un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pe când o listă a rușinii pentru parlamentari?

17 Oct 2012  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Ştiţi ce-aş vrea eu? Un site pe care să fie trecuţi toţi parlamentari care în mandatele anterioare şi-au bătut joc de funcţia publică pe care au ocupat-o în Camera Deputaţilor sau Senat, de ţară şi de alegători.

Poate dacă figurează acolo, alături de “antecedentele” lor, nu vor mai fi votaţi în continuare în Parlamentul României. După cum vedeţi, fiecare candidează în ce colţ de ţară găseşte, cu speranţa că oamenii de acolo nu le vor ţine minte prostia şi sistemul uninominal îi va păcăli.

Aş vrea să nu mai fie în parlament femeia aia pentru care a votat nepoată-sa în Parlament. Senatorii filmaţi când dansează pe manele la petrecerile clanurilor interlope. Toţi chiulangii din Parlament. Aia prinşi dând sau luând şpagă. Ăia graşi ca nişte balene. Cei care şi-au votat sporuri mai mari. Toate vedetele băgate acolo pe principiul populismului, ca apoi să nu aibă habar de ce trebuie făcut cu puterea legislativă. Toţi traseiștii politici, cei care abandonează un partid pentru altul cu motivaţii stupide, deşi ştim că o fac doar ca să ţină de ciolan.

Monica Iacob Ridzi candidează din nou, dacă vă vine să credeţi [link]. Şi aţi văzut recent şi la ştiri cum s-au împărţit colegiile şi fiefurile, ca şefii mari ai partidelor să intre în Parlament.

Sistemul uninominal are dezavantajul că numele din care trebuie să aleg nu-mi spun nimic. Candidaţii n-au timp de o campanie prin care să afle lumea cu ce se laudă, aşa că votul se face, în marea majoritate, tot pe baza partidului care-i propune. Măcar să ştiu de ce nume să mă feresc.

Mie mi-e ruşine că în Parlamentul European ne reprezintă Becali, Vadim şi EBA. Poţi lua ţeapă o dată, dar măcar să ştiu de cine să mă feresc a doua oară.

Apropo de asta, am văzut că Becali a fost primit cu braţele deschise de către PNL. Încă unul dintre partidele cu mare tradiţie în România a murit astăzi, după ce PNȚ-ul s-a sinucis politic după guvernarea CDR.

PNL-ul încă avea (o rămăşiţă de) doctrina liberală în el, acea imagine a unui partid care nu primeşte chiar pe oricine, unde toţi membri ştiu să vorbească limba română şi să se îmbrace la costum. Nu îmi inspirau nici demagogia şi mârlănia lui Boc şi Băsescu, nici parvenitismul lui Năstase sau Mazăre, nici simplitatea lui Dan Diaconescu.

Dar când te asociezi cu Becali, ce să mai zici? Când îl accepţi pe omul care e cunoscut doar pentru absentele sale din PE și schimbat antrenori ca pe șosete, te mai poţi numi liberal? Când dai mâna cu cel care de revelion invită jurnaliştii să-i filmeze “bunăstarea”, în timp ce înghesuia brânză în gură în curtea unui hotel de la munte, nu se răsucesc în mormânt numele ilustre de dinainte de comunism?

    15 comentarii

  1. sfinta naivitate, citi din romani crezi ca au acces la internet si la o asemenea lista a rusinii? cu cit ai influenta votul? 0.5% ? 1%?

      (Citează)

  2. esti basist…

      (Citează)

  3. De ce nu incepi tu lista ? Poti face o sectiune pe blog in care sa ai cate un om politic / articol iar oamenii in comentarii sa puna link-uri catre faptele respective aparute prin ziare sau prin alte parti.

      (Citează)

  4. 1. cum zice si add “esti basist”

    2. daca ceea ce spui tu ar avea vreun efect, nu am mai avea parlament(ari). Doar nu esti destul de naiv sa crezi ca a ajuns vreunul acolo fara sa pupe si cotizeze in fundurile necesare. Dupa aceea fundul lui devine unul necesar samd. Sau propui sa fie inclusi pe acea lista doar cei destul de prosti sa fie prinsi/filmati?

      (Citează)

  5. 42% din locuințele din România au acces la internet http://www.adevarul.ro/actualitate/tech_and_it/romania-internet-penetrare-raport-eurostat_0_423557934.html și sunt convins că dacă mai cauți procente de folosire a internetului cu regularitate sunt tot în zona aia.

    Ce spune Adrian este fals, există și parlamentari care sunt mai buni ca alții. Gândește-te la un lucru: în parlament sunt 400 de oameni. În presa din care tu îți formezi opinii despre cum toți sunt corupți, hoți, sau pupă în fund, sunt prezenți sub 100 de oameni, de obicei mereu aceeași, pentru că astea sunt povești bune de citit, senzaționalism.

    Nu sunt toți perfecți, dar în absența unui site unde să monitorizăm ce se întâmplă discursul politic se rezumă la ce se întâmplă în comentariile astea: “eu am dreptate”, “ba nu bă, eu am dreptate, că așa zic eu”.

      (Citează)

  6. 42%, lol

      (Citează)

  7. “Ăia graşi ca nişte balene.” Corect! Grasii mananca mai mult, respira mai mult si sunt naspa. Cine vrea sa vada un gras la TV? Mai am cateva categorii pe lista. Scunzii. N-am incredere in pitici. Si moldovenii. N-au ce cauta in Parlament ca au multi copii si, deci, o sa-i angajeze la stat. Pe banii poporului. Nici tiganii n-au ce cauta, aici cred ca sunteti de acord ca tiganii fura, deci s-ar potrivi prea bine acolo. Serios, acum, probabil ca te-ai gandit la Voicu atunci cand ai scapat porumbelul cu balenele (heh!)… Da’ problema mea cu Voicu nu e ca e gras, n-ar trebui sa preocupe pe nimeni ce culoare, inaltime, constitutie atletica are un ales. Problema lui Voicu e ca e penal. Si nesimtit.

      (Citează)

  8. deci, esti basist.

    Lista se face usor, iei componenta senatului si a camerei derutatilor, ii zici in ordine alfabetica si gata! Ai lista completa. Astept contraexemple.

      (Citează)

  9. Din pacate tura asta se va vota astfel: sigla USL = anti-Basescu. Simplu, nici nu conteaza cine e de la USL. Se va vota anti-Basescu. Si desemnarea primului sinistru va fi facuta tot de Baselu’.

      (Citează)

  10. Parca mi-ai citit gandurile, este exact ceea ce vreau sa fac in urmatoarele saptamani!Cred ca a venit timpul ca lumea sa stie cu adevarat pe cine voteaza de 22 de ani incoace!

      (Citează)

  11. Ceva de genul asta gasesti pe http://hartapoliticii.ro/

      (Citează)

  12. Îmi plac mult de tot părerile românilor, mai ales când vine vorba de politică. :-)
    http://www.vivi.ro/blog/?p=542

      (Citează)

  13. pai liderul in absente in PE (Becali), trage langa liderul in absente in PR ( Crin Antonescu)

      (Citează)

  14. Nu crezi ca ar fi mai usor de facut o lista a celor mai buni parlamentari ?
    Ar fi mult mai scurta.

      (Citează)

  15. nimeni nu tine cont de asa ceva. si eu vroiam sa sugerez http://hartapoliticii.ro/ dar adevarul este ca cei mai multi romani (>90%) nu sunt interesati de faptele politicienilor. eu aveam o idee de genul politiwiki – care sa “tina minte” toate promisiunile si afirmatiile politicienilor, insa nimeni nu tine cont de ele cand e sa se duca la vot. conteaza mai mult contracandidatul sau “raul mai mic” decat faptele reale ale politicienilor. dovada: crin antonescu e cel mai mare absenteist din parlament, dar candideaza la presidentie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus