un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Feriți-vă de bugetari la ora 16!

11 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Ieri la ora 16 treceam prin spatele unui minister când am crezut că s-a anunţat sfârşitul lumii sau invazia extratereştrilor sau promoţie la ulei într-un supermarket apropiat, pentru că dintr-o dată au început să iasă sute de oameni din respectiva clădire.

Ştiţi cum zicea Eminescu în Scrisoarea a III-a “la un semn deschisă-i calea…”? Aşa a fost şi aici, de parcă s-ar fi terminat un meci de fotbal şi pleca lumea acasă, doar că era ceva mult mai banal: era ora 16 şi se terminase programul de lucru la bugetari, aşa că aceştia plecau acasă.

Doar o zi normală ca angajat al statului. Lucrez de mulţi ani cu diverse instituţii publice şi nu cred că am văzut pe cineva să tragă tare cu adevărat, să stea peste program măcar 30 de minute, să înţeleagă o urgenţă. Ţigara e la ordinea zilei, la fel şi bârfa, la fel şi redusul turaţiei cu o oră înainte de sfârşitul programului, că deja se gândesc la plecat acasă. Nu-mi place să generalizez, dar asta am observat eu.

Acum câteva săptămâni am citit că noul prim-ministru Mihai Ungureanu a anunțat, ca una dintre primele sale decizii, uniformizarea programului de muncă în administraţia statului. Mă gândeam că va sincroniza orele cu sistemul privat (ei au terminat la 16, eu m-am dus la birou şi am mai muncit până la 17:30, apoi am stat peste program până la 18:22), dar nu s-a făcut decât o sincronizare între agenţiile guvernamentale, ca să înceapă toţi la aceeaşi oră.

Din păcate, chiar dacă există la stat persoane care să vrea să stea peste program şi să lucreze la ceva, nu le-ar fi prea simplu. Totul este un hăţiş gigantic de documente ce necesită aprobări, contra-semnaturi şi vize de la atâtea departamente şi persoane, combinat cu un sistem informatic rudimentar, încât de unul singur nu poţi face nimic.

    3 comentarii

  1. Daca ai vedea cata incompetena exista acolo ai intelege de ce se intampla fenomenul descris. Dupa o zi de lupta cu Soliter-ul, Facebook-ul, plimbatul hartiilor si stampilelor chiar iti vine sa “rupi” usa la ora 16, ca altfel cred ca inebunesti sa vezi ca nu ramane nimic in urma ta. Am facut imprudenta sa intreb o functionara de ce mai trebuie un document si raspunsul: “Sa fim acoperiti in caz de control” :) Sa ummblu prin oras dupa o hartie cu valoare zero doar ca ei sa poata sta linisti fara nici o responsabilitate.

      (Citează)

  2. Mama e bugetara si numai ea stie cate sambete si duminici a bagat , de stat pana peste program nici nu mai zic ….

    Nu zic ca bugetarii stau si o freaca , marea parte asta fac , insa cei din sistem care au ramas pentru ca stiu ceea ce fac trebuie sa suplineasca si munca celor ramasi dupa disponibilizari , marea lor parte spagari si adusi pe nepotisme care din pacate doar ocupa spatiul pentru ca sunt 0 ca aptitudini …

      (Citează)

  3. pai in curand o sa se privatizeze si trotuarele pe care mergi si atunci “competenti” ca tine care adorm la birou nu o sa mai aiba pe cine injura
    mai bine ai pune mana pe niste “almanahe” ca la capitolul greseli esgti as: “există la stat persoane care să vrea să stea peste program”
    P.S.: persoanele care vor..get it???

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus