un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un nou SimCity

8 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

SimCity îmi va rămâne mereu în minte pentru că este unul dintre primele jocuri pe care le-am jucat vreodată pe calculator. Şi sunt eu bătrân, dar mă refer la SimCity 2000, nu la cel original, care este şi mai vechi.

Eram atât de copil încât nu ştiam ce trebuie făcut. Plantam la întâmplare locuinţe, industrie şi birouri, iar apoi mă întrebam de ce nu apar. Poate că trebuia să le trag şi apă sau drumuri, nu ştiu… Nu înţelegeam ce e cu banii, ce trebuie să fac cu taxele, aşa că doar luam împrumuturi şi construiam în draci, iar când nu mai puteam încărcam o salvare sau un scenariu deja făcut, mă minunam de cum arătau acolo toate acele clădiri, şi generam tornade sau accidente care distrugeau oraşul. Ca un copil care dărâmă singur cuburile pentru că nu înţelege cum să se joace cu ele.

Atât de demult era totul. Jocul îmi plăcea pentru că, pe vremea aceea, grafica din SimCity 2000 era extraordinară. Câţiva ani mai târziu m-a impresionat un alt joc, mai obscur, numit SimCopter. Acesta era un fel de simulator de elicopter, în care urmăreai pe străzile unui oraş maşini şi răufăcători, salvai lumea de pe clădiri şi altele asemenea.

Faza tare este că oraşele erau complet tridimensionale, că doar zburai pe străzile lor, şi puteai importa oraşe din SimCity. Le puteam vedea pe cele pătrăţoase şi viu colorate din SimCity 2000 în 3D în SimCopter. Era chiar mişto.

Pentru mine toate acestea sunt amintiri din copilărie, de asta vorbesc aşa mult despre ele. Sunt sigur că pentru alţii e doar un joc nasol. În orice caz, Maxis a prezentat trailerul de la un nou Sim City, unul modern, cu grafică din zilele noastre, mai detaliat, mai frumos, mai uşor de jucat.

    13 comentarii

  1. yay !
    si eu sunt (eram) fan împătimit de Simcity 2000, apoi am trecut la Transport Tycoon și la altele, dar am rămas impresionat de ce îți permitea să faci.

    Mai e ceva până în 2013.

      (Citează)

  2. Eu l-am jucat si pe HC90… Fara mouse.
    L-am jucat si pe asta (2000) pe PC ;) si cred ca a mai jucat unul, dar nu mai tin minte exact versiunea.
    Chiar mi-a placut jocul asta, nu prea ma pricepeam la alte jocuri – prea active pentru mine. In schimb, la asta chiar aveam rabdare. Pana incepeau cutremurele sa imi strice orasul.

      (Citează)

  3. Pharaoh iti zice ceva? Construiai un oras in Egiptul antic, aveai de-a face cu zeitati si chestii de genul. Ca jocuri vechi, inca ma mai joc Lords of the realm 2 (lansat in ’96). Am gasit o varianta care merge pe windows 7. (bine, eu am descoperit jocurile astea prin 01-02, nu aveam calculator in 96)

      (Citează)

  4. Ehe… 2013.. Vise, taica, vise! Poate dupa el o sa apara si Diablo 3 :)

      (Citează)

  5. @Cip

    Recomand cu caldura http://www.gog.com.
    GOG = Good Old Games. E un site care vine jocuri vechi, dar modificate astfel incat sa ruleze fara probleme pe sisteme actuale. Jocurile nu au DRM si includ bonus-uri (soundtrack-uri, manuale etc)

      (Citează)

  6. Facem unul in reta. Va fi primul SimCity cu modul multiplayer, dar doar pe online:D

      (Citează)

  7. Simcity a fost unul dintre primele tale jocuri jucate? Ce copilarie trista!

      (Citează)

  8. @Sol: In ce pestera am stat pana acum? Misto site-ul, foarte buna ideea. Ironic, LOTR2 nu e pe site, iar alt joc care sa-mi fi marcat intr-adevar copilaria nu e (nu mi-au placut diablo, heroes si altele considerate de 90% din internet clasice).

      (Citează)

  9. @Cip
    Ba da, este :)

    http://www.gog.com/en/gamecard/lords_of_the_realm_royal_edition

    “Includes the original Lords of the Realm, Lords of the Realm II and the Lords of the Realm II Siege Pack expansion”

    6$ tot pachetul. Merita din plin pretul intreg, dar daca ai rabdare o sa il prinzi pana la urma la un weekend sale, unde fac reduceri de 40% – 75%.

      (Citează)

    • Lords of the Realm 2 l-am jucat si eu, era genial pe partea de strategie, plus faza cu atacarea castelelor. Aveau mari probleme cu engine-ul de pathfinding, dar in rest era tare de tot jocul.

      @nashu: primul jucat pe PC-ul meu a fost un Grand Prix facut de Accolade. Nu mai stiu cum se chema, decat gpega.exe parca, si avea 16 culori.

        (Citează)

  10. Am jucat SIMCITY2000 acum recent. La fel ca tine, cand eram copil nu intelegeam de ce mama naibii raman fara bani tot timpul. Ca adult e mult mai misto, intelegi bugete si ce anume trebuie construit pentru a genera bani.

    Sincer, de abia astept. E un gol imens pe piata in acest domeniu si poate fi o nisa pt Maxis (astia nu sunt EA btw?)

      (Citează)

  11. daa, eu m-am mai jucat anul trecut, in mod multiplayer, online “sequel” la Transport Tycoon – http://www.openttd.org/en/

    Grand Prix de la Accolade era parca un vis. La vremea aia parca sunetul era numai de la PC speakers, cel putin asa l-am savurat eu. Aș recunoaște beat-ul și în somn. Cred că mi-l pun ringtone azi :)

    http://www.youtube.com/watch?v=Q-y8dvsLYJM

    Eu am mai jucat un joc cu ceva tanc-uri, mergea split screen, multiplayer tot de sub DOS. Nu era gen Canon adică tancuri in pozitii fixe si trebuia sa distrugi oponentul trăgâng ghiulele ci aveai o întregă hartă, cutreierai, distrugeai clădiri și te mai întâlneai cu oponentul. Știu că o vreme jucam cu tata și cum eram la început, eu îmi găseam mai repede clădirile/depozitele și din prostie le distrugeam. Tot timpul scorul era favorabil oponentului și cu greu am înteles. L-am mai căutat, dar n-am dat de el, nici numele original nu-l mai știu…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus