un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Amazon și ipocrizia

29 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Ce rapid a întors Amazon foaia. Acum fac comparaţii între Kindle Fire HD şi noul iPad Mini bazate doar pe specificaţiile dispozitivelor. Kindle-ul Fire HD are rezoluţie mai mare, densitate de pixeli mai bună, difuzor stereo, nu mono etc. Pe specificaţii comparate 1 la 1, au dreptate.

Problema este că dispozitivele cu “ecosisteme” de susţinere precum Amazon sau AppStore nu se pot compara doar bazat pe hardware, ci pe ce poţi face cu ele pe total. Apple a demonstrat asta încă de la început, rupând piaţa cu un prim iPhone slab ca hardware faţă de smartphone-urile de atunci, cu multe funcţionalităţi lipsă, dar succesul iPhone pe piaţă a spus altceva. Obiceiul a continuat de atunci, hardware-ul Apple fiind de obicei descoperit doar după dezasamblarea produsului de către terţe site-uri, nu anunţat oficial în toate detaliile sale.

Ipocrizia porneşte de la faptul că Amazon a făcut la fel până acum. Au fost mereu secretoşi cu ce este în Kindle-uri şi în Fire-uri, prezentând întotdeauna ce poţi face cu ele, câte cărţi poţi citi pe sistemul Kindle, câtă muzică poţi lua din Amazon, la câte filme şi seriale te poţi uita, câte ziare şi reviste poţi răsfoi digital. Cei de la Amazon au fost întotdeauna axaţi tot pe funcţionalitate, nu pe componentele de silicon ale produselor lor. Au fost genul care n-au spus “avem baterie de 3000 mAh”, ci “bateria te ține 8 săptămâni dacă citești câte 30 de minute zilnic”.

Până acum. Când hardware-ul este în favoarea lor, imediat îl scot în faţă şi prezintă o comparaţie ce merge pe această singură direcţie. Un iPad, chiar şi cu rezoluţie mai proastă şi difuzor mono, tot este mai util, mai versatil, mai prietenos decât un Fire. În plus, instalezi softul Kindle din AppStore şi ai acces şi la ce oferă Amazon. Singura comparaţie posibilă se poate face la modul “a noastră nu are toate programele acelea de pe iPad, dar e cu 130 de dolari mai ieftină şi totuşi face foarte multe lucruri mişto”. Aș fi acceptat și un “a noastră face același lucru, dar la jumătate de preț”

Așa că nu mai lăudați comparația lor de parcă le-ar fi dat celor de la Apple o lovitură. De fapt, chiar cei de la Amazon au încasat-o și au reacționat cu un “eu o am mai mare”, deși lumea a început să învețe că e mai important ce știi să faci cu ea.

    2 comentarii

  1. Daca esti interesat doar de continut (movie rentals, carti) Fire este net superior.

    Fire a fost gandit ca un dispozitiv pentru consumat continut si atat.

    Cu Fire primesti mai mult ecran si mai mult sunet la un pret mai mic pentru a cumpara filme si carti de la Amazon.

      (Citează)

  2. Salut
    trebuie sa fac o reclamatie legata de “componentele de silicon”. Siliconul american nu are nici o legatura cu cel romansec ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus