un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Smart TV-uri Samsung

2 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Săptămâna trecută am văzut nouă gamă de Smart TV-uri de la Samsung, într-o prezentare ţinută la Biblioteca Naţională. Este genul de prezentare de la care mereu plec ofticat pentru că televizoarele au o imagine atât de apropiată de perfecţiune încât îmi vine să fac ca într-o reclamă la televizor şi să-i dau foc modelului meu de acasă.

Seria lansată este ES8000. Uitaţi-vă la un model din seria 6000 şi veţi fi impresionaţi de calitatea imaginii şi a culorilor, precum şi de cât de subţire şi finuţă este carcasă. Acum închipuiţi-vă cât de departe s-a ajuns cu seria 7000 şi acum cu 8000.

Ce am remarcat imediat la această nouă generaţie este că s-a redus substanţial reflexia luminilor ambientale în ecran. Biblioteca Naţională este plină de becuri, neoane şi surse de iluminare inclusiv pe podea, dar nu vedeam niciuna în ecran, nici formele oamenilor din jur. Pliantul primit vorbeşte de o sticlă special tratată în acest scop şi m-am convins că nu este doar o găselniţă de marketing sau o modificare micuță.

Imaginea este perfectă, filmele de prezentare arată excelent pe aceste televizoare Samsung. În plus, sunt şi 3D şi au şi partea de Smart TV, care permite conectarea la Internet şi rularea de aplicaţii pe televizor. Înainte să spuneţi că ce nevoie ai de aplicaţii pe televizor, gândiţi-vă că îl puteţi transforma în media-center-ul care ar trebui să fie un TV în 2012. Vreţi ştiri, dar următoarele încep peste 30 de minute? Rulaţi aplicaţia Adevărul sau CNN. Vreţi scorul de la meciul de snooker de ieri, dar ştirile serii vorbesc doar despre Becali? Este o aplicaţie şi pentru asta, ca şi una pentru Euro 2012.

Tipul aplicațiilor disponibile nu se opreşte doar la ştiri. Poate vrei rapid programul cinematografelor și rulezi aplicația Cinemagia. Seria 8000 integrează şi o cameră video frontală, ca să poţi vorbi direct prin aplicaţia Skype de pe televizor. Am văzut însă o altă aplicaţie excelentă pentru ea, una de fitness care împarte ecranul în două bucăţi, în stânga nişte profesionişti fac exerciţii fizice, iar în dreapta te poţi vedea pe tine prin intermediul camerei şi poţi face sincron cu ei.

Camera funcţionează ca şi pe Kinect, adică poţi accesa funcţii ale televizorului utilizând mâna ta pe post de cursor de mouse, iar telecomanda include şi control vocal (zici “TV on” sau “Smart Hub” şi din acestea). La partea de detecţie a mişcărilor şi de recunoaştere vocală mai este de lucru, că încă dă rateuri, dar toate celelate funcţii fac din televizoarele cu Smart TV un adevărat multifuncţional video. Dacă aş avea şi bani de ele, că un model ES8000 101 cm costă 7499 lei…

    8 comentarii

  1. Le-am vazut la MediaGalaxy in Timisoara. Sper sa reusesc sa fac un upgrade de Craciun! Sunt absolut superbe si complete dpdv tehnologic. Astept si ceva cu Google TV si ma hotarasc! Mai am timp pana la iarna :)

      (Citează)

  2. Radu, ti se pare ca merita asa? Oricum am mediacenter cu XBMC si voice recognition prost. Are rost altul prost de la Samsung? Nu prea ma vad vorbind din pat la tv, ca imi e lene si sa apas un buton, dar sa deschid gura si sa zic ceva.
    Mi se pare ca sunt cam scumpe. Poate peste un an la jumate de pret.

      (Citează)

    • @Ovi: sigur ca merita, daca iti permiti. Altfel poti recurge mereu la improvizatii sau alte aparate, chiar si Buhnici a aratat la televizor cum poti lua o tableta ieftina, un cablu HDMI pentru ea si gata, ai smart tv mult mai ieftina. Dar daca iti permiti un televizor din generatiile 6000 in sus, devine mult mai simplu totul si mai elegant.

      @Linux: au dual-core si pe televizor deja, pot rula orice chiar acolo, inclusiv jocuri.

      @Valentin: nu stiu ce sistem de operare este, probabil tot vreun fel de Linux. Problema ta cu culorile n-am avut si nici n-am mai auzit de ea.
      Aplicatiile sunt dezvoltate de firmele respective, nu de Samsung. Cinemagia si-a facut propria aplicatie, CNN la fel samd, probabil cu sprijinul Samsung. Sunt deja sute de aplicatii disponibile, pentru ca “Smart TV” este de vreo doi ani pe piata.

        (Citează)

  3. Astept android integrat intr-un TV care sa aibe neaparat un bluetooth pentru a lega un kit wireless , sa vezi atunci distractie .

    Se poate merge foarte departe cu un smart tv , cea mai simpla solutie ar fi sa integreze un doking station unde sa conectezi telefonul care telefon mai nou are dual core si cip video de rupe norma si practic elimini xbox-ul si un eventual PC .

    Se pot face atat de multe ca ma mir ca nu s-au facut , sa integrezi in ditamai televizorul tehnologia dintr-un smartphone nu e greu deloc , iar rezultatul ar fi foarte fain la un pret nu foarte piperat.

      (Citează)

  4. Salut
    Am vazut niste Smart TV-uri dinastea Samsung in mini showroom-ul Emag de la Obor. Culorile sunt mult prea saturate, contrastul prea puternic. Te captiveaza si incanta la prima vedere, dar apoi cand luam privirea de pe el sa ma uit in jur aveam impresia ca este fum in incapere. Culorile, contrastul sunt complet nerealiste. Nu as lua asa ceva acasa, imi deregleaza simturile doar de dragul de a face senzatie.

    Probabil ca se mai pot regla parametrii pentru ca problema era evidenta si trebuie sa aiba o alternativa.

    PS: aplicatiile de pe TV de cine sunt dezvoltate? ce sistem de operare reuleaza pe TV?

      (Citează)

  5. Si ce e mai important la TV-urile astea, e faptul ca partea ce tine de CPU, RAM, etc, poate fi upgradata pe viitor. Va aparea la anul un kit de inlocuire.

    Eu personal astept si seria noua de plasme. 55″ e prea mic pentru pretul cerut. In schimb, o plasma de 64″ va acelasi pret.

      (Citează)

  6. Cu siguranta se vor ieftini, pe masura ce tehnologia o sa isi creasca gradul de penetrare, preturile astea fantasmagorice sunt pentru bogatani si early adopters.
    Asa cum spunea L!nux, urmeaza integrarea tehnologiilor din smartphone/tablete si cu ocazia asta TV-ul o sa isi traiasca a doua tinerete, cred eu.

      (Citează)

  7. Ce ziceti de diferenta asta de pret intre 2 magazine?

    http://goo.gl/ShfGF

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus