un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ma joc cu un zoom 35x

4 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii


Am un Canon SX40, cea mai recentă cameră super-zoom, cu un obiectiv ce permite 35x zoom optic. Această capacitate de mărire este impresionantă, după cum puteţi vedea în câteva imagini de test de mai jos, şi uneori reuşeşti să surprinzi tot felul de detalii incredibile.

SX40 are 12 megapixeli, ecran rabatabil, stabilizator optic, filmează Full HD cu zoom silenţios, e destul de mic şi uşor pentru aşa un obiectiv şi la o primă vedere modul Auto se achită foarte bine de datoria sa. Revin cu un review mai mare.

Cât despre ce poţi face cu zoom-ul atunci când n-ai vecine să le spionezi, iată câteva exemple:
Poţi sta la Vasile Pârvan (observaţi statuia lui Kogălniceanu în faţa mea)…

şi să fotografiezi bine intersecţia cu Calea Victoriei.

Sau pe Calea Victoriei

şi să te uiţi ce-are în vârf clădirea aceea din planul îndepărtat

Sau în Centrul Vechi

Şi să te uiţi cu zoom cât e oră pe Palatul CEC. Iar imaginile acestea sunt redimensionate, că în originalele de 4000 x 3000 pixeli vezi multe detalii la scara 1:1.

    10 comentarii

  1. Radu, ma astept sa faci diferenta intre zoom-ul comercial scris de producator si cel real. Focala maxima a aparatului testat de tine este de 150mm. Cu un factor de crop, impartind la focala ochiului uman, obtii un factor de apropiere real de 6x.

      (Citează)

  2. Aștept cu nerăbdare un review mai detaliat și aș aprecia dacă ai evidenția și părțile mai puțin bune; nu de alta, dar de câteva săptămâni încerc să mă decid ce DSLR să-mi cumpăr pe lângă cea actuală (N3100), care să aibă un zoom mai bun.

      (Citează)

  3. @Doru
    Tu te gandesti la distanta focala a unui DSLR full size de 35 mm. La aceasta camera 150 mm este echivalent cu o distanta focala de 840 mm ( la senzor de 35 mm), deci cei 35x sunt justificati.

    @Cristian Acest “DSLR” nu e bun pentru tine pentru ca nu e DSLR !!

      (Citează)

  4. @thundermar, n-am spus că ar fi :) Am spus doar că sunt în căutarea unui DSLR cu zoom mai mare, dar cu în realitate mă interesează doar zoom-ul, mi-e indiferent ce cumpăr atât timp cât îmi poate fi de folos.

      (Citează)

  5. Incearca un obiectiv Super TELE !

      (Citează)

  6. Cristian: Oamenii care intreaba cat ai zoomul vor de fapt sa stie de cate ori apropie aparatul.
    Aparatul testat mai sus nu apropie de 35 de ori.

      (Citează)

  7. @Doru, ti-a explicat si Thundermar si tot nu vrei sa pricepi ca nu e asa cum spui tu. Aparatul testat chiar apropie de 35 de ori fata de imaginea initiala, asta a fost si demonstrat in articol.

      (Citează)

  8. Eu detin acest aparat si pot spune ca in afara de zoom, nu prea mai are alte calitati. Pozele in interior sau cu lumina slaba sunt infecte. La pretul lui ar trebui sa se descurce bine in toate situatiile. Parerea mea.

      (Citează)

  9. Bogdan, din pacate orice ultra-zoom are acelasi senzor minuscul ca si sapunierele de 300 de lei. Daca vrei calitate pe intuneric renunti la super zoom si iti iei ceva mirrorless, gen Sony Nex, Panasonic sau Olympus Pen, Nikon J1 cu senzor mare si obiective interschimbabile sau ceva gen Canon S100 sau Fuji X10, cu obiectiv fix si senzor ceva mai maricel decat aparatul de fata.

      (Citează)

  10. Deci wow. Pare foarte tare aparatu’ asta. Nu-mi vine sa cred ultima poza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus