un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Doi ani mai târziu România n-a făcut nici un pas spre Schengen

5 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Nu mă surprinde faptul că nu intrăm în Schengen. Dacă străinii mai trec cu vederea şi acordă diverse concesii României pentru că aşa e jocul politic, atunci când e vorba de securitatea frontierelor şi a propriilor cetăţeni nu sunt de acord cu nici un compromis pentru noi.

Ideea este simplă: cei din vest nu au încredere că românii vor păzi aşa cum trebuie frontiera de est a UE şi NATO. Pentru că asta ar deveni vămile noastre cu Ucraina şi Moldova, precum şi porturile şi aeroporturile: frontiera de facto a Uniunii Europene. Aici te controlează şi te respinge de la intrarea în spaţiul Schengen. Odată intrat, mergi fără nici o oprelişte până în Marea Britanie.

În 13 noiembrie 2010 scriam că îi înţeleg pe străini că nu ne acceptă în Schengen. N-au ceva cu românii, că noi oricum circulăm liber în UE, dar nu au încredere în nou ca paznici ai întregului sistem. Întrebaţi-vă următorul lucru: s-a schimbat ceva din noiembrie 2010? S-a modificat ceva substanţial în România ca să le dea încredere celor din vest în onestitatea vameşilor noştri?

Arestările de anul trecut, tot acel scandal cu vameşii care plecau și cu 6000 lei șpagă zilnică, doar ne-a făcut un rău. A arătat o problemă clară, cea a corupţiei. Un vameş care vrea 10 euro ca să te treacă graniţa fără să te frece o oră prin acte şi să te amendeze că ai trei litri de alcool, nu doi cât e legal, acceptă şi 3000 de euro ca să-i lase pe alţii să treacă vama cu droguri, carne vie, bombe şi ce-i mai rău.

Odată trecută linia morală a corupţiei şi a șpăgii, singura problemă care se pune este cât de mulţi bani vrei pentru a închide ochii la ceva grav, nu dacă o vei face sau nu. Degeaba România a investit miliarde de euro în securizarea frontierelor cu cele mai moderne echipamente, factorul uman nu poate fi controlat şi nu este de încredere.

Unde-s arestările vameşilor? S-a găsit şeful lor, “Regina”? I-a condamnat la ceva? S-a eliminat complet spaga la graniţă? Nu. De ce ne miră atunci refuzul Schengen? Singura vamă pe care o putem păzi bine e Vama Veche, că nu scapă nimic privirii hipsterilor ce se adună acolo.

    3 comentarii

  1. Cu ce m-ar ajuta pe mine, Gogu, faptul ca suntem in spatiul Schengen?
    Pot sa ma duc la Hamsterdam doar cu buletinul? Pot.
    Deci?

      (Citează)

  2. @y430076 pai odata intrati in spatiul Schengen noi nu mai stam la vama cand vrem sa ne plimbam in UE. Acuma tu daca vii din Germania in Romania sau invers stai la unguri la vama. Acuma gandestete ce la stirile alea ca de sarbatori se formeaza cozi la vama ca vin romanii din Spania,Italia,etc. Plus ca cei care fac lucreza in transporturi (spre exemplu tir-istii) ar castiga ceva timp ne mai fiind nevoiti sa stea in vama.

      (Citează)

  3. y430076 e fie un troll fie un pulica-frinaru’ care nu vede mai departe de propriul lui interes direct. vezi ca inceput psd-ul sa imparta pomeni electorale, nu mai pierde timpul online.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus