un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vrei și tu să rezolvi cubul Rubik? Nu e așa greu

12 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Am văzut ieri, în finala Românii au talent, pe Cristian Leana rezolvând cuburi Rubik legat la ochi şi lume pe Twitter zicând că nu este posibil, că sigur vede prin eşarfă, că altfel cum ar ști că a terminat cubul.

Astfel de rezolvări de cub Rubik sunt posibile tuturor celor care învaţă “speedcubing”, adică aranjarea cubului în cel mai scurt timp posibil. Sunt algoritmi pentru asta şi poţi rezolva cubul indiferent de poziţia iniţială (mulți cred că reții cum a fost amestecat sau că depinde de complexitatea amestecării, dar în realitate nu are nici o legătură).

Dacă vrei să o faci şi legat la ochi ai nevoie de o memorie extraordinară şi de capacitatea de a-ţi imagina cum va arăta cubul peste 10, 20, 50 de mutări. Aici da, este al naibii de greu și e nevoie de un talent ieșit din comun, deși nu m-aș duce până la “geniu”, “România nu te merită” și altele asemenea. Până la urmă, e plin YouTube-ul de oameni din toată lumea făcând același lucru.

Uitaţi mai jos cum se rezolvă cubul în câteva secunde:

Şi cum se rezolvă în 14 secunde cu o singură mână sau legat la ochi.

Dacă vreţi să învăţaţi să rezolvaţi cubul Rubik, încercaţi algoritmul prezentat pe speedcubing.ro după ce v-ați familiarizat cu notațiile F, R, L, B și apostroafele lor. Eu pe acest algoritm îl ştiu, e uşor de reţinut, cu un pic de exerciţiu, şi vă puteţi da mari la petreceri. Din proprie experienţă vă pot spune că femei nu vă va câștiga, deşi un tip care poate rezolva cubul cu o singură mână le-ar putea aduce multă plăcere în diverse… momente.

    26 comentarii

  1. Sunt multi care rezolva…Geniu este pentru ca are puterea de a memora foarte bine si foarte mult! Nu cred ca e usor sa rezolvi 3 cuburi legat la ochi!:)

      (Citează)

  2. Si eu mi-am comandat un cub original din Ungaria si ar trebui sa ajungă. De mult mă chinui sa-l fac si e destul de greu.

      (Citează)

  3. si eu am spus ca o sa imi cumpar un cub. Decat sa pierd timpu pe facebook sau pe internet in general, mai bine ma chinui sa il fac.

      (Citează)

  4. Am licitat si eu pentru unul chinezesc pe ebay. Sa vedem ce iese.

      (Citează)

  5. Și eu am invatat sa fac cubul. E foarte interesant :D .
    Cel mai bun cub pentru speedcubing e Dayan ZhanChi :) .

      (Citează)

  6. A comandat cineva de aici ?
    E magazinul recomandat de catre cei de la sppedcubing.ro dar mie produsele NU imi par a fi de cea mai buna calitate, judecand fie si numai dupa ambalaj.
    Si-a comandat cineva si e multumit, puteti sa recomandati un cub de calitate?

      (Citează)

  7. @nashu_mare … de ce sa licitezi cand sunt la “buy it now” cu 1$ ?

      (Citează)

  8. Nu am gasit cu 1$ cu tot cu transport. :D

      (Citează)

  9. Da, am comandat eu un cub Rubik original la 50 lei+15 lei transport de pe genios.Nu este cel mai bun cub, însă este original.Se mişcă greoi.Dacă vrei unul bun, poţi cumpăra un ZhanChi, cu care s-a făcut şi recordul mondial de 5.66 s, de Feliks Zemdengs.

      (Citează)

    • Pentru performanta este necesar un cub de competitie, care sa se invarta foarte usor. Altfel, cu o chinezarie luata din talcioc, doar te distrezi rezolvandu-l, dar nu contra timp. Eu il faceam in 2-3 minute si oricum nu invatasem tot algoritmul pe de rost. Unul rapid am cautat si eu, dar n-am gasit niciodata.

      Despre algoritm in sine, cel de incepatori, este destul de simplu sa obtii stadiul F2L (First Two Layers). Dupa ceva invarteala inveti sa faci rapid o fata, apoi retinand acele simple miscari le pui pe toate cum trebuie. Apoi ai de pus fata de sus, pe care vrei sa faci o cruce, iar la final mai ai de inlocuit niste colturi.

      Algoritmul de pe site-ul romanesc este mai greu de inteles decat e cazul, pentru ca insista sa rezolve cubul cu fata galbena in jos si rosu spre tine. Eu invatasem algoritmul unui tip Joel, care era mult mai usor de inteles ca principiu, in loc de “dresat ca o maimuta”, dar nu-i mai merge site-ul. O sa caut un mirror ceva.

        (Citează)

  10. Cu ce algoritm îl făceai?Cu Fridrich?Sau cu cel de începători, cu 7 etape.Că eu, cu un cub, zic eu, mai bun decât unul din talcioc, scot cam 5 minute.
    Ai putea să iei un ZhanChi, e cel mai bun cub din câte am citit.Îl iei la 67 lei(+transport) şi e deja lubrifiat şi vine şi cu 2 seturi de stickere suplimentare.

      (Citează)

    • Tot algoritmul de pe speedcubing.ro pentru incepatori pare a fi, dar era mai logic explicat si mai usor de retinut.

      Faci o fata, apoi F2L, apoi incepi sa lucrezi la a treia fata unde erau niste manevre simple pentru a obtine o cruce, apoi colturile si apoi inversai intre ele doua colturi care nu erau la locurile lor.

      Sunt curios ce foloseste Cristi Leana, nu mi-am dat seama din ce-am vazut la televizor.

        (Citează)

  11. Da, tot algoritmul ăla îl ştiu şi eu.Probabil că nu am suficient exerciţiu.Eu cred că Leana foloseşte Fridrich, ăsta e, de regulă, algoritmul folosit de cei buni.Feliks foloseşte o variantă modificată de Fridrich, adică versiunea de avansaţi de pe speedcubing.ro.

      (Citează)

  12. http://www.youtube.com/watch?v=VJq01_5NcKg
    Am uitat să precizez, eu tutorialul ăsta l-am folosit, mi se pare foarte bun(are 3 părţi, sunt 12 sau 13 algoritmi necesari).Mi se pare la fel cu cel de pe speedcubing.ro.

      (Citează)

  13. iar o ia mintea voastra pe aratura… :)

    e incredibil cum un show poate influenta atat de multa lume. acum toti vor sa rezolve cuburile.

      (Citează)

  14. Eu am invatat sa-l fac in liceu, recordul personal e de 2 minute.

      (Citează)

  15. @Vlad:E aşa de grav că vrem să-l rezolvăm?Eu ştiam de cub cu mult înainte de emisiune şi ştiam să-l rezolv, dar acum, cu RaT, sunt mai interesat să-l rezolv mai rapid.

      (Citează)

  16. @nwradu: “un tip care poate rezolva cubul cu o singură mână le-ar putea aduce multă plăcere în diverse… momente”…cred ca mai bine ziceai “un tip care poate rezolva cubul cu o singură mână isi poate aduce singur multă plăcere”

      (Citează)

  17. ma io am un cum cam prost merge foarte greu si are si imagini
    pe siteurile de rezolvare mia dat eroare cand am introdus culorile
    macar dupa culori vroiam sa il fac
    e atat de intortocheat ca te doare capu cand il vezi
    nici leana ala de la romanii au talent nu cred cal facea in 5 minute cum trebuie el facut
    am nevioe de un site calumea de rezolvat cuburi
    scrieti cv
    am nevioe de ajutor

      (Citează)

  18. @nwradu – Cristian Leana foloseste Fridrich pt a rezolva rapid, insa pentru legat la ochi e cu totul alta metoda. eu nu o cunosc.
    @seba18 – http://www.genios.ro e foarte ok. de fapt e singurul magazin de la noi care se ocupa exclusiv de cuburi rubik. mi se pare un pic cam pripit sa judeci dupa ambalaj. ma rog…eu am luat de acolo si sunt ultra multumit de zhanchi (chiar cubul lasat de tine in link).
    @florin – cuburile rubik originale nu merita. doar numele a ramas de ele

      (Citează)

  19. @Marius: am luat pana la urma cubul asta de pe dx.com, pentru ca acolo l-am gasit mai ieftin. Este un Dayan 5 si intr-adevar e un cub de calitate, vine gata lubrifiat si se manevreaza excelent.

      (Citează)

  20. Ca tot veni vorba, un mic DIY foarte interesant pentru cubul Dayan Zhanchi: http://youtu.be/s4paID_54lQ

      (Citează)

  21. Io mi-am cumpărat un cub rubik , Dayan Zhanchi , de pe genios.ro şi am reuşit să îl fac în cca. 40 s luînd algoritmii necesari pentru 7 paşi de la un prieten.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus