un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o dovadă că trăim într-o țară bună

11 Oct 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Malala Yousufzai este o bloggeriță din Pakistan. Are 14 ani. A devenit faimoasă în Pakistan scriind despre faptul că vrea să înveţe într-o regiune în care talibanii veneau din casă în casă şi controlau ca nu cumva oamenii să aibă preocupări culturale. Îşi ascundea cărţile sub pat şi se temea să nu fie executată pentru că vroia să meargă la şcoală.

Armata pakistaneză a recăpătat controlul acelui teritoriu în 2009 şi talibanii au fost izgoniţi, moment în care povestea ei de pe blogul personal a ajuns inclusiv pe CNN. Pentru un copil, e lucru mare. Cu siguranță mai mult decât a reușit vrun blogger român până acum.

Marţi, maşina în care era alături de alte două fete, întorcându-se de la şcoală, a fost oprită de terorişti. Au întrebat care dintre ele este Malala şi au împuşcat-o în cap. Şi celelalte fete au fost rănite.

Printr-o minune, medicii i-au scos un glonţ din gât şi poate scăpa cu viaţa. Pakistanezii sunt indignaţi. Talibanii au revendicat ulterior atacul.

Nu înţeleg cum poţi să accepţi, indiferent în ce crezi şi cine îţi dă ordinele, să execuţi o fată de 14 ani. N-ai pic de minte? N-ai fost și tu copil, nu ai copii la rândul tău? Nu-mi vine să cred că apoi te mândreşti cu asta şi te baţi cu pumnul în piept ca tu ai făcut-o. Și totuși, așa s-a întâmplat.

Lumea noastră e foarte ciudată şi diferenţele sunt uriaşe. Noi ne certăm aici pe diverse prostii și curg râuri de înjurături, fără să conștientizăm cât de norocoși suntem de fapt. Nişte mii de kilometri mai spre est, o fată de 14 ani este împuşcată pentru că a spus pe blog că vrea să meargă la şcoală.

Detalii pe CNN și tot CNN.

    7 comentarii

  1. Nu înţeleg cum poţi să accepţi, indiferent în ce crezi şi cine îţi dă ordinele, să execuţi o fată de 14 ani. N-ai pic de minte?

    Pe lângă tragicul situației și condițiile decente de la noi din țară comparativ cu zona respectivă, lipsește aportul culturii locale în situația indicată. Din câte știu cultura arabă fanatică “disprețuiește” femeia, care nu ar trebui decât să crească familia/copii și să aibă grijă de soț. Nu tu drept la păreri, vot, etc. Ori talibanii, care nu’s mai mult decât niște brute fără creier cu arme în mâini care se lasă manipulați de câteva persoane mai răsărite exact asta au încercat, cred, să arate că femeile nu trebuie să studieze, că devin prea deștepte și apoi ei – bărbații s-ar simți amenințați.

    E trist cazul, cu siguranță sunt mult mai multe care scapă din atenția presei, dar americanii chiar nu pot sau vor să ducă democrația lor peste tot.

      (Citează)

  2. Dacă stai și calculezi, trăim mai bine decât 85% din populația lumii. Dar ne cam place să ne vaitam.

      (Citează)

  3. Asta e efectul religiei asupra unor oameni prosti . Orice religie poate sa duca lucrurile la extrem pentru ca multi oameni sunt prosti si nu-si dau seama ca 80 % din lucrarile religioase sunt ori alegorice ori bagate acolo sa-i controleze .

      (Citează)

  4. Nu a citit nimeni Fahrenheit 451 pe aici?

      (Citează)

  5. Sînt un număr de ţări în lume – cele în care e război, cele care sînt republici islamice cum e Iranul, cele în care guvernul e de formă şi puterea o au “warlorzii” locali cum e Somalia, cele supersărace cum sînt unele din Africa ecuatorială etc – care sînt în mod evident pe lista ţărilor în care NU doreşti să trăieşti.

    Mai departe, sînt toate celelealte ţări – cele în care e pace, un guvern cît de cît stabil, şi resurse naturale/climă cît de cît; în grupul ălora are sens să compari şi să ierarhizezi Ro, nu în grupul cu Afganistan şi Somalia… că altfel, şi în România lui Ceauşescu de la sfîrşitul anilor 80, cînd se nasolise treaba rău de tot, sau în România anilor 50 cu ocupaţia sovietică şi lagărele de concentrare de la canal, Aiud, Gherla etc, cînd te ridica Securitatea doar pt. că erai “fiu de chiabur”, tot era mai bine decît în Afganistanul ocupat de talibani…

      (Citează)

  6. Eu sa fiu sincera cred in Karma mai mult decat cred in Dumnezeu , nu vreau sa fiu vrun ateu sau ceva de genul, ba chiar din contra, nu batjocoresc cele sfinte dar nu las sa imi conduca viata, cu toate astea ma bucur ca tanara de 14 ani a fost salvata…
    Intrebarea me ar fi cat o sa mai dureze linistea de acuma ca vad ca tarile sunt tot mai turbate!

      (Citează)

  7. Pakistanezii in special cei tineri, sub 20 de ani, au avut parte de un avant serios din pucnt de vedere scolar si al conditiilor de invatare, in special a limbii engleze dupa ce tara lor a ajutat cu varf si indesat SUA sa isi faca treaba in Afganistan.
    Intre timp insa, americanii si-au cam facut de cap si prin Pakistan si au ucis multi civili nevinovati.
    Rebelii teroristi din pakistan sunt mana in mana cu talibanii din Afganistan si sunt impotriva SUA deci si impotriva tinerilor pakistanezi care datorita aliantei cu SUA au avut parte de o dezvoltare intelectuala fara precedent.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus