un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Si chiar vroiam sa cumpar ceva de la Burberry

29 May 2010  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Ca să nu-mi trădez obârșia românească m-am dus în Londra şi la shopping şi nu aşa, oriunde, ci pe Oxford Street, cea mai mare arteră de magazine. Stradă e lungă şi îţi trebuie multe ore ca să o baţi de la un capăt la altul, mai ales dacă mai intri şi prin magazine. Dacă eşti femeie şi te uită Dumnezeu cu orele prin magazine, alocă-ţi o zi întreagă sau chiar două pentru această zonă. Dacă eşti bărbat şi însoţeşti o astfel de femeie pe Oxford Street, ai toată simpatia mea. Ia cu tine ceva de băut şi un scăunel pliabil, ca să ai pe ce aştepta în multele ore de vizitare.

Intersectia cu Regent Street

Intersectia cu Regent Street



Stradă e destul de centrală, eu intrând pe ea de pe Tottenham Court Road, în zona în care magazinele sunt predominant de suveniruri, telefoane şi produse ieftino-proaste, şi am mers spre vest, terminând-o în zona Marble Arch, unde este un capăt al Hyde Park. Staţii de metrou adecvate sunt Oxford Circus, Bond Street şi Marble Arch. Era o aglomeraţie de zici că se mutase jumătate din Londra acolo, trotuarele erau pline de oameni cum n-am mai văzut decât pe Rambla în Barcelona şi toţi făceau cumpărături de zici că venea apocalipsa mâine şi nu aveau o bluză care să se asorteze bine cu asta.

Aglomeratia de joi

Aglomeratia de joi

Magazine sunt multe, dar nu foarte diferite de cele pe care le vezi şi pe la noi. Branduri precum Zara, Bershka, Mexx, Pull and Bear sunt şi aici. În plus am văzut şi altele celebre precum FootLocker, River Woods, BHS, H&M şi altele care le noi trag chiulul. Diferenţă o face şi mărimea: e Marks & Spencer şi în București, dar pe Oxford Street era unul pe 3 etaje gigantice şi altul care cred că avea doar două etaje, dar tot mari cât un teren de fotbal. Şi da, fiecare brand avea mai multe magazine pe aceeaşi stradă, atât de mare este şi atât de mulţi cumpărători au zilnic (eram într-o joi când am trecut pe acolo). Am văzut în plus şi magazine precum HMV, un rai al iubitorilor de filme şi muzică, magazinul Disney, ciocolaterii precum Thorntons şi foarte multe cafenele şi restaurante, inclusiv, la intersecţia cu Regent Street, cel mai bun restaurant în care am mâncat în acea săptămână, Garfunkel’s (dar despre mâncare cu altă ocazie).

In Marks & Spencer, cam 15% din magazin vizibil

In Marks & Spencer, cam 15% din magazin vizibil

Ce e cu Burberry-ul din titlu? Eh, cum mergeam eu aşa pe stradă şi intram în magazine şi ieșeam cărând pungi cu cumpărături pentru mine şi cei de acasă, eram oarecum nemulţumit de faptul că nu vedeam nici un brand cu adevărat de lux, aşa cum sunt în Harrods, de exemplu. Dar am găsit un mall cu vreo 4 etaje în care se strânseseră toţi ăştia mari. Şi ce-ar fi mai frumos decât să mă întorc eu acasă cu vreo două eşarfe de la Burberry, că aşa dă bine când te duci în Anglia o săptămână? În fond cât de scumpă poate să fie o eşarfă, chiar şi de la ei? 30 de lire? 50 de lire? E o eşarfă totuşi…

Ajung la raionul Burberry… dau o tură, găsesc cea mai simplă eşarfă, una cu alb, gri şi negru în tradiţionalele carouri ale acestei mărci. Răsucesc eticheta de preţ și… după aceea nu mai țin minte nimic, pentru că am căzut pe jos și am leșinat. Îmi revin din ameţeală şi mă mai uit o dată la preţ, că poate mi se păruse. Nu, chiar 490 de lire sterline costa. Mă uit mai la lumină, că poate erau 49,0 lire şi nu vedeam eu virgula. Nu, nu era nici o virgulă. Pe următorul raft o altă eşarfă, cu nuanţe de albastru, foarte frumoasă. Doar 290 de lire, că era ofertă specială. Cam tot atât era şi cel mai ieftin portofel de la Givenchy, iar de cea mai ieftină bluză Dolce & Gabbana m-am speriat când am văzut că era 540 de lire, pentru că la cât de oribilă şi simplă era n-aş fi dat mai mult de 15 pe ea.

La parter am văzut, pentru prima oară, Jimmy Choo. Până acum am auzit doar la Mircea Badea de acest brand, dar de văzut, niciodată. Şi după cum vedeţi în imaginea de jos de tot, aveau genţi, ochelari de soare, poșete-plic şi, în stânga jos, acele două chestii mici, una neagră şi una mov, sunt, ce credeţi? port-chei. Da, din alea de bagi înăuntru cheile de la casă, prinse cu o clemă de metal. Nu scria preţul. Trebuia să-l aflu! M-am dus la vânzător, l-am rugat să-mi spună cât costă, nu ştia pe de rost dar a descuiat vitrină, i-am spus dinainte că nu mi le permit, dar nu s-a supărat că-l pun la treabă, ba chiar mi-a arătat produsele şi a fost foarte politicos. 198 de lire era acel port-chei, adică 1000 de lei în banii noştri. Piele de miel, din astea…

În restul magazinelor enumerate anterior gasești eșarfe, tricouri, pulovere, bluze, cămăşi, veste şi cravate de la 5 lire şi până la 50 de lire, pe toate gusturile, formele şi bugetele. Dar ăştia de lux sunt cu totul în altă clasă. Şi să nu credeţi că nu lua nimeni de la ei. În timp ce eu răscoleam prin eşarfele de la Burberry, vreo 3-4 femei probau şi cumpărau haine şi bluze, de parcă ar fi fost un chilipir.

Esarfa Burberry: 490 de lire

Esarfa Burberry: 490 de lire

Esarfa Burberry: 290 de lire

Esarfa Burberry: 290 de lire

Imi pare rau Emma, dar nu cred ca putem fi prieteni

Imi pare rau Emma, dar nu cred ca putem fi prieteni

Esarfa TSE alba: 178 de lire

Esarfa TSE alba: 178 de lire

Portchei Jimmy Choo (stanga jos): 198 de lire

Portchei Jimmy Choo (stanga jos): 198 de lire

Pornind de la eticheta eşarfei albe TSE de mai sus, am aflat că mall-ul în care mă aflam se numea Selfridges, un lanţ de magazine high-end din UK, iar magazinul acesta de pe Oxford Street este “the flagship store”, deschis în 1909 şi fiind al doilea magazin ca mărime din UK, după Harrods.

    5 comentarii

  1. Nooo way :))

    Azi mi-am luat sase tricouri si trei perechi de pantaloni scurti de la Terranova. 150 lei in total. Prin marea de haine cu un aspect vomitiv (prezente de altfel in toate magazinele) se gasesc si chestii dragute (asta la mine inseamna sa nu fie dintr-un material de rahat, sa fie fara dantele, broderii, pietricele sclipicioase, fara nume de brand trecut pe fata, fara imagini sau cu imaginea unui personaj de desene animate care imi place sau cel mult cu o imagine abstracta, altfel mono sau maxim bicolor) si ieftine, deci n-are rost sa dau bani pe branduri de lux. Ah, si am fost la cumparaturi tot cu un tricou luat de acolo (e drept ca nu de mine, eu l-am primit cadou de la verisoara mea)… acum 4 ani.

    Nu ca n-as pandi mereu soldurile de la motivi :) ca de, in general au ceva mai multe chestii care sa-mi placa, da’ asa nu-mi vine sa dau de exemplu aproape 300 de lei pe o rochie (sezonul asta au doua modele absolut divine). Asa ca nu-mi ramane decat sa astept sa le vad la sfert de pret si sa sper ca o sa mai fie si marimi suficient de mici.

      (Citează)

  2. Selfridges rules. Acolo am vazut cea mai mare varietate de incaltari pentru barbati din orice alta tara/oras/magazin. De departe cea mai smechera zona era cea de la Vip, etajul 4 parca.

    Un alt loc de mers in pelerinaj pentru shopacholics pasionati de sport este nike town,, care e pe 4 etaje, dintre care unul de NikeiD.

      (Citează)

  3. Westfield mi se pare cel mai ok centru comercial din Londra….are 2 zone ,una cu preturi ok ( Zara ,Lacoste ,Gap ,Pull and Bear si restul) si una numita the Village care e la parter si e amenajata foarte misto ,ca un palat mai modern ,cu magazine precum LV, burberry,prada, gucci, dior, miu miu, furla, hacket ,Jimmy Choo ,omega ,mont blanc ,mulberry ,ferragamo ,valentino ,versace ,tiffany si altele + multe restaurant de doate tipurile (frantuzesti ,italienest ,indiene ,mexicane ,etc) si cafenele.

    Am cautat acum numarul magazinelor si cica au 265 de magazine de moda din peste 15 ţări – plus 16 branduri care nu au fost observate în Marea Britanie înainte + alte 45 doar de lux +dining+electronice+cosmetice…

      (Citează)

  4. Eu am patit asta cu esarfa in Viena, la Hermes.

    Aveam vreo 250 de euro la mine, dar consideram ca mai mult de 40 de euro nu poate sa coste, sa zicem si 80, daca chiar este ff frumoasa.

    Dupa ce mi-a pus o esarfa care imi statea perfect, intreb si cat costa … cand am primit si raspunsul, am crezut ca nu inteleg eu bine.

    760 de euro pentru o esarfa…. am ramas stupefiat. Momentan pot sa dau maxim 2 milioane pe o esarfa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus