un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tu cu ce scapi de mahmureală?

18 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Urăsc mahmureala. Unul din motivele pentru care de obicei aleg să nu beau mult este pentru că două ore de băut şi “fericire” nu merită pentru 5 ore de dureri de cap şi greaţă a doua zi (decât dacă agăți ceva), aşa că la un moment dat am trecut de etapa “hai să ne facem muci” şi am rămas la un “hai să beau ceva bun cât să-mi mai dezlege limba şi să am curaj să mă dau la femei“, că-s mai timid de fel. Ehm… să trecem peste asta totuşi, că n-a sunat aşa bine.

Ieri, în cel mai recent episod Masterchef, concurenţilor li s-a cerut să prepare un leac împotriva mahmurelii. Orice, ce vor ei, ce cred ei că ar funcţiona.

Unii au făcut supe acre, alţii prăjituri, alţii salate. Câţiva au făcut ditamai friptura, cu bacon şi ouă prăjite care parcă-mi întorc stomacul pe dos şi acum, deşi mi-e foame, darămite când îl simt mai sensibil după o noapte de băutură. Pe mine parcă m-ar încânta ideea unei salate de legume sau de fructe, un mic dejun “safe”, fără prăjeli sau chestii grele, poate o supă sau o prăjitură mai pâinoasă. În mod sigur n-aş mânca ficăţei prăjiţi cu brânză la grătar, ca să zic aşa.

În fine, ideea este să vă întreb pe voi ce faceţi după o noapte lungă de băut. Cum vă “trataţi”, ce secrete aveţi?

Explicaţia tehnică: alcoolul produce în corp o deshidratare puternică, iar aceasta la rândul ei produce dureri, greaţă, oboseală. În particular scade nivelul de “lichide” din creier şi vasele şi celulele creierului îşi modifică forma, ducând la dureri de cap. O soluţie la îndemâna oricui este să bei şi foarte multă apă, nu doar alcool.

    29 comentarii

  1. 2 aspirine inainte de culcare

      (Citează)

  2. zeama de varza…muraturi in saramura…sau bors ( eventual ciorba cu bors )

      (Citează)

  3. Citez din memorie, cf. unui profesionist: “sucuri(naturale) de fructe” pentru ca ai nevoie de hidratare si de toate vitaminele, etc. Cu acriturile nu merge, evident, borsul, fiind mai mult apa e ok. Am auzit si versiunea cafea cu sare – epic fail.
    Mai e si vorba “cui pe cui se scoate” – se poate incerca si asa!!

    Oricum, hidratarea e baza!

      (Citează)

    • @George: cafea cu sare cred ca este fix opusul la ce-ar trebui sa iei :)

      @ipo: english breakfast contine, din cate tin minte, oua ochiuri, bacon prajit, carnaciori, fasole dulce, poate o rosie, paine si unt. E ok, dar cred ca una este diferenta dintre eliminat mahureala si prins putere dupa o noapte lunga

        (Citează)

  4. Din ce au facut aia la Master Chef, eu as fi ales English Breakfast, mai mult din curiozitate.
    Eu ma tratez cand e cazul cu Quarelin, o cafea, o sticla de apa, mancat putin, dar foarte putin, si culcat la loc. Dupa inca doua ore de somn sunt ca nou.

      (Citează)

  5. Bauturile cu continut ridicat de electroliti sunt recomandate pentru mahmureala.

    Practic, cand te-ai trezit mahmur si mori de sete, baga un gatorade sau ceva asemanator (bauturile pentru sportivi).

      (Citează)

    • @AdrianG: Gatorade as alege si eu, mi se pare ca hidrateaza foarte bine si mai are si mineralele alea sau ce spanac contine. Din pacate nu prea se gaseste pe la toate magazinele.

        (Citează)

  6. Ciorba de burta a mers al mine de fiecare data :D

      (Citează)

  7. @MIhai FR: pardon. Hadean acolo bate campii cu gratie.
    Pe langa deshidratare in corp apare si o lipsa de saruri. Acela ii motivul pentru care zeama de varza merge.

      (Citează)

    • @animaloo: de ce n-ai zis ca mergi la MasterChef? Esti eroul meu acum. N-am facut niciodata legatura dintre numele tau si cel de pe ecran.

        (Citează)

  8. @MihaiFR: Hadean e mai priceput pentru ca…?

      (Citează)

  9. Vezi, de aia e imi place mie spritul, mai de vara asa, cu multa apa, poti s-o duci cu orele. Daca mai si mananci ceva sa mai inlocuiesti din sare, magneziu si potasiu pierdute in multele drumuri la baie esti ok. Important e cand simti ca esti beat sa iei 2 aspirine si sa te culci, sau o dai pe apa.

      (Citează)

  10. O bere.

      (Citează)

  11. Pai in primul rand, o cafea tare, neindulcita, neaparat fara tigari. Apoi multa apa si dupa o ora, o supa slabuta (nu recomand de burta, ci mai degraba o crema de legume). Si apoi somn din nou si gata:)

      (Citează)

    • @Adriana: cafeaua deshidrateaza si ea. Te trezeste un pic si iti ia somnul, dar te deshidrateaza suplimentar (de asta in unele localuri se serveste si cu apa) si nu cred ca ajuta sa te scape de durerea de cap si starea de lesin. Ce zici apoi merge, apa multa si mancare lejera, dar somnul nu este mereu posibil, ca poate ai de plecat la drum dupa vreo nunta sau la munca dupa un chef.

        (Citează)

  12. O shaorma si multa apa, din pacate de cele mai multe ori raman doar la apa ca shaorma nu am acasa si cand esti mahmur numa sa te misti nu ai chef.

      (Citează)

    • @alex: poti sa-ti iei sharoma la betie, sa mananci jumate, sa adormi cu ea in pat, pe perna, si macar o ai a doua zi :P

      @Jules: partea nasoala este ca de obicei nu stii dinainte ca o sa bei asa mult. Altfel te-ai opri cand trebuie.

        (Citează)

  13. Mda,
    Dupa o betie incepi sa duci lipsa de minerale, vitamine si lichide.
    De aia, daca stiti ca urmeaza o noapte nebuna poti alege sa tii o cura de vitamine si minerale ( vitamina B6 sa fie din belsug ) cu o saptamina inainte.
    Daca nu, a doua zi apa/bors ( asta are vit B6 la greu ), mincare ( ciorbe, supe etc ) si apa plata/minerala macar doi litri.
    Starea de mahmureala nu se vindeca ca prin minume. Trebuie timp. Ce se atenueaza sau chiar elimina este starea de rau si durerile de cap.
    Eu bag un quarelin alaturi de mincare usoara si apa multa. Si apoi vreo doua ore de somn.

      (Citează)

  14. într’un episod al brainiac, parcă, testaseră mai multe metode de a îndepărta mahmureala. cea mai bună a fost english breakfast

      (Citează)

  15. 2-3 felii de slanina (max 50 grame) + 1 IBUprofen de 400 mg inainte de a bea. Functioneaza in peste 90 % din cazuri. :)

    P.s. : A se evita ibuprofenul daca aveti gastrita acuta/cronita, gastro-duodenita, ulcer gastric sau duodenal SAU alergie la ibuprofen. Riscati sa va curatati de tot :D

      (Citează)

  16. @animaloo: de acord la faza cu sarurile (si chiar unele metale, da’ sa nu intram in detalii). Totusi, un NU mare pentru chestii cu exces de sare.

    Am vrut sa comentez si la matale azi pe blog, sa iti zic ca te-am regasit la MasterChef, unde iti doresc bafta. Pana acum te-ai prezentat chiar onorabil. Daca semnez Metalskull, te prinzi cine, ce si cum? Hai noroc!

      (Citează)

  17. @nashu_mare: pen’ca are o abordare ceva mai “stiitifica” decat cea 100% empirica prizata de unii, altii. Plus ca e plauzibil bine ce zice el pe acolo.

      (Citează)

  18. @NWRadu : deci rusine ca nu stiai de animal00 . Rusine ! :)
    Si apoi eu cam stiu cind e de baut ca tre sa planific cu o saptamina inainte cu nevasta sa vina sa ma ia, ca de taxi nici vorba. Prea multi km extraurban.
    Bine ca nici eu nu ma pregatesc in mod special, insa am aplicat metoda de citeva ori si a fost cu mare efect.
    Totusi, cel mai de efect lucru contra mahmurelii este sa sa faci miscare aka dansezi toata noaptea. Si multe sucuri cit se poate de naturale.
    Ultima data cred ca am baut o sticla de vodca singur da am avut “compania” care ma tinea in priza :)) Dimineata, in afara de o oboseala oarecum enervanta, nici un alt efect.
    Ma rog, tensiunea era undeva pe luna la cit de mare era. am descoperit vene care nu stiam ca exista pe frunte :))

      (Citează)

  19. fratilor, nu stiu cum vedeti voi lucrurile, dar eu cand vreau sa beau, vreau sa beau ceva bun, curat, fara adaosuri. si de cele mai multe ori, imi place asa de mult incat ma imbat.iar daca a doua zi ma doare capul si sunt mahmur, beau multa apa si mananc multe fructe, caci sa ma umplu de pastile (aspirina, ibuprofenul, etc), mi se pare cea mai proasta decizie.
    luminati-ma daca gresesc

      (Citează)

  20. O aspirină și o cafea e metoda cea mai simplă și cea mai eficientă. It is actually that easy.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus