un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Olimpicii ca oameni obișnuiți

17 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Este uimitor să-i vezi pe medaliaţii noştri de la olimpiadă în afara imaginii lor din concurs.

Gândiţi-vă ce imagine de fier au aceşti oameni (sau de aur, argint şi bronz, mai degrabă, nu?). Gimnastele machiate perfect, în costumele lor sclipitoare de concurs, parcă plutind cu graţie, nu mergând ca noi restul, salutând publicul şi arbitrii cu acele gesturi feminine. Echipa de sabie, în costumele lor albe, masive, cu casca sub un braţ şi cu o sabie – o sabie! – în cealaltă mână. Alin Moldoveanu cu puşca la ochi, în haina sa specială de peste 5 kg greutate, pe care trebuie să o poarte toţi cei de la tir. Alina Dumitru şi Corina Căprioriu, în kimono-uri, luându-se la trântă cu adversare după adversare. Răzvan Martin şi Roxana Cocoș ridicând acele greutăţi incredibile, muşchii umflându-se de la efort.

Mă bucur că m-am uitat la aproape toate transmisiunile Olimpiadei. Ţin minte săritura Sandrei Izbașa și aterizarea perfectă pe care a făcut-o. Mi-a bătut inima că la nici un alt meci atunci când România a înfruntat Rusia la sabie. Cele două-trei secunde cât un halterofil trebuie să ţină greutatea deasupra capului au părut o eternitate atunci când sportivii noştri au fost pe scenă, iar la tir am stat la fel de nemişcat şi fără să respir ca şi Moldoveanu la ultimele sale focuri, când a devenit campion olimpic.

Momente magice. Oameni incredibili realizând o performanţă incredibilă.


Am avut ieri ocazia să-i văd şi personal, de data aceasta nu în costumele lor impozante de concurs, ci într-o atmosferă mult mai relaxată, mai normală, de zi cu zi. Samsung le-a dat fiecăruia câte un telefon Galaxy S III (albastru, dacă sunteţi curioşi). Este complet altceva să vezi aceiaşi oameni îmbrăcaţi simplu, relaxaţi, fără emoţia şi stresul ce-i apasă. Par doar oameni normali, dar nu o luaţi în vreun sens rău.

Este chiar plăcut să descoperi cu ochii tăi că acele performanțe incredibile de la Olimpiadă, când aceşti bărbaţi şi femei au ajuns pe locul 1, 2 sau 3 din întreaga lume, nu sunt făcute de supermani şi femei fantastice, ci de oameni care au ajuns acolo prin muncă şi talent propriu. Alina Dumitru e micuță rău, logic atunci când nu o vezi luptând pe tatami pe viață și pe moarte și îți aduci aminte că este la categoria 48 kg. Larisa Iordache este ca o păpuşă, băieţii de la sabie arată că toţi ceilalţi de vârsta lor, până când le vezi medalia cucerită într-un meci foarte dificil, iar Alin Moldoveanu cred că este deja cunoscut pentru modestia şi spiritul practic de care a dat dovadă în toate interviurile ce i s-au luat de atunci.

Oameni ca noi. Te face să te întrebi ce-ar putea realiza fiecare din noi prin muncă și dedicație în domeniul în care avem talent.

  8 comentarii

 1. Taranii astia habar n-au sa foloseasca un telefon precum S3 :)

    (Citează)

 2. Stau ca milogii dupa pomana… nu-si dau seama cat de sclavi sunt, folositi de Renault si Samsung pentru reclama? Crezi ca Renault si Samsung dau 2 bani pe ei? Dar sunt niste marionete perfecte pentru a-si face altii reclama ieftina(mai ieftina decat prin alte mijloace) si buna :))

    (Citează)

 3. Masinuta, da-le tu atunci masini si telefoane …

    (Citează)

 4. Și olimpicii de la matematică/informatică ce au primit? Întrebare retorică care ne demonstrează în ce țară trăim.

    (Citează)

  • @Iosif: nu stiu, cred ca vor primi 2000 de euro sau ceva. Daca nu te referi la bani, au primit dreptul de a intra direct la orice facultate isi aleg ei probabil din intreaga lume, ceea ce, la varsta asta, cred ca e suficient.

   @Masinuta: asa e contractul. Nu stau ei ca milogii, asta a negociat COR pentru ei, in momentul cand s-au ales niste sponsori si s-au facut parteneriate. Samsung si Renault au ajutat, prin banii pe care ii dau ca sponsorizare, ca sportivii sa ajunga la Londra si tot asa.
   Sigur, tu ai fi zis nu si lor si celor 100k euro dati de tara, ca sa nu fii folosit ca marioneta, si te-ai fi multumit cu alocatia de 900 de lei pe care o dau cluburile sportive…

   Cred ca mai degraba te deranjeaza ca altii primesc si tu nu, asa cum si ieri o ziarista se plangea cu voce excesiv de zgomotoasa ca ea are doua Nokia vechi, poate ii da si ei Samsung un telefon moca…

     (Citează)

 5. De unde se vede ca cei mai drepti si mai ne-tarani sportivi din Romania sunt aia de la Steaua, ca ei nu au sponsor, doar finantator.

    (Citează)

 6. @nashu_mare
  Corect! :)

  @Masinuta
  Iar tu esti doar un frustrat ca n-ai primit si tu un telefon sau o masina pe gratis. Ca daca primeai, nu mai era vorba de marionete ce fac reclama…

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus