparatului.

NEX-5R exte un 5N îmbunătăţit, are wifi, senzor APS-C de 16 Mpx, autofocus dual pe fază şi contrast, LCD cu touch screen, mai multe butoane configurabile, carcasă mai mică.

NEX-6 este mai bun decât 5, dar nu atinge performanţele lui NEX-7, fiind o nouă clasă intermediară. Are ISO 25.600, vizor OLED, patină de flash, wifi şi focalizare duală, buton rotativ pentru comutarea modului de fotografiere şi ecran rabatabil.

Sistemul hibrid de focalizare chiar este foarte rapid. A99 are un număr mare de puncte de focalizare în cruce faţă de alte DSLR-uri, iar în combinaţie cu obiectivele speciale focalizarea se face foarte rapid. NEX-6 se remarcă în primul rând prin vizorul “coborât” de pe NEX-7 pe un aparat mai ieftin, în rest pare destul de apropiat de Olympus OM-D la funcţii, chiar dacă nu ştiu nimic despre calitate, netestându-l ieri deloc.

Poze vedeți mai jos, redimensionate pentru blog. Imagini cu aparatele, precum şi fotografiile de mai jos la rezoluţia originală, găsiţi pe skydrive.com, inclusiv o comparaţie de ISO 50 până la 25.600 cu alpha 99.

Apropo, am avut un obiectiv fix 85mm/F1.4. Incredibil! La ora 18:30, cu soarele la apus, acoperit de nori, am făcut fotografiile de mai jos la ISO 100 și timp 1/160 sec, iar detaliul din ele este remarcabil. Deschiderea de 1.4 a aperturii introduce atâta lumină în aparat încât nu-mi vine să cred că acele setări au putut fi folosite în așa condiții.


    24 comentarii

  1. 1.4 e mişto, şi un obiectiv din ăla e doar 1.600 lei
    http://www.f64.ro/sony-sal-50f14-50mm-f-1-4-af-pentru-aparate-reflex-sony-minolta.html

      (Citează)

  2. bai, da au ales-o bine tare pe tipa in albastru :))

      (Citează)

  3. Mda, mie chiar nu mi se par cine stie ce pozele facute, in special culorile… par foarte spalacite, gri, sterse.

      (Citează)

    • @AdrianG: ba sunt chiar bune. Gandeste-te ca aparatul a fost tinut pe modul Av si in rest nu i-am facut nici o setare (n-a fost timp sa invat meniurile). Cerul luminos strica un pic culorile din fotografie pentru ca aparatul le inchide. Cu o reglare corespunzatoare (+EV, Spot Metering) s-ar fi obtinut rezultate mult mai bune.

      Uita-te la fotografiile cu domnisoarele, facute in lumina apusului. Culorile sunt foarte naturale, exact cum le vedeam si eu, nu amplificate de aparat.

        (Citează)

  4. @vali: cel laudat de Radu cred ca e asta: http://www.f64.ro/sony-sal-85mm-f-1-4-af.html . Nu mi-e foarte clar ce diferente sunt intre ele in afara de distanta focala, dar pretul e oricum de 4 ori mai mare…

      (Citează)

  5. unul e 50mm, altul e 85.

      (Citează)

    • @seba18: da, cel folosit era 85-ul indicat de tine. In practica, eu as merge pe o focala mai mica, sa poti folosi obiectivul si de la distante rezonabile. Altfel trebuie sa stai la 2 metri ca sa prinzi capul cuiva in cadru.

      Am vazut pentru Pentax un 30 mm / F1.4. Cand iese aparatul din service, trebuie sa fie al meu!

        (Citează)

  6. Exista doar 6 obiective Sony care pot beneficiar in totalitate de sistemul de focalizare al A99. A99 a fost popularizat masiv pe aspectul celor 100+ puncte de focalizare, dar nu s-a zis la fel de mult de compatibilitatea limitata. Surprise, surprise…

    O parte dintre poze sunt OOF. Era bine daca te lasau sa te familiarizezi cu aparatul.

    PS. Sper ca asocierea dintre compensarea expunerii si umblatul prin meniuri e o formulare nu tocmai fericita si nu realitatea.

      (Citează)

    • @Wideshot: era un hands-on rapid, nu altceva. Capacitatea adevarata a unui aparat se vede dupa cateva zile de test in conditii diferite.

      @nashu: era acolo pentru cai.

        (Citează)

    • @Wideshot: lista de obiective este in comunicatul de presa pus pe SkyDrive. Cine isi cumpara un astfel de aparat sau macar incepe sa se intereseze de el nu va rata acest aspect.

        (Citează)

  7. Ce a zis Dragos Palade voiam sa zic si eu. :D

      (Citează)

  8. @nwradu: compatibilitatea limitata este evidentiata in fineprint si pe site-ul Sony, pe pagina produsului http://store.sony.com/p/Sony-Alpha-a99-Full-Frame-DSLR-Camera/en/p/SLTA99V

    Lucrul dragut este ca fineprint-ul apare la sectiunea Footnotes, care este ascuns by default. Cool, huh ?

    Referitor la prezentare: intr-adevar, a fost destul de extravaganta. Ai idee daca Sony a pus pe undeva poze de la prezentare facute cu aparatele lansate de catre cineva care stia sa le butoneze (adica ceva din care sa rezulte valoarea produselor)?

      (Citează)

    • Nu cred. Sunt sigur ca niste fotografi testeaza aparatul si poate vei gasi ceva in curand si pe blogul F64, de exemplu, dar momentan cred ca trebuie sa cauti in extern fotografii in alte conditii.

      Inca n-au aparut alte poze. Eu am facut fotografiile pe cardul meu, asa ca le-am avut de acum.

        (Citează)

  9. vezi ca ai o problema cu comentariile. am scris unul, nu a aparut, am mai incercat o data,mi-a zis ca deja exista un duplicat. totusi, nimic…

      (Citează)

  10. @stefan, si eu am incercat pe dimineață să bag un comentariu, îmi returna pagina și atât. Am încercat chair de 2 ori, și nu apărea nici că-i în moderare…

    ia să vedem, asta apare ?

      (Citează)

  11. și eu am vrut să spun inițial că imaginile par cam spălăcite, însă m-am uitat si pe skydrive și comparativ la aceeași imagine e o diferență vizibilă (același browser, chrome, același ecran, side by side).
    E posibil să intervină softul cu care ai făcut resize-ul și să aplice alt spațiu de culoare – e Picasa ? că din asta am renunțat la el.

    http://i48.tinypic.com/2iqmlgh.jpg

      (Citează)

    • @Ariel: s-ar putea sa ai dreptate. Aparatul era setat pe spatiu AdobeRBG, iar Picasa cred ca foloseste sRGB si cred ca se pierde ceva. Desigur, recompresia JPEG face acelasi lucru. De asta pun imaginile full pe SkyDrive, fotografii interesati de aparate la acelea se vor uita.

      @SW: depinde ce vrei sa faci cu ele. Vrei un aparat mic, portabil, care sa-ti incapa in buzunar si cu o autonomie de aprox 400 poze? Iei NEX-5R.
      Vrei unul mare, mai greu, dar cu mai multe accesorii si obiective pe piata? Iei 3200. In fotografie nu exista raspunsuri la “care e mai bun” decat in functie de ce cauti tu. Altfel, doar intre aparate din aceeasi clasa poti face comparatie.

        (Citează)

  12. Sper sa nu se supere radu ca intreb.Imi va sterge probabil postul daca se va supara :D.
    Intre un Sony NEX-5R si un Nikon D3200 ce ati alege ?!
    Pe internet gasesc diferite raspunsuri :D

      (Citează)

  13. @SW: Sony NEX-5R. N-ai nevoie de 24Mpx si nici nu cred ca toate obiectivele de la Nikon pe care le-ai avea vor fi suficient de sharp ca sa-ti scoata 24Mpx. Daca vrei neaparat Nikon, ia-ti D5100, sau urmasul lui cand va aparea unul.
    @nwradu: NEX-7 este superior lui NEX-6 doar ca pret si nr de megapixeli. In rest NEX-6 este mai avansat decat NEX-7.
    Ce te face sa crezi ca “NEX-6 este mai bun decât 5”?
    @seba18: obiectivul la care faci tu referire este facut de Carl Zeiss, deci de calitate superioara si deci mai scump ;)

      (Citează)

  14. Ubergigi , multumesc.
    Ieri am fost si eu si le-am vazut pe ambele live. Cand m-am uitat la dimensiuni si la ce diferente au intre ele ca performante am zis ca o sa-mi cumpar sony.

      (Citează)

  15. Nu am vrut sa detaliez ca e oarecum aiurea sa fac comparatia intre un DSRL pur si un Mirorless. Eu vorbeam de specificatii mai mult.Nu de dimensiuni neaparat. Vroiam un raspuns de genul lui ubergigi daca cei 24 de Mpx fac o diferenta mare. http://snapsort.com/compare/Nikon-D3200-vs-Sony-NEX-5N Daca te iei dupa note astia spun ca e D3200 daca te iei dupa +/- e NEX-5N un factor al mai fi pretul.
    Oricum m-am decis pentru NEX-5R probabil o sa-l iau dela f64 in zilele ce urmeaza.

      (Citează)

    • SW: nu te poți lua după note, sunt aparate din clase diferite pentru scopuri diferite. Contează doar cum vrei sa-l utilizezi, ce fel de fotografii faci de obicei.

        (Citează)

  16. sunt varza toate…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus