un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lance Armstrong va pierde cele 7 titluri câștigate în Turul Franței

24 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Wow, ce ştire şocantă! US Anti-Doping Agency (USADA) a anunţat că-i va retrage lui Armstrong cele 7 titluri de câştigător al Turului Franţei, plus medalia de bronz câştigată la o olimpiadă, asta imediat după ce Armstrong a anunţat că s-a săturat de procese şi renunţă la toate acţiunile împotriva agenţiilor sportive care îl acuzau de dopaj.

Anunţul lui Armstrong poate fi găsit pe site-ul său oficial, încheindu-se cu:

USADA cannot assert control of a professional international sport and attempt to strip my seven Tour de France titles. I know who won those seven Tours, my teammates know who won those seven Tours, and everyone I competed against knows who won those seven Tours. We all raced together. For three weeks over the same roads, the same mountains, and against all the weather and elements that we had to confront. There were no shortcuts, there was no special treatment. The same courses, the same rules. The toughest event in the world where the strongest man wins. Nobody can ever change that. Especially not Travis Tygart.
Today I turn the page. I will no longer address this issue, regardless of the circumstances. I will commit myself to the work I began before ever winning a single Tour de France title: serving people and families affected by cancer, especially those in underserved communities. This October, my Foundation will celebrate 15 years of service to cancer survivors and the milestone of raising nearly $500 million. We have a lot of work to do and I’m looking forward to an end to this pointless distraction. I have a responsibility to all those who have stepped forward to devote their time and energy to the cancer cause. I will not stop fighting for that mission. Going forward, I am going to devote myself to raising my five beautiful (and energetic) kids, fighting cancer, and attempting to be the fittest 40-year old on the planet.

N-am găsit nici o declaraţie oficială a USADA referitor la retragerea titlurilor, dar site-urile oficiale se actualizează mai greu. ESPN şi CBS aşa susţin, spunând:

With stunning swiftness, the U.S. Anti-Doping Agency said Thursday night it will strip Lance Armstrong of his unprecedented seven Tour de France titles after he dropped his fight against drug charges that threatened his legacy as one of the greatest cyclists of all time.

Travis Tygart, USADA’s chief executive, said Armstrong would also be hit with a lifetime ban on Friday. And under the World Anti-Doping Code, he would lose the bronze medal from the 2000 Olympics, as well as any awards, event titles and cash earnings.

Eu sunt unul dintre susţinătorii măsurilor anti-doping şi al controalelor dese şi a măsurilor luate oricând după respectivă probă. Viaţa are o grămadă de domenii în care lumea trişează pentru a fi în frunte, măcar sportul să nu ajungă la fel.

TotuÅŸi, în cazul lui Armstrong nu pot să nu simt că se procedează greÅŸit. Armstrong nu mai este de mult un simplu sportiv, ci a trecut la statutul de legendă a sportul, un om care poate fi un exemplu de reuÅŸită pentru oricine de pe planeta asta. Bolnav de cancer, operat ÅŸi tratat, a revenit ÅŸi a câştigat de încă 5 ori Turul FranÅ£ei, acel “the toughest event in the world where the strongest man wins”. E mai mult decât un sportiv, este omul care atunci când viaÅ£a a aruncat în el tot ce-a fost mai greu, a reuÅŸit să se ridice, să o înfrângă ÅŸi să ajungă în top. De 5 ori.

Mai mult, fundaţia Livestrong (am şi eu o brăţară galbenă pe aici pe undeva) ajută de 15 ani bolnavii de cancer şi a strâns peste 500 de milioane de dolari pentru el.

USADA se leagă de niÅŸte probe îndoielnice ÅŸi teste sanguine făcute acum mai bine de 10 ani. După atâta timp ÅŸi cu un om ca Armstrong în ecuaÅ£ie, mă întreb dacă nu mai bine le “măturau sub covor” pe toate ÅŸi prescriau faptele, decât să zguduie puternic ÅŸi o fundaÅ£ie precum Livestrong. Contador ÅŸi Landis, alÅ£ii cărora titlul le-a fost retras pentru dopaj, mult mai recent, au fost ÅŸi s-au dus din istoria ciclismului ÅŸi din mintea oamenilor, dar Armstrong este un caz special.

De-a lungul istoriei tot felul de fapte reprobabile au fost ascunse de marele public pentru a nu strica imaginea unui om în ochii publicului. Conducători de ţări, mari politicieni, foşti preşedinţi, atleţi sau cântăreţi au fost scutiţi de dezvăluirea unor secrete murdare despre ei tocmai pentru a nu le strica imaginea în ochii generaţiilor de tineri pe care i-au inspirat şi pentru a nu strica ceea ce s-a clădit până atunci.

Surse: LanceArmstrong.com, ESPN și CBS
Puteți să-l urmăriți pe Armstrong și pe Facebook și Twitter, deși nu pare foarte activ.

    14 comentarii

  1. Problele nu sunt indoielnice. Este cel mai puternic si complex dosar impotriva lui. Multi sportivi au rupt tacerea sa il acuze.

      (Citează)

  2. Contador nu s-a dus din istoria ciclismului. Are 29 de ani, s-a întors după 6 luni petrecute pe bara si e gata sa-i bata in Turul Spaniei.

    Pe Landis, Valverde, Ullrich, Schleck, Piepoli, Garzelli, Schumacher si pe multi altii i-au prins cu mana in borcanul cu dulceata. Armstrong nu a fost prins niciodata ci doar s-au scris mii de articole cum ca omul ar fi fost dopat.

    Si USADA nu are cum sa-i retraga vreun titlul castigat la o competitie majora pentru ca e agentie anti-doping. In cazul lui Armstrong doar UCI (Uniunea Ciclista Internationala) are dreptul sa faca asta daca se dovedeste ca Armstrong a fost dopat.

      (Citează)

  3. @nwradu, ma intereseaza mai putin ca-ti doresti sa-l fi lasat in pace. Totusi, statul despre care vorbesti l-a dobandit ca urmare a doparii.

    Si sincer, nu cred ca aveam nevoie de confirmare ca se dopa. Este uman imposibil sa faci ce a facut el. Cum bine zicea cineva, toti sportivii se dopeaza, este pretul platit pt. performantele uimitoare obtinute.

      (Citează)

  4. @Nihasa tin mortis sa te contrazic. Probele de singe pozitive nu sunt, iar declaratiile unor fosti colegi care au fost prinsi dopati sunt indoielnice. Doar mie mi se pare amuzant ca Leipheimer va fi suspendat timp de 6 luni, exact in ultimul an de cariera si fix in perioada in care nu participa la nicio competitie?

      (Citează)

  5. De ce sa fie indoielnice? Ca iti place tie de Armstrong?

    Sa fim seriosi. Omul nu a renuntat la viata in lupta cu cancerul dar niste probe indoielnice l-au dovedid? Ha

      (Citează)

  6. Cunoscatorii fini ai acestui sport iti pot spune fara nici o indoiala pe ce fel de “combustibil” s-a rulat in perioada 1990 – 2006. Mai ales, e greu de crezut ca Armstrong a fost curat si cinstit, cand cei pe care i-a batut in cursul celor 7 ani au fost toti prinsi dopati, fara nici o exceptie.
    Dar, in ciuda tuturor dovezilor impotriva lui si a dispretului meu fata de ipocrizia lui, consider acest act o nedreptate. Exista deja un precedent: Bjarne Riis, castigatorul Turului Frantei 1996, a marturisit ca s-a dopat. Ce s-a intamplat in continuare? A fost adaugat un asterisk, un footnote care zice “tur castigat prin dopaj”.
    Dupa parerea mea, a trecut prea mult timp pentru a mai schimba ceva, pentru a rescrie istoria sportului. Si, mai ales, pe cine declari castigator atunci cand in urma lui Armstrong, pe locurile 2-10, au fost numai dopati prinsi?

      (Citează)

  7. Emilian Nedelcu

    25/08/2012 la 9:58 AM

    Nu-i mai poate lua nimeni gloria lui Lance Armstrong.

      (Citează)

  8. Armstrong este o rusine pentru sport. Este incredibil de ipocrit si un mincinos fabulos. Are tupeul sa spuna ca nu se dopa cand el ii batea grozav pe toti ceilalti dopati dovediti. Taranul asta texan a condus programul de dopaj al propriei echipe si i-a amenintat pe toti cei care au rupt tacerea in legatura cu activitatile sale. E genul de individ care calca totul in picioare pentru a castiga. Toate astea pentru a deveni mega bogat in urma contractelor cu Nike, Subaru, Treck si altii. Tipul are o avere de 100 milioane dolari fondata pe trisat. Asta merita puscarie nu iertare.
    @nwradu
    E interesant cum in cazul politicii trebuie sa se respecte legile in vigoare (un lucru absolut normal) dar cand vine vorba de un sportiv pe care il simpatizezi e de preferat sa trecem cu vederea :)

      (Citează)

    • @alexv: nu, daca asa spun regulile lor, asa sa le aplice. Nu voi demonstra impotriva acestui lucru. Ma intreb doar daca un om care este un model, o legenda, pentru milioane de copii si tineri n-ar trebui lasat in pace, mai ales ca au trecut ani buni de atunci.

      De exemplu tu esti foarte pornit impotriva lui, dar de ce n-au gasit urme de dopaj imediat dupa competitie? A fost testat in fiecare zi si totusi in 5 ani la rand n-a fost descoperita nici o proba atunci pe loc, insa dupa alti niste ani au obtinut alte rezultate?

        (Citează)

  9. Cum ramane cu probele de dopaj la care sunt supusi ciclistii inainte si dupa parcurgerea traseelor ? Cum atunci au iesit ok si acum nu ? WTF – Lance Armstrong e legenda , un luptator ! Eu consider ca daca nu au reusit sa-l “prinda” atunci acum e frectie la picior de lemn ! Ce mai conteaza ? El a fost in frunte indiferent … ceea ce vor demonstra ei , gloria va ramane (asta a exprimat si el)

      (Citează)

  10. Radu, da-mi voie sa-ti raspund eu la aceste intrebari.
    Dupa cum a dovedit istoria ciclismului, stiinta dopajului este mai mereu cu un pas inainte fata de testele la care sportivii sunt supusi. Nu e astfel de mirare ca probe de urina recoltate in 1999 si conservate in laborator au avut rezultat pozitiv la teste facute in 2005, dar nu au fost acceptate ca probe definitorii pentru dopaj pentru ca s-ar fi “deteriorat” in timp. Dar, vorba aia, mai bine mai tarziu decat niciodata.
    Doua cazuri sunt foarte elocvente in acest sens si arata cat de avansat e dopajul: Thomas Frei, practic un nimeni, a fost prins dopat cu EPO doar pentru ca a uitat sa bea mai multa apa inainte de culcare, dupa cum el a marturisit, in urma injectarii cu niste microdoze. Mai trebuie oare sa mentionez ca Alberto Contador a avut in probele recoltate o doza de clenbuterol de 400 de ori mai mica decat e nivelul minim detectabil cerut pentru un laborator antidoping acreditat?
    Armstrong nu a incasat aceasta pedeapsa doar pentru ca s-a dopat odata, de doua ori sau de o suta de ori, ci pentru ca el insusi a manipulat alti ciclisti, doctori, oameni implicati in sport, a facut trafic de substante si a facut o avere bazata pe ipocrizie si minciuna.
    De ce nu a mai continuat lupta la tribunal? Pur si simplu pentru ca nu a vrut ca altii sa atraga atentia publicului larg asupra tuturor greselilor sale, testelor pozitive si marturiilor care l-ar incrimina definitiv. In modul acesta, el ramane marele erou furat pe nedrept, fara titluri, dar cu reputatia intacta.
    Drept incheiere, ofer acest post spre citire, pentru a mai explica cat de grave sunt acuzatiile care cel mai probabil vor ramane la nivel de post pe forum / blog.

      (Citează)

  11. @nwradu
    Cam asa: http://www.wired.com/playbook/2012/08/lance-armstrong-doping-allegations/
    Tipul avea cei mai multi sponsori pentru ca are o poveste care vinde bine deci are cei mai multi bani si in concluzie cel mai bine pus la punct sistem de dopaj. Cred ca avea echipa aia departament de R&D pt dopaj :P
    Dupa cum vei putea citi in articolul din wired dar si in altele pe net meciul intre dopati si controlori este dezechilibrat. Mai intai apare substanta folosita pt doping iar dupa cativa ani se gaseste o metoda pt a-i depista. La momentul acela “cei mai buni” dintre ei deja au trecut la ceva nou. Nu ti se pare ciudat
    E clar ca tre sa ajungi pe undeva dupa locul 50 intr-un mare tur ca sa gasesti sportivi care nu s-au dopat dar atat timp cat acestia exista este revoltator sa il admiri pe Lance. De fapt este pusa la mare pret capacitatea de a castiga “no matter what”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Doping_at_the_Tour_de_France#Doping_histories_of_Top-10_finishers.2C_1998_-_2012
    In marea asta de dopati crezi ca fix el, castigator de 7 ori consecutiv, era corect? Pai sunt ani in care el a castigat si aproape toti din top 10 au fost ulterior demonstrati dopati. Si el ii rapunea pe toate catararile si la toti contratimpii. Fii serios, omul e un ipocrit de prima mana. Macar ceilalti au recunoscut pana la urma. Ar fi iesit un politician superb din el.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus