blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul de YouTube.

Prețurile noastre mai mari decât prețurile lor

22 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

68 comentarii

Imi pare rau Emma, dar nu cred ca putem fi prieteni

Văd destul de des discuţii pe net despre preţurile din România şi preţurile din vestul Europei sau din SUA atunci când e vorba de telefoane, tablete, laptopuri, gadgeturi de orice tip sau servicii precum cele de telefonie. Sincer să fiu toate aceste discuţii şi întrebări retorice, urmate de inevitabilele injurii adresate companiilor sau magazinelor de “bulangii” şi “bişniţari” au început să mă plictisească teribil; majoritatea au explicaţii banale, accesibile oricui vrea să le înţeleagă şi are un pic habar despre comerţ, vânzări, profit şi costuri.

Aş zice că diferenţele de preţ pot avea cauze obiective şi cauze subiective.

ROMÂNIA ESTE O PIAŢĂ MICĂ

România este o piaţă mică la orice capitol. Dacă nu mă înşel, în lume se activează zilnic în jur de 200.000 – 300.000 de iPhone-uri noi și 700.000 de telefoane cu Android. Zilnic. O spun doar ca să vă arăt dimensiunea pieţei (mi se rupe care OS e mai bun, sunt chestii complet subiective şi nu aceasta e tema postului).

Cât e dimensiunea pieţei din România? Studiile vorbesc de aproximativ 2,5 milioane de smartphone-uri utilizate în România. Un raport Gfk recent spune de 120.000 de smartphone-uri vândute în România în primul trimestru al acestui an. Cu alte cuvinte, la noi se vând în 90 de zile cât în restul lumii în 2 ore.

E clar pentru toată lumea că România este o piaţă mică? Bun.

Acum să presupunem că avem un magazin care vinde tablete, magazin care are 100 de metri pătraţi şi 10 angajaţi şi costuri cu lumina şi publicitatea şi chiria locaţiei. Aşa arată un magazin în Anglia, aşa arată şi la noi, că doar aici nu v-aţi cumpărat iPad dintr-un bordei, ci dintr-un iStyle sau Vodafone sau eMAG modern. Doar că în Anglia se vând 100 de tablete pe zi, că aşa e piaţa de acolo, pe când la noi doar 10 bucăţi zilnic.

Din profitul obţinut în urma vânzării magazinele din ambele țări trebuie să-şi plătească angajaţii, chiria, lumina şi restul. E la mintea cocoşului că magazinul care vinde 100 de bucăţi pe zi nu trebuie să-şi adauge o marjă prea mare la ele, pentru că, până la urmă, vinde 100 pe zi şi picătură cu picătură strânge banii necesari pentru a se menţine în business şi pentru a avea profit. Magazinul care vinde doar 10 pe zi… ce să facă? Creşte preţul, că el trebuie să-şi acopere aceleaşi costuri cu angajaţii, chiria, lumina şi restul din doar 10 bucăţi.

Exemplul meu este unul mult simplificat şi puteţi înlocui tablete cu televizoare, valize, anvelope şi orice altceva vreţi voi. În realitate este o întreagă discuţie despre costuri fixe şi variabile şi cum calculezi preţul final al unui produs pentru a-ţi acoperi cheltuielile şi a obţine un minim profit care să-ţi dea motivul de a rămâne în afaceri, că pentru bani lucrăm toţi.

Şi da, veţi spune pe bună dreptate că salariile, chiria, lumina şi restul sunt mai mici în România. Cu cât mai mici? La jumătate? Nu cred că-i aşa mare diferenţa, dar chiar de-ar fi, cât e diferenţa de volum de vânzări la aceste produse la care toată lumea plânge că-s scumpe? Păi v-am dat mai sus nişte date despre domeniul la care mă pricep eu. E de zeci, poate sute de ori mai mică.

Prin urmare, înainte să aruncaţi cu pietre în vânzători pentru că dau scump marfa, trebuie să înţelegeţi că în multe cazuri sunt forţaţi de puterea mică de cumpărare să o dea astfel. Dacă doar 5 cumpărători au, atunci din aia 5 trebuie să-şi scoată şi ei pârleala, altfel trag obloanele şi pleacă acasă şi nimeni altcineva n-ar putea să le ia locul decăt tot în pierdere.

CERERE ŞI OFERTĂ

Nimeni nu face afaceri din simț civic şi pentru bucuria altora, ci pentru bani. Lumea merge la muncă pentru bani, iar toţi ne-am dori salariu mai mare. La fel şi companiile îşi doresc profit mai mare.

Preţul este fixat de piaţă. Reţineţi fraza aceasta, este foarte importantă şi un principiu de bază în comerţ. Eşti singurul care aduce un produs? Atunci îl dai scump. Eşti singurul care fabrică pe plan local un produs? Atunci îl dai scump, dar sub cât i-ar costa pe alţii să-l importe din altă ţară.

Câtă vreme produsele se vând, firma-mamă nu are motiv să scadă preţul, indiferent dacă vorbim de telefoane, ciment, benzină sau baterii. Nu e nimic ilegal aici. Manevrele ilegale încep în condiţii de monopol sau aranjamente de preţuri între concurenţi şi alte asemenea cazuri investigate de Consiliul Concurenţei.

SINGURA ŢARĂ ÎN CARE EŞTI BLAMAT DACĂ FACI PROFIT

O consecinţă a deceniilor de comunism, alea în care toţi aveau aceeaşi Dacie, acelaşi televizor şi aceeaşi locuinţă înghesuită în cutia de chibrituri numită bloc este faptul că mulţi s-au obişnuit cu ideea că toţi trebuie să avem acelaşi lucruri.

Un iPhone în buzunarul fiecăruia! Toţi să avem câte o maşină! Concediul la mare e obligatoriu!

Atâta doar că posibilităţile oamenilor nu sunt egale şi n-au fost niciodată. Singurul lucru care s-a îmbunătăţit faţă de secolele trecute este că acum clasa socială nu mai este decisă prin faptul că te-ai născut într-o familie nobilă, ci de bani, iar pe ăştia îi poţi face şi pornind de jos. Diferenţa este că înainte oamenii nu erau egali, pe când acum doar posibilităţile fiecăruia nu sunt egale.

Unii nu înţeleg asta şi vor cu tot dinadinsul să aibă aceleaşi lucruri ca şi cei de lângă ei. De asta unii îşi iau iPhone sau Galaxy S III, dar n-au bani şi de trafic de date, îşi iau maşină, dar n-au bani nici măcar să o înmatriculeze în România, nu mai zic de toate celelalte costuri ale ei, de asta mor de foame şi de frig în fiecare zi a iernii pentru că nu dau banii pe o haină mai groasă, dar vara beau limonadă de 30 de lei paharul la Mamaia.

Asta ar fi ok, că e alegerea fiecăruia cum îşi trăieşte viaţa şi care-i sunt priorităţile sau ce imagine vrea să aibă. Poate aţi văzut The Talented Mr. Ripley şi deci ce-ar face unii pentru asta. Ce mă deranjează este faptul că mulţi bocesc că sunt preţurile mai mari în loc să analizeze dacă nu cumva ele sunt normale şi în schimb nu-şi permit ei respectiva achiziţie.

Şi eu aş vrea o consolă Xbox 360, dar nu încep să plâng şi să acuz că, dacă în SUA se dă cu 99 de dolari, de ce aici nu e la fel de ieftină? Nu este. Nu mi-o permit momentan, aşa cum nu-mi permit nici un nou Ford Focus sau un concediu în Bora Bora sau să merg peste tot cu maşina.

O situaţie halucinantă de acest gen am trăit moderând o discuţie la Net Camp anul trecut. Cineva prezenta o aplicaţie de iPhone care te avertizează de un cutremur iminent. E serverul conectat la senzorii seismici din Vrancea, cutremurul ajunge în 25 de secunde în Bucureşti, ei te avertizau în 5 secunde prin push notification, aveai 20 de secunde să te pregăteşti. Nu e mult, dar măcar nu te sperii, îţi ţii copilul lângă tine, închizi gazele… na, faci ceva.

Costă 10 euro pe lună abonamentul la acest serviciu. Nu mi s-a părut scump, până la urma orice serviciu ce-ţi asigură protecţie personală suplimentară costă. Reacţia sălii? “Cum, e pe bani?” “Dar acest serviciu ne-ar fi util tuturor, trebuie dat gratuit, cum adică aveţi tupeul de a cere bani pe el, ba chiar 10 euro?” “Şi faceţi-l urgent şi pe Android!”. Faptul că oamenii au investit în servere, programare şi interfeţe cu seismografele statului n-ar trebui să le scuze tupeul de a încerca să scoată un ban de pe urmă muncii lor.

La fel se întâmplă în multe alte cazuri de vânzări. Aduce cineva puţine bucăţi şi e cerere mare? “Nu contează, să le dea ieftin, chiar dacă le-ar putea vinde şi scump!” Recent am văzut şi pe la ştiri că majoritatea românilor ar fi de acord ca averile celor bogaţi să fie luate şi împărţite la săraci. România, țara în care dacă faci profit eşti un ticălos, de parcă întreg sistemul capitalist, întreaga Europă şi America la vest de noi n-ar fi fost clădite la fel.

SOLUŢII?!?

Nu există soluţii de pe o zi pe alta. O piaţă se reglează singură, în funcţie de cerere şi ofertă şi costuri, dar durează o vreme. Produsul X e foarte scump azi? Înseamnă că există cumpărători dispuşi să dea acei mulţi bani pe el, altfel nu s-ar vinde. Cum se rezolvă această situaţie? Simplu, apare un alt vânzător care va accepta un profit mai redus, dar care-i va aduce o mare parte din piață. Are de unde să-l scadă, că tocmai am zis că primul vânzător vinde la supra-preț zdravăn.

Şi tot aşa. Azi unul, mâine altul, concurența reală duce întotdeauna la preţuri mai mici, în favoarea clientului.

Boicotul este o soluţie bună. Nu înjurăturile, ci boicotul. Nu cumpăr de la tine, ci de la concurenţa cu preţ mai mic. Sau nu cumpăr deloc! Când îi scad veniturile, un vânzător va micşora marja de profit sau va da faliment. Cei deştepţi vor alege prima variantă. Dar luând în considerare şi cauzele de mai sus, asta nu se poate face intotdeuna şi nici de la o zi la alta.

Cumpăratul din străinătate e o altă soluţie. E mai ieftin? Ia de acolo! De asta se cheamă piaţa liberă, ba chiar ne-am angajat să o respectăm ca parte din UE. Aţi văzut şi aspectele rele ale ei, atunci când cartofii făcuţi în România sunt mai scumpi decât cei aduşi, cu tot cu transport, din alte ţări. Am însă senzația că mulți nu știu să calculeze costul adevărat al cumpărării din altă țară, ci doar “șțiu ei pe cineva” care și-a luat din SUA sau Germania și a dat foarte puțin. Când îi intrebi de ce nu fac și ei la fel… pauză.

CONCLUZIE

O mică documentare despre comerţ, vânzare şi principiile lor s-ar putea să vă ajute să înţelegeţi ce se întâmplă şi de ce. Ştiu că e mai simplu de boscorodit despre bişniţă şi speculanţi, dar uneori sunt motive plauzibile în spatele unor acţiuni. Uneori nu sunt, dar nici nu e mereu un complot făcut doar ca să vă jefuiască de ultimul ban.

link la “raportul Gfk recent

  68 comentarii

 1. Da, mă, ai dreptate, te citesc şi telespectatorii otv. You win.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus