un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google Voice Search in română

17 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Google a adăugat pe Android opțiunea de căutare vocală în limba română, într-un update care include și limba maghiară. Încă nu-mi dau seama cât de bine merge și cum, pentru că uneori recunoaște bine vocea, alteori gândește și nu face nimic. Anunțul oficial vorbește despre un rollout progresiv.

Mai important este că recunoaşterea vocală nu implică doar căutarea pe google, ci acum orice program poate beneficia de cuvintele pe care algoritmul Google le recunoaşte şi returnează. De exemplu am activat tasta vocală de pe tastatura Swiftkey şi o pot folosi, nu foarte bine, pentru a dicta în română orice text.

Update-ul este o veste bună în vederea lui Android 4.1, care include acel asistent virtual pentru calendar, locații și altele. O mai testez pentru a vedea cum funcționează. Dacă nu vedeți limba română în setările widgetului de căutare pe Google și nici in Voice Typing din Settings > Keyboard, dați un restart la telefon.

sursa: Android Official Blog via ComputerBlog.ro

    4 comentarii

  1. Am testat pe Nexus si merge bine. Nu am inteles din anuntul oficial daca vor introduce si comenzi vocale gen “canta muzica” sau “trimite mesaj lui mama”.

    Ah, si pentru ca am JellyBean, am vrut sa vad daca stie sa foloseasca Google Now. Dar nu.
    La clasica intrebare “cum e vremea in oras”, imi cauta pe Google, asta desi cand pornesc Google Now am un card cu vremea in Iasi. Eh, daca trec telefonul in engleza si intreb “how’s the weather like in” stie sa-mi arate si sa foloseasca cardurile.

    Mai sunt cateva probleme cu dictarea. In primul rand nu recunoaste intonatia (nu stiu daca vreun program de recunoastere vocala o face), dar cand ii spun virgula sau semnul intrebarii, chiar scrie “semnul intrebarii” acolo, nu pune semnul de punctuatie.

      (Citează)

    • Mai e de lucru, e clar. Totusi, voice typing merge binisor, imi place asta. S-ar putea sa trebuiasca folosita tastatura default android pentru semne de punctuatie.
      Vezi ca pe langa trecerea voice search in romana trebuie sa treci si voice typing la fel, din Settings.

        (Citează)

  2. Pai telefonul este in romana, la Google tastare vocala este romana si tastatura Android la fel. La tine pune semnele de punctuatie?

      (Citează)

  3. Tocmai cautam un motiv sa instalez unul din built-urile neoficiale JB de pe xda.

    A picat bine vestea ca avem si noi suport la voice input :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus