un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt importante review-urile?

23 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Un studiu făcut la englezi a determinat că 88% dintre cumpărători caută de obicei review-uri ale unui produs înainte de a-l achiziţiona. Influenţa cea mai mare în decizia de cumpărare o au prietenii (52%), urmaţi îndeaproape de review-uri (48%). [econsultancy.com]

În mare parte, studiul se referă la review-urile din pagina produsului din magazinul online. Eu n-am niciodată încredere în acelea, majoritatea fiind scrise de copilaşi care nici măcar nu au produsul, ci doar visează la el, ba chiar bănuiesc că multe magazine şterg comentariile negative.

Tot ieri citeam despre o nouă serie de jocuri first-person, ceva SF, ce urmează a fi dezvoltată de Bungie pentru Xbox şi alte platforme. O fi nouă seria Halo? Nu se ştie.

Conform contractului, Bungie va primi de la Activision 2,5 milioane de dolari bonus dacă jocurile obţin review-uri de 90% sau mai mult pe GameRankings.com, fiind o altă dovadă a importanţei pe care o primesc review-urile în străinătate. [IGN.com]

Acum vreo doi ani am pus pe YouTube un clip cu mine jucând NOVA, un FPS de la Gameloft, pe un LG Optimus 2x. Clipul a adunat până acum 22.500 de vizualizări. Este un alt exemplu de tip de prezentare/review care prinde bine şi îţi aduce produsul în faţa oamenilor. Dacă doar 1% dintre aceştia au cumpărat ulterior jocul, tot înseamnă o vânzare bunicică pentru firma-mama, la un cost minim (2-3 euro pentru ei, că mi-au făcut cadou jocul, 1 oră pierdută de mine).

Momentul de consultare publică: vă influenţează review-urile decizia de cumpărare? Aţi cumpărat ceva vreodată după ce aţi citit un review-ul de-al meu? Cât de importante sunt?

    13 comentarii

  1. Nu prea cumpar atit de des pe cit mi-as dori. Insa iti citesc toate review-urile si in general tin minte ca tu sau altul a facut review la ceva ce ma intereseaza.
    Da, un review de al tau poate fi hotaritor in decizia mea de cunparare.
    As pune accent si pe reviewurile de pe pagina produsului in magazinul online. Mai ales pe cele negative. Le filtrez totusi.
    Cele negative pot pune in evidenta niste lucruri destul de urite citeodata, de asta e bine sa le citesti si sa le filtrezi putin. De multe ori e inclusa multa necunoastere.
    Totusi, a documentez inainte doar la lucruri ceva mai scumpe. La ce e sub 50-60 de lei nu prea are rost.

      (Citează)

  2. Intotdeauna cand cumpar ceva citesc review-uri pe cat mai multe site-uri posibile, si bineinteles ca si pe cel al magazinului de unde voi urma sa cumpar. Daca totusi sterg majoritatea review-urilor negative atunci unori prefer sa ma caut o oferta la alt magazin.
    Da am cumparat dupa ce am citit review-ul scris de dvs., si chiar a contribuit la decizia finala.

      (Citează)

  3. Pentru mine cam 80% din decizia de-a cumpara un anumit produs e influentata de review.Imi place sa le citesc si daca nu cumpar nimic in momentul ala.

      (Citează)

  4. E frumos doar ca noi nu mai producem, producem prea putin sau aproape deloc. Sunt mici exceptii care nu se prea uita la noi blogarasii (gen Allview, Dacia ). Sa zicem ca ai avea sanse sa iti dea cineva o tableta moka sa ii faci review sau macar in teste (eu inclin mai mult spre partea a doua pentru ca mocangeala la noi nu prea se vede), dar numai pentru ca ai un numar de unici stransi gramada aici. Restul care am dori sa facem si noi acelasi lucru nu prea vedem. Nu vad sa se gandeasca nimeni asa: ii dau lui nwradu primul un SGS 3 in teste ca are cea mai mare audienta, apoi lui Cabral, Arhi, Zoso sau care mai sunteti prin top si dupa 2 luni incepem sa dam si pe la aia mici, ca si aia mai strang ceva unici pe langa ei. Astia mici ca noi, avem ca singura sansa sa facem un review doar cumparand efectiv produsul si eventual, daca nu ne permitem in dam inapoi la emag in 30 de zile. Este? Crezi ca ne-ar baga si pe noi cineva in seama? Eu nu cred.

      (Citează)

    • Fac si magazinele ce vor. De obicei e o perioada in care vrei sa apara review-uri, la lansare. Dupa 2-3 luni deja oamenii vad telefonul in magazine sau la prieteni si review-uri suplimentare nu mai ajuta vanzarile.
      Si da, normal, toti vor sa-l dea acolo unde pot citi cat mai multi oameni interesati de produs acel review. Si eu as face la fel. Totusi, nimeni n-a inceput cu un blog mare, asa ca solutii pot exista mereu

        (Citează)

  5. ce faci, concurență studiului standout? am răspuns deja acolo pe o scară de la 1 la 5 câtă influență au review’urile tale asupra subconștientului meu! :)

      (Citează)

  6. Cred ca un rol important are si cine scrie review-ul. Prefer un blogger independent decat o publicatie IT.

    Dar da, intai caut produsul si dupa incep sa ma interesez de review-uri in romana. Nu pentru ca n-as stii engleza, dar cred ca fiecare piata are cerintele ei.

    Mai nasol e cand nu gasesti nici un review. :)

      (Citează)

  7. Eu mereu tin cont de rivew-uri, dar avand un ochi critic si tinand cont de propriile mele nevoi. Pentru unul o camera foto slabuta pe un telefon poate fi un dealbreaker, pentru mine un detaliu insignifiant.

      (Citează)

  8. Nu cumpăr nici un produs electronic până nu citesc review-uri. Nu-i înțeleg pe cei care postează pe forumuri cu diverse probleme care fuseseră ridicate de multe ori și semnalate în articole… mi se pare esențial să te informezi bine, mai ales când dai o găleată de bani pe un produs.

      (Citează)

  9. nu pot sa afirm ca neaparat ma influenteaza prezentarea produsului de care am nevoie sau pe care mi-l doresc.pt ca eu prima oara imi aleg singur un articol,iar apoi ma uit la review-uri cu el.deci intr-o foarte mare masura stiu sigur ce-mi trebuie,inainte ca sa urmaresc analiza lui(foto,video sau text).
    sincer sa fiu, nu mi-am achizitionat(sau cel putin nu-mi aduc aminte acum) niciun produs in urma vreunui review de la tine de pe blog.dar asta nu inseamna ca nu le faci bine.is chiar ok,doar ca nu avem acelesi preferinte.
    in schimb postarea cu https://www.nwradu.ro/2012/01/intel-wireless-display/ in care prezentai tehnologia widi(de care eu deja dispuneam pe laptop) mi-a fost utila,la fel ca si toate comentariile, in achizitionarea ulterioara a unui adaptor.

      (Citează)

  10. l-am luat pe cel de la belkin cu 399 lei.pret bun zic eu.merge bine,adica nu pierde semnalul chiar daca undele trebuie sa faca un fel de ‘s’ dintr-o camera in cealalta,printre 2 usi si 2 pereti de bca.in linie dreapta,ar fi aproximativ 6-7 metrii intre laptop si adaptor. i-am facut si niste mici teste.adica l-am probat si pe modul extended monitor(unde pe laptop lucrez ceva si pe tv ruleaza un film) si pe mirroring(unde atat pe laptop cat si pe tv se vede acelasi lucru) dar spre rusinea mea,inca nu am dus laptopul langa tv,sa vad daca este vreo intarziere intre continutul redat pe unul si pe celalalt.per total sunt multumit de adaptor pt ca mi se aude sunetul la toate filmele,chiar si cele la care aveam probleme prin dlna(tv e lg si nu se descurca cu decodarea dts-ului) .alt avantaj e la un slide foto,prin widi e procesat de laptop si nu mai este timp de asteptare intre poze ca si atunci cand le rulam pe tv prin dlna sau direct de pe stick.ce sa mai zic de spre el,merg vizualizate si fisiere word,pdf,ppt…m-am uitat si la poze 3d pe care laptopul nu le stie reda,pe cand tv da.ba chiar m-am jucat si heroes 6.toata treaba e ca momentan il pornesc cam rar,maxim o data pe saptamana.undeva in vara aceasta o sa urmeze o camera video sony hdr-pj260,hdr-pj580v sau hdr-gw55ve si pe urma sper sa il folosesc la adevarata lui capacitate.
    ps ca o paranteza,daca luam tv-ul anul acesta,de generatie 2012 problema adaptorul widi era gata rezolvata de cei de la lg: http://www.lg.com/us/tvs/lg-32LM6200-led-tv si fratii mai mari il au deja inclus.

      (Citează)

  11. In majoritatea cazurilor, am cumparat lucruri dupa ce am citit review-uri, pareri etc.

    Am dat castig de cauza mereu majoritatii, chiar daca prietenii sunt mai aproape, nu mereu au avut si cele mai bune pareri:).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus