un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Controlul armelor este o idee tot mai buna

27 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Americanii au mereu câte un caz care captează atenţia publică şi este prezentat pe larg şi discutat la toate talk-show-urile lor. De obicei este câte o crimă dură sau vreo răpire.

Zilele acestea sunt ocupaţi cu cazul Zimmerman, despre care însuşi Obama şi-a dat cu părerea. Martin Treyvon era un tânăr de 17 ani care se întorcea acasă de la magazinul cartierului. Avea în mână o pungă de Skittles şi o sticlă de suc atunci când a fost împuşcat mortal de George Zimmerman, un tip care patrula prin cartier în cadrul programelor “neighbourhood watch”, acesta declarând ulterior că s-a simţit ameninţat de tânărul pe care l-a împuşcat.

Pentru a complica lucrurile, victima era de culoare neagră, iar Zimmerman este hispanic. Acesta patrula prin cartier cu mașina când a raportat că a văzut o persoană suspicioasă, iar câteva minute mai târziu l-a împuşcat pe tânăr.

Acesta este un exemplu perfect de ce mă bucur că la noi armele de foc încă nu sunt pe toate drumurile. Te poţi întreba cum anume este suspectă o persoană care are în mână o pungă de bomboane şi un suc în cealaltă, dar nebuni sunt mulţi, aşa că mai bine nu îi laşi cu arme pe mână, cum de altfel au demonstrat şi recentele crime de la coaforul din Dorobanţi.

Aici se văd mai multe probleme ale societăţii americane. Prima este aceasta cu controlul armelor, care au un regim mult prea relaxat şi pot fi procurate prea uşor. A doua problemă este cea a legitimei apărări în cazurile “Stand your ground” despre care vorbeşte şi CNN-ul în ştire.

La noi legitima apărare nu este chiar aşa roză pe cât aţi crede. De exemplu trebuie să demonstrezi foarte clar că nu aveai unde să fugi, că victima îţi dorea cu adevărat răul şi nu prea ai scuze dacă cineva te atacă doar cu pumnii şi tu îl împuşti în cap. Trebuie să fie o forţă egală.

La americani nu doar că ai voie să te aperi cum vrei tu, chiar şi cu arme de foc dacă ai unele, dar nici nu mai eşti obligat să fugi, chit că ai avea unde. Asta înseamnă “stand your ground”, că dacă cineva te atacă şi tu te simţi suficient de bazat, poţi să stai liniştit şi să ripostezi cu ce ai la îndemână.

Doar că uneori mai mor şi oameni absolut nevinovaţi şi de obicei astfel de cazuri duc apoi la modificări de legi şi chiar interdicţii.

via CNN.

    6 comentarii

  1. Cel mai bine ar fi sa am arma doar eu, si sa nu mai aiba nimeni altcineva

      (Citează)

  2. offtopic:
    “Roz” nu are acord de gen. Am facut precizarea pentru ca e o greseala pe care o vad foarte des.

      (Citează)

  3. cred ca apararea cu o forta egala este mult prea exagerata. Nu este rezonabil asa ceva. Nu am cum sa rasung cu forta egala unui smardoi de cartier care batea oameni in timpul liber. Este aberant ca nu ai voie sa te apari cu ce poti cum poti.

    Radu, in America datorita regimului de arme de acum, proprietatea privata este sfanta si inviolabila. Raportat la Romania unde daca impusti pe cineva aflat in casa ta fara consimtamantul tau te tarasti prin procese si tribunale ( de ex Iovan ).

      (Citează)

  4. Un criminal poate sa omoare si cu altceva , probabil ca interzicerea armelor letale ar diminua victimele dar intr-un procent foarte mic.
    http://www.foxnews.com/us/2012/03/27/police-zimmerman-story-is-consistent-with-evidence-in-trayvon-martin-shooting/
    Se pare ca nu a impuscat chiar asa accidental ci dupa ce cel impuscat a directionat cativa pumni in figura acuzatului. Aici a fost auto-aparare din punctul meu de vedere.
    Romania raportata la populatia sa cred ca are un numar mult prea mare de instabili psihici pe strada s-au omorat pt. o roaba sau eu mai stiu cativa stiuleti de porumb.
    La noi trebuie aparata proprietatea de drept prin lege. Controlati psihologic permanent posesorii de arme letale, de catre cativa medici specializati ,nu 3000 de avizati cum sunt acum si chemati chiar la Bucuresti daca se poate. Cine se supune regulilor bine , cine nu sa renunte la arme. Eu personal as dormii mai linistit stiind ca a doua zi un ceafa lata dintr-un SUV nu scoate pistolul si ma impusca doar pentru ca i s-a parut lui ca nu i-am dat prioritate sau ca l-am jenat in trafic.(daca ar avea un cutit si eu as fi in masina …. cam slabe sanse sa mor)

      (Citează)

  5. Controlul armelor e necesar, interzicerea armelor este o prostie! Eu am 65-70 de Kg, si ma simt amenintat de oricine depaseste aceasta greutate si ma priveste amenintator! Da, cred ca vrea sa ma omoare, asta e primul lui gand!
    Crezi ca nu gandesc bine? Sunt desfigurat de la o astfel de bataie primita la 18 ani de la vreo 10-15 persoane, politia nici acum nu-i stie pe toti, (au trecut 12 ani), doar pentru ca am avut o prietena mai “rasarita” in discoteca!
    Stii, toti sunt impotriva pana o patesc, si atunci isi schimba radical opinia, de ce?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus