un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ah, compromisurile dintr-o relație

21 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Hmm, astăzi e o zi dificilă. Am fost provocat să răspund la suita de întrebări: “E bine să facem des compromisuri de dragul celuilalt sau trebuie să fim constanţi în ceea ce credem? E ok ca o relaţie să schimbe nişte principii pe care le aveai când erai singur sau asta înseamnă o renunţare la ideile în care tu crezi?

Greu de răspuns la asta. Ai zice că “nu”, dar ai zice şi că “da”, pentru că ştii că rareori ceva în viaţă merge bine fără compromisuri pe care de multe ori nici nu le mai conștientizăm. Școala te învaţă despre relaţii de business, când la Teoria Contractelor se spune despre o legătură mutual avantajoasă pentru ambele părţi, dar trebuie să fii inginer din acela rece şi calculat ca să spui că o relaţie poate fi gestionată ca şi un contract. Aşa că nu o spun :P

Lăsând glumă la o parte, am pornit mereu de la ideea că o relaţie nu o începi cu gândul de a schimba persoană cealaltă după bunul tău plac şi de a o modela în idealul pe care-l ai în cap despre cum trebuie să fie perechea ta perfectă. De asta se cheamă “ideal”, că e greu de atins. Dacă îţi place de cineva, atunci îţi place cu bune şi rele, aşa cum este în acel moment – de ce-ai vrea să schimbi asta?

Eu cu această idee merg înainte. Aşa sunt eu, aşa eşti tu. Schimbă-mă şi devin altceva, fiind posibil să câştigi pe o parte mult mai puţin decât pierzi pe alta. Sigur că se fac mereu mici compromisuri, pentru că dacă nu s-ar face l-ai considera pe celălalt “căpos” şi probabil nici măcar n-ai mai fi început o relaţie cu el sau ea, dar dincolo de acestea deja e un pariu riscant. Linia, pentru o relaţie sănătoasă, trebuie trasă la “mici”.

De exemplu dacă ţie, ca femeie, îţi place un bărbat tocmai pentru că e “sufletul petrecerii”, e popular, e mare pasionat de baschet şi asta ţi se pare foarte cool, e aiurea că atunci când începi o relaţie cu el să-i ceri să iasă mai rar cu prietenii sau să dai televizorul pe altceva, că te plictisesc meciurile în care “bat aia mingea o oră”. Păi de asta îţi plăcea de el, asta îl individualiza! Sau dacă îţi place de-o femeie pentru că arată mereu sexy şi bine aranjată, nu-i ceri ulterior să se îmbrace ca o maică şi eventual să nu te mai tragă după ea prin magazine. Am dat exemple numai de clişee de filme, dar asta pentru că în realitate sunt atât de multe feluri de a se manifesta aceste tendinţe de schimbare a celuilalt încât n-am cum să găsesc una cunoscută de toată lumea.

Schimbările de acest fel vin natural, în timp, nu le poți impune de la o zi la alta.

Ce faci însă când nu merge? Păi nu merge. De asta relaţiile se mai şi termină, din acest motiv oamenii nu îşi trăiesc întreaga viaţă alături de prima persoană care le-a căzut cu tronc (decât rar), de asta se divorțează. Știu mulți oameni care n-au nici măcar 30 de ani, dar sunt deja divorțați. Uneori nu merge, aşa că încerci altceva. Sunt lucruri bune şi lucruri rele la “cealaltă persoană”, ştiai asta de la început, le accepţi, încerci să te obişnuieşti cu ele, iar dacă se adună mai multe rele decât bune şi eşti conştient de asta înseamnă automat că eşti şi nefericit, pentru că aşa înclină balanţa.

Alex, omul cu problema spaţiului din baie, a dat de bine acum. L-a ajutat Avon, i-a mărit baia, a revenit cu încă un film pe SpatiuPentruMine.ro. Intraţi acolo pentru a afla cum puteţi deveni reprezentanți Avon, poate că nu degeaba au 6,4 milioane în întreaga lume, cu reclame de la Salma Hayek sau Reese Witherspoon.

    7 comentarii

  1. Cand compromisurile definesc relatia e mai bine singur … eu unu niciodata nu am stat sa imi pierd timpu facand compromisuri cretine ….

      (Citează)

  2. Hai, frate! Cum sa te intrebe tocmai pe tine chestiile astea? @vasilemanu a refuzat sa raspunda sau cum?

      (Citează)

  3. Pai eu cred ca ai scris foarte putin, abia daca e asa o “zgaraietura de suprafata” a subiectului.
    Ai putea sa mai dezvolti mai mult subiectul si sa raspunzi la unele intrebari gen : daca, ea, tocmai si-a gasit jumatatea de ce se mai imbraca provocator?
    la fel – el de ce mai are nevoie sa fie sufletul petrecerii? are prietena nu mai tre sa se dea in spectacol sa isi faca reclama!

    La faza cu meciurile e rasuflata, ai scris atatea articole despre tehnologie dar nu ai auzit de functia “picture in picture”….

      (Citează)

    • @nashu: nu ma deranjeaza subiectul, sunt intrebari la care oricine ar trebui sa aiba ceva de spus.

      @jules: mai sunt, da. Teoretic nu-i un advertorial, ca nu laud vreun produs, ci, asa cum vin campaniile, aceasta este printre cele mai putin intruzive. Imi da ocazia sa discut niste subiecte reale fara influenta Avon sau a altcuiva.

        (Citează)

    • @enzo: nu merge asa. E ca si cum ai zice ca intr-o relatie nu mai ai nevoie de nimic in afara de cealalta persoana. Lumea are in continuare prieteni, viata sociala, vrea sa se simta sexy prin imbracaminte si tot asa. Unii nu se dau in spectacol doar ca sa impresionezi femei, ci asa sunt ei. Problema este cand pe celalalt il deranjeaza asta.

      Eu nu sunt de acord cu cei care zic ca dupa casatorie pui niste catuse, uiti totul si te apuci doar de gatit, crescut copii si din astea. Pai ce faci, ca inca esti la varsta la care viata merge traita din plin.

      Cat despre picture-in-picture, am televizor de 42 cm, dar n-am putut niciodata sa vad ceva in PIP, fiind prea mica imaginea. Mai ales meci, cred ca n-as vedea nici mingea.

        (Citează)

  4. Of, mai avem multe advertoriale din astea pentru femei ?
    +1 nashu ( ca sa fiu pe balanta pozitiva :) )

      (Citează)

  5. Da bre, campania e ok. Are totusi o singura hiba din punctul meu de vedere.
    E aceeasi magaoaie la toti.
    Articolul cu baia cit juma de apartament l-am citit la criserb. Si serios ca m-a prins si ma intrebam diverse.
    Apoi l-am vazut si la tine. Pus putin altfel, dar era aceeasi idee.
    Apoi apare asta pe care tot la criserb l-a vazut ( ca tu esti mai lenes azi :) ) si iar m-a prins. Eram gata sa dau cu teorii, cu diverse. Apoi il vad la si tine. Deja m-am desumflat.
    Cred ca trebuia ca fiecare blogger sa aiba ideea lui. Unu cu baia de femeie paranoica, altu cu relatiile, uramtorul cu altceva. Chestii catchy se gasesc.
    Nu zic nu, subiectul asta e cel putin interesant. Dar cind vad ca e parte a unei reclame parca nu prea imi vine sa ma mai agit atit de mult.

    Si da, acu poate pune pe ea. Da la asta nu se face compromis. :) Cel putin nu la mine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus