un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce înseamnă de fapt decizia Apple vs Samsung

27 Aug 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Decizia tribunalului care a confirmat că Samsung a copiat de la Apple şi trebuie să le plătească penalizări de 1 miliard de dolari este de fapt o victorie de palmares pentru Apple. Au câştigat bătălia, dar războiul a fost câştigat de Samsung.

De ce zic asta? Simplu. Samsung are o poziţie pe piaţă atât de bună încât un miliard de dolari amendă, deşi o cifră imensă pentru muritorii de rând, nu va crea probleme unui gigant precum compania coreeană. O vor plăti şi se vor întoarce la business-ul lor şi la vânzările colosale de SGS III şi de tablete.

Să ne uităm un pic la cifre. Profitul Samsung în trimestrul doi al anului 2012 a fost de 5,9 miliarde de dolari. Profitul! Cifra de afaceri e de ordinul zecilor de miliarde. Pe întreg anul 2011 au avut un venit de 147 de miliarde de dolari şi un profit de 14,5 miliarde de dolari.

Au de unde să dea un miliard de dolari şi tot le rămână un profit uriaş. Orice pierdere de bani este de evitat, dar aceasta nu-i scoate de pe piaţă, nici măcar nu le micşorează bonusurile.

Decizia la tribunal înseamnă şi altceva pentru Apple: confirmarea oficială că Samsung le-a copiat iPhone-ul şi tabletele. Aceasta este victoria de palmares despre care vorbeam.

Totuşi, ce înseamnă ea? Toată lumea ştia deja că Samsung a copiat după Apple. Nu o zic eu uitându-mă că Galaxy S seamănă cu iPhone, a zis-o şi Google în corespondența oficială cu Samsung, o zic cele 200 de pagini ale unui raport intern, o zic nişte stenograme de la şedinţe interne. Totuși, acea copiere și încălcare de brevete și patente a adus Samsung succesul pe care-l au azi.

În concluzie, nu s-a schimbat nimic. Poate câştigătorul efectiv este chiar Samsung, care a scăpat de un proces şi se poate întoarce la dezvoltarea de noi produse şi vânzări imense. Recursul pe care vor să-l facă e mai mult o încercare publică de a arăta că nu sunt de acord cu decizia. Iar Apple nu vroia neapărat bani, că au suficienţi, cât interzicerea vânzărilor şi probabil penalităţi mult mai mari.

    22 comentarii

  1. Crezi că Apple are nevoie de acel 1 miliard, când are în visteria lor personală peste 100 miliarde de dolari? Ei nu au avut nevoie de bani, de fapt doreau recunoașterea oficială că Samsung au copiat, chiar dacă asta e vizibil cu ochiul liber. Vânzări colosale de SIII și tablete? Are you seriously? Cu SIII se descurcă mai bine, datorită olimpiadei, și oricum, nu sunt colosale. Cât despre tabletele lor, nici nu mai zic. Regretabil e că Samsung au evoluat pe spatele patentelor de la Apple. Ce folos că au câștigat acum, dacă Samsung deja au luat o poziție bună pe piață. Trebuiau să o facă acum 2 ani. Așteptăm să aflăm ce device-uri vor fi interzise pentru vânzare.

      (Citează)

  2. piata cea mai mare de smartphones e in usa. unde apple au demonstrat ca samsung copiaza. oficial. ceea ce inseamna telefoane blocate pe piata pe viitor.
    ce altceva inseamna? ca urmeaza htc, motorola, google, cu un precedent creat. thermonuclear, dupa cum ar zice unii.

      (Citează)

  3. Miliardul ăla înseamnă tot profitul pe ultimul an fiscal pe piaţa din US. Deci, se simte.

      (Citează)

    • @Gikendru: ai vazut datele financiare si cele privind pozitia de piata?

      @cireasa: mai e pana acolo, sa vedem daca se ajunge la blocaje.

      @Alex: au de unde plati. Au castigat acei bani si mult mai multi tocmai prin copierea ideilor, asa ca mi se pare echitabil. Apple cerea 2,75 miliarde.

        (Citează)

  4. În primele două luni de vânzări au vândut 10 milioane de exemplare. 4S-ul, într-un weekend s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare. Cât despre tablete, iPad-ul deține 70% din industrie! Oricum, Apple face mai mare profit, cu mai puține terminale. Și da, am văzut. Ele spun despre situația companiei în general. Eu vorbeam de vânzările ”colosale” ale SIII și tabletele Samsung, de care ai menționat în articol.

      (Citează)

  5. Eu inca mai consider ca Apple si Samsung au facut un circ de pe urma caruia Apple a castigat admiratia unui public tot mai mare prin victimizare si Samsung prin recunoasterea produselor foarte bune! Sa nu uitam ca ambii producatori lucreaza impreuna la fabricarea produselor lor. Samsung produce pentru Apple o mare parte din componente!:)

      (Citează)

  6. Mai inseamna si o confirmare a faptului ca Samsung = un Apple mai ieftin.

    Fraierii care au dat banii pe produse Apple vor deschide ochii mai bine data viitoare. De ce sa le umple buzunarele Merelor cand pot lua ceva relativ asemanator (de fapt mai bun) mult mai ieftin?

      (Citează)

  7. @electro

    1. un samsung s3 nu este mai ieftin decat un 4s
    2. pe ideea asta poti sa-ti cumperi chinezarii, care mai au si dual sim in plus

      (Citează)

  8. ah, si radu, problema nu e “vedem daca se ajunge acolo”, ci “cand”.

    http://www.theverge.com/2012/8/24/3266719/apple-vs-samsung-preliminary-injunction-hearing

      (Citează)

  9. @electro Apple și Samsung funcționează total diferit, și e greșit să le egalezi. Cât despre terminale mai ieftine, dar cu aceleași performanțe, total greșit. Diferența de preț e relativ mică, și mai bine dai puțin mai mulți bani, decât să te alegi cu plastic ieftin, și sistem de operare slab din câteva puncte de vedere, dar pe care fiecare utilizator le simte. Dar oricum, alegerea îți aparține. Habar nu ai cum funcționează Apple, și produsele lor, ca să poți zice că e ”de fapt mai bun”(din punct de vedere tehnic să zicem).

      (Citează)

  10. Mie mi se pare ca o taxa de protectie pentru noua fabrica din state, au facut cinste cu un miliard, ce mare branza.

      (Citează)

  11. asta e o gândire de genul “ce dacă a plagiat ponta, cu ce ne afectează!?!”
    prin alte părți se pune ceva mai mult accent pe prestigiu

      (Citează)

  12. Si eu cred ca blocarea la vanzare a unor modele poate durea mai mult decat amenda propriu-zisa.
    In alta ordine de idei, vine o companie care ia cei mai buni oameni pe care-i are, ii pune (pe bani multi presupun) la treaba 2 ani, scoate un produs care schimba piata si, normal, face bani. Niste unii se uita peste gard, incearca sa tina pasul prin propriile forte, nu le iese, si atunci copiaza pe ici pe colo. Stiu ca acuma pinch-to-zomm pare un reflex absolut natura, dezvoltat din epoca de piatra, totusi cineva si-a stors creierul pentru asta.

      (Citează)

  13. @Gika Sistem de operare mai slab? Ceva argumente ai sau doar vorbesti ca sa nu taci?

      (Citează)

  14. Oricum mare parte din $1B vor ajunge la avocati, așa ca nu la bani a atacat musai Apple. Eu cred ca e vorba de piața de desfacere, in special cea americană. Dacă se vor interzice la vânzare produsele pe care Samsung le-a copiat, si se va face un recall masiv la cele deja existente pe piața( americană), cred ca Samsung va avea pierderi uriașe, mult mai mult decât $1B.
    Interesant este cum va fi influentat Androidul de acest verdict. Nu cred ca Windows Phone e un jucator important pe piata, cel putin nu inca. Pana una alta Samsung a anunțat ca va face recurs, si se pare ca intenționează sa apeleze verdictul si la Curtea Suprema. Si acolo lucrurile durează….si durează!:)

      (Citează)

  15. Sa va spun ceva.. Steve jobs implicit Apple si BIll Gates implicit Windows sunt oamenii secolului XXI fara drept de apel . Cine a inventat touch screenul si multi tochul ? Răspuns Steve Jobs .. Cine a inventat primul dispozitiv cu astfel de touch ? Răspuns Steve Jobs. …Concluzia este clar in favoarea Apple … Samsung dezvoltanduse pe munca lui Steve Jobs (Apple) , fiind o copie ieftină si furand ideile altei companii . Acum scriu acest comentariu de pe un IPad 2 . Sunt foarte multumita de el e excelent , merge excelent , are un desing excelent. Aseară am avut placerea de a umbla pe un samsung galaxy Tab 10.1 si nu a fost deloc plăcut mi.am prins urechile din prima clipa , sunt mult prea multe chestii nefolositoare pe el , este dificil de a naviga , in schimb un iPad 2 in maxim 1 zi inveti tot ce este necesar sa faci fara sa îți dea prea multe bătăi de cap . Chinezii sunt chinezi si produsele tot chinezarii sunt . :))

      (Citează)

  16. @Anonim – nu cred ca touch screen-ul si multi tochul au fost inventate de Apple iar ipad-ul e facut cu piese din china, multe de la Samsung. Ce zici tu ca un ipad e mai bun ca un galaxy tab e de discutat, daca folosesti ipad-ul doar pentru browsing e posibil sa ai dreptate insa daca vrei mai mult de la o tableta cum ar fi sa vezi filme .avi fara sa le convertesti, sa citesti documentatie in format .chm etc. atunci castiga detasat galaxy tab-ul.
    Diferenta majora intre Apple si Samsung e ca Apple scoate un produs pe an, un ipad si un iphone asa ca le este mai usor sa optimizeze sistemul de operare pentru doar 2 produse noi pe cand Samsung scoate zeci de telefoane sau tablete pe an pentru toate buzunarele insa doar 2 modele sunt construite si optimizate pentru a rivaliza cu iphone (s3 si note 2).

      (Citează)

  17. Cica Steve Jobs a inventat touch screenul! =)) Multi “glumeti” mai misuna in libertate…

      (Citează)

  18. Touchscreen-ul a fost inventat anii 60, multitouch a fost inventat prin 80, și e folosit în scop comercial din 2001, de Mitsubishi. Pinch to zoom am văzut prima oară în Minority Report (2002). Tap to zoom exista la orice touchscreen, în aplicații Java third party unde nimeni n-a patentat prostia asta. Alte brevete pentru care a câștigat Apple contra Samsung sunt: icoane pătrate rotunjite la colțuri, icoane cu fundal colorat diferit, device cu margini negre simetrice etc. WTF????? Icoane rotunjite există de la win 95, colorate diferit există de la primul monitor color, televizorul meu are margini negre simetrice.

    Vin eu cu o întrebare pentru Apple. Ce chestie absolut serioasă și utilă omenirii au brevetat ei și le-a fost copiată? O chestie căreia i-aș simți lipsa pe un Samsung și aș zice „da, frate, pentru asta trebuie neapărat să iau iPhone”. Până atunci fuck off.

      (Citează)

  19. Anonimul, dupa ce ca e ultra fanboy Apple, mai e si prost, singurul neuron disponibil fiind in concediu la momentul redactarii postului.

      (Citează)

  20. pentru toti baietii si fetele ce o tot dau cu “China”:
    Samsung e o marca din Coreea de Sud. E una din cele 3 mari marci ce tin in spate economia de acolo, alaturi de LG si Hyundai. Si apropo, Coreea de Sud e una din tarile cele mai dezvoltate din lume.
    Mare parte din piese sunt produse in… Coreea de Sud, plus inca o parte in China.

      (Citează)

  21. “Chinezii sunt chinezi si produsele tot chinezarii sunt . :))” Deci recunosti ca iphone-ul e o chinezarie! Bravo! Ti-a mai venit mintea la cap!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus