un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nikon D600, butonat

18 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Am văzut ieri noul Nikon D600, un DSLR full-frame (senzor de 35.9 x 24 mm, cu 10 mm mai mult pe fiecare dimensiune decât DLSR-urile obişnuite cu senzor APS-C) prezentat de Nikon ca fiind printre cele mai mici aparate din această clasă de top.

Aşa cum văd eu situaţia, de la aparatul meu curent n-are rost să fac saltul la altul de pe acelaşi nivel, ci doar mai sus, pe următoarea treaptă. O imagine mai bună nu poate veni decât cu un senzor full-frame, mult mai mare, aşa că DSLR-urile de tipul lui D600 şi concurenţei sale mă interesează cel puţin în teorie, pentru că în practică preţul le face prohibitive pentru mine.

D600, în cele câteva minute cât l-am butonat în showroom-ul F64, mi s-a părut un apărat bine făcut. Îmi stătea bine în mână şi într-adevăr are dimensiuni reduse pentru clasa sa, nefiind nici foarte greu şi nici uriaş. Nu-i genul de aparat care te forţează să-l ţii doar pe trepied în studiou, ci, dacă acum cari cu tine un DSLR în geanta să, atunci l-ai putea duce şi pe acesta fără vreun efort în plus.

Dincolo de asta nu pot spune mai multe după doar câteva minute de joacă. Am făcut câteva fotografii şi puteţi vedea mai jos crop-uri la toate nivelurile ISO de la 6400 şi până la 100. Diferenţele nu sunt imediat sesizabile, semn că un ISO 3200 şi chiar şi 6400 nu introduc mult zgomot în imagine (oarecum aşteptat, la dimensiunile senzorului şi la preţul aparatului). Merge şi mai sus de atât, dar nu ştiu valorile echivalente ISO, fiind numite doar “High”.

N-am butonat niciodată un Nikon şi nici nu cunosc pe nimeni de la reprezentanţii din România ca să am vreunul la teste. Butoanele şi meniurile mi s-au părut destul de intuitive şi cred că trecerea la un Nikon n-ar fi dificilă. Un pic deranjant mi s-a părut faptul că trebuie să ţin apăsat pe butonul ISO ca să-i pot schimba valoarea din rotița de pe aparat, forţându-mă că la anumite setări să folosesc ambele mâini.

Am filmat și un scurt clip de test. Face focalizare foarte bună în timpul filmării prin semi-apăsarea butonului de declanșare.

O fi mai compact decât altele, dar să nu credeți ca este ieftin. Un aparat full-frame costă, iar Nikon D600 începe de la 9500 lei la F64.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus