un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Și cu Vodafone intri la metrou prin SMS

1 Feb 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Iată că nu doar Orange s-a băgat în plata călătoriilor de metrou prin SMS, ci şi Vodafone, sistemul lor devenind operaţional la doar câteva zile după cel “portocaliu”.

De fapt este acelaşi sistem, după cum îi dau seama din faptul că numărul de acces este acelaşi, 1700. Nu ştiu cine l-a implementat pentru ei, dar din comunicatul Vodafone am aflat că procedura de lucru este următoarea:

1. Dai SMS la unul dintre următoarele numere:
7477 – pentru o călătorie, cost 0,5 euro plus TVA
7492 – pentru 2 călătorii, cost 0,9 euro plus TVA
7490 – pentru 10 călătorii, cost 2,2 euro plus TVA

Dând SMS la aceste numere de fapt plăteşti călătorii şi atât. Treci apoi la pasul 2.

2. Pentru acces în staţia de metrou, suni la 1700 şi apropii telefonul de unul dintre aparatele nou-montate. Telefonul va începe să emită un semnal sonor ce va fi identificat de respectivul aparat, un fel de handshake ca la modemurile de telefonie.

Din câte am înţeles, respectivul semnal sonor are două componente, una pe care o aud oamenii şi alta pe frecvenţe din afară posibilităţilor urechii noastre. Chestia asta mă îngrijorează un pic deoarece telefoanele au difuzoare ce pot emite doar frecvenţele pe care auzim noi, mai mult de atât nu ar avea sens şi ar ridica costurile. Modulele audio sunt astfel gândite… Poate că era mai simplu cu vreun cod de acces sau cod de bare afişat pe ecran sau altceva. Rămâne de testat.

    8 comentarii

  1. iPhone 4s – de pe site-ul Apple: Frequency response: 20Hz to 20,000Hz. Presupunem ca 20KHz e maximul pentru partea de circuite electronice. Un speaker care sa redea (chiar si) cu neliniaritate barbarã 14-20KHz in anul 2012 e de-a dreptul normal. Bonus: http://blog.faberacoustical.com/2010/ios/iphone/iphone-4-audio-and-frequency-response-limitations/

      (Citează)

  2. of doamne.

    sa puna automate de cartele in toate statiile si sa scoata taxatoarele si am rezolvat problema.

      (Citează)

  3. Asa cum am mai zis, si nimeni n-a vazut
    http://cartus-ro.blogspot.com/2012/01/la-metrou-se-va-intra-si-cu-sms-ul.html
    e o afacere deja incercata si esuata pe coduri QR. Acum incearca pe voce ca nu toti avem mms pe telefoane. Parerea mea:
    http://cartus-ro.blogspot.com/2012/02/la-metrou-se-va-intra-si-cu-sms-ul.html

      (Citează)

  4. Își mai aduce cineva aminte de vremurile când fax modemul era o chestie în care băgai (fizic) receptorul de la telefon?

    Bun venit în secolul 21, Metrorex…

      (Citează)

  5. Adultul obişnuit aude cu greu peste 16KHz, oamenii în vîrstă nu aud nici peste 10K. 20KHz este o limită maximă pt copiii/tinerii cu auzul bun.

    Un semnal de 20KHz e uşor de generat cu un difuzoraş cu membrană, chiar şi foarte mic… problema cu sistemele audio e, din contră, la frecvenţele joase, de zeci de Hz, unde un difuzor micuţ nu are nici o şansă.. nu la frecvenţele înalte

      (Citează)

  6. Pentru toți cei care se întreabă de ce solușia asta: când implementezi un sistem trebuie să iei în considerare limitările impuse de cei care îl vor folosi. Au încercat cu QR code, un procent semnificativ de călători nu aveau telefoane compatibile MMS și, dintre cei care aveau, mulți nu-l aveau activat. Să vedem ce succes va avea sistemul ăsta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus