un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La Danone în fabrică

25 Feb 2012  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Update: cum se fabrică iaurtul Danone, în imagini și explicații, aici.

Acesta nu este un post informativ, ci mai degrabă o prefaţă la un mic serial ce va urma pe blog.

Nu e vina mea. Am petrecut ziua de ieri la fabrica Danone din marginea Bucureştiului şi, dacă la început mă aşteptam la un mic tur de genul “How It’s Made” de pe Discovery, am primit atâtea informaţii şi am descoperit atâtea lucruri mişto încât mi-aş face mie un deserviciu prezentându-le succint.

Ceea ce trebuia să fie un singur post cu fotografii din fabrică se va întinde pe ceva mai mult spaţiu. Cele 8 pagini de notiţe pe care le-am luat pe acolo conţin atâtea detalii interesante încât trebuie să le iau încet şi pe rând.

Pe lângă fabrica, mă gândesc că ar merge şi un post despre diverse hoax-uri sau legende ce circulă pe tema iaurturilor şi explicaţiile primite de la cei de la Danone atunci când i-am întrebat despre ele. În plus, merită să vă spun despre câtă importanţă dau securităţii muncii, dusă la extrem la ei, câte campanii au iniţiat prin societatea românească şi câţi oameni au ajutat.

Ca o informaţie scurtă şi interesantă, fabrica Danone produce zilnic aproximativ 1.400.000 de iaurturi, primesc zilnic peste 200 de tone de lapte şi tot din grupul Danone fac parte şi apa Evian şi alte branduri celebre.

Aşa că… va urma.

  22 comentarii

 1. Deci se duce naibii mitul ca pe poarta fabricii Danone nu intra niciodata lapte? :)

    (Citează)

  • @Claudiu: da, e chiar mult mai buna situatia decat ma asteptam. Am ramas chiar impresionat de felul simplu in care se face iaurtul, fara manevre.

     (Citează)

 2. Hmm, abia astept posturile tale. Eu nu consum de foarte multi ani produsele lor, dar ma intereseaza ce se intampla acolo.

    (Citează)

 3. 1. Ai putea sa continui precizand cat lapte praf se pune in multe din lactatele Danone ( pt ca scrie pe ele ca au asa ceva ) si de ce nu se precizeaza pe eticheta proportiile.
  2. Cata vreme niciun producator de lactate nu e in stare sa faca sana sau iaurt ca inainte de ’89, cumpar doar lapte simplu si fac un mare pisu de la inaltime pe toate reclamele lor.

    (Citează)

 4. Poate ne explici si noua cum “Danonino contine de 2 ori mai mult calciu decat laptele”

    (Citează)

 5. Vad ca nu mi-ai aprobat comentariul…

    (Citează)

 6. Whatever, nu stiu cum s-a pierdut.
  Aveam 2 remarci:
  1. De ce nu se precizeaza cat lapte praf e folosit la multe din produsele lor lactate (pentru ca e folosit, scrie pe etichete) ?
  2. De ce niciun producator de lactate nu e in stare sa faca un iaurt sau sana la fel de bune ca cele de dinainte de 89 ?
  Pe mine asta ma intereseaza, reclamele si PR ul lor (a mai avut si Arhi un articol pe tema asta ) ma lasa rece.

    (Citează)

  • @Marius: erai in spam, bine ca mi-ai zis. Am aflat raspunsul si la intrebarile tale, o sa fac un mare post despre zvonuri si ce-i adevarat si ce e fals.

   Simt insa ca nu va conta pentru tine. Pari genul deja decis pe o linie de gandire si nu cred ca te-as putea convinge eu de altceva. Pari genul care si daca vede cu ochii sai laptele intrand in fabrica, trecand in iaurt si imbuteliat in pahar va zice ca s-a intamplat acum, ca erai tu acolo, si in rest se folosesc lapte praf si aracet si faina. Asa ca nu ma astept sa ma crezi si nici nu va fi asta telul meu, ci respectivele posturi se vor adresa celor care vor sa afle mai multe pentru ca momentan nu au suficiente informatii.

     (Citează)

 7. Pe cand si o vizita la Napolact si Covalact, ca eu din acelea consum. Acestea nu dau multi bani pe promovare cum face Danone.

    (Citează)

 8. Deja stii ce gen de om sunt ?
  Nu am zis nimic de niciun zvon. Am spus doar ce scrie pe etichete si am pus o intrebare.
  NU MA INTERESEAZA ZVONURILE.

    (Citează)

 9. Oricum, vad ca tu esti pregatit deja de discutii cu un anumit profil de comentatori si cauti pe cineva care sa se incadreze.
  Nu ma numar printre ei.
  De dragul discutiilor cinstite, hai sa lasam prejudecatile deoparte; nu stii nimic despre mine si hai sa discutam PUNCTUAL, nu cu concluzii bazate pe cele 2-3 comentarii de-ale mele aici.
  Hai sa aratam un pic de respect pentru cei ce comenteaza aici, ok ?
  Daca vrei, daca nu, nu.

    (Citează)

  • @Marius: unde nu e respect? Te-am injurat sau ceva? Ti-am spus doar ca imi pari genul care nu va fi convins de nimic din ce spun eu. In fond, daca nu crezi PR-ul lor, de ce m-ai crede pe mine?
   Ti-am spus, degeaba vad eu laptele cu ochii mei, ca se poate spune ca a fost regizat totul pentru vizita respectiva. Sau mai simplu, iau bani pentru asta (de fapt Actimel).

   E ca in acele discutii despre aterizarea pe luna sau atentatele de la 9/11. In timp am invatat ca nu are rost sa incerc sa conving pe cineva ce nu crede ce-i spun. Tu pari genul deja decis, dar nu o lua ca pe o jignire ca nu este.

     (Citează)

 10. Sa nu uiti de linkul meu.

    (Citează)

 11. E lipsa de respect sa spui ca sunt genul de om care gandeste nu stiu cum, cata vreme nu ma cunosti deloc.
  Renunta la a mai incerca sa ma bagi intr-o categorie de oameni care gandesc nu stiu cum (aici e lipsa de respect) si hai sa discutam punctual.
  Am pus o intrebare care a plecat de la ceva scris pe o eticheta si am mai facut o remarca referitoare la incapacitatea tuturor producatorilor de lactate de a face ceva.
  De unde ai ajuns tu la concluzia ca nu cred nimic din ce imi spui, 9/11 etc. nu stiu.

    (Citează)

 12. Flying Spaghetti Monster

  26/02/2012 la 11:58 PM

  Marius, realizezi ca laptele praf este doar lapte – apa , nu ?

  In legatura cu punctul 2, nu stiu daca stiai dar nu toti avem aceleasi gusturi. Daca tie ti se pare ca nimic ( pentru ca ai gustat tot ce se gaseste pe piata ) nu se compara cu iaurturile pre 89, este doar opinia ta. Nu o sa inceapa acum Danone sa faca iaurturi special pentru tine.

    (Citează)

 13. Flying Spaghetti Monster

  27/02/2012 la 12:05 AM

  P.S. In loc sa faceti spume din cauza laptelui praf si a calciului ( daunatoare rau ) mai bine faceti spume din cauza zaharului care se gaseste in astfel de produse.

  P.S. 2. Pot sa faca iaurturile doar in laborator, fara vaci fara nimic, asta nu inseamna ca este daunator. NU EXISTA MOLECULE NATURALE SI MOLECULE ARTIFICIALE !

    (Citează)

 14. Da, e doar opinia mea. A cui altcuiva sa fie ?
  Ce-ar fi sa discutam punctual si nu despre ce gen de om sunt eu sau molecule ?

    (Citează)

 15. Flying Spaghetti Monster

  27/02/2012 la 10:37 AM

  opinie personala =/= argument

    (Citează)

 16. Cred ca nu o sa va mai primiti banii pe reclama de la Danone

  http://uli.ro/?p=8124
  Trendsetters by Danone via bloggeri “masa de manevra” sau “vedete de carton Internet”

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus