un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Din zăpadă

29 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Câteva lucruri care m-au mirat sau frapat în aceste zile.

Omul acela care a murit în maşină şi femeia care abia a supravieţuit lângă el veneau de la Giurgiu. De la Giurgiu! Dacă aţi fost până la Giurgiu aţi văzut că este la 60 de kilometri de Bucureşti, că drumul este drept şi bun şi lat şi pare la o aruncătură de băţ de noi.

Mie mi se pare de neconceput să mori pe acest traseu. Şi nu oriunde, ci la Adunaţii Copăceni, nu departe de Bucureşti. Pe cuvânt, e o aruncătură de băţ, ajungi acolo de obicei în 10 minute.

Poliţistul acesta, cu guler de gheaţă:



Un şofer nesimţit de TIR stătea la căldurică în maşină şi râdea în timp ce jandarmii dădeau la lopată la roata lui, ca să-l elibereze din zăpadă. Mi-a fost jenă şi să mă uit la imagini.

O familie a rămas înzăpezită cu un copil nou-născut (6 zile) în maşină. Îl aduceau de la maternitate. Am înţeles că l-au luat jandarmii şi l-au dus urgent la o salvare sau la căldură. Şeful jandarmilor a spus că omul ce transporta bebeluşul a plâns tot drumul, cu el în braţe, de teamă că nu-l duce la timp la căldură şi siguranţă.

    11 comentarii

  1. Pe mine mă uimeşte cum unii, într-o situaţie din asta, aşteaptă să i salveze statul. Înţeleg ca în primele 5 ore, poţi avea speranţa că vine cineva să te scoată (deşi vezi care e situaţia), dar după aia? Cum să crezi că poate cineva să ajungă la tine in timp util, înainte să mori de frig/foame/sete? In afara celor de pe autostrăzi (unde trebuia să ştii ceva

      (Citează)

  2. Plm (continuare)….

    …unde trebuia să ştii ceva geografie locală că să identifici direcţia celei mai apropiate localităţi (sai google maps), ceilalţi nu ar fi trebuit să rămână evăăăr in maşini. Pana mea, ajung reporterii cu camera în spate până la maşina lor..

      (Citează)

    • Presupui ca esti imbracat adecvat. Oamenii care merg cu masina presupun ca merg cu masina tot drumul si nu ies imbracati ca pentru urcus pe munte. Poate mergi “business” si ai pantofi si costum sau esti micut sau esti femeie.

        (Citează)

  3. Unul dintre morti era un tip de 27 de ani.
    Printre reporterii care au ajuns la “sinistrati” au fost multe femei.

    Masina nu se opreste in general in ziduri de zapada ci in zapada de 20 de cm, caz in care un om poate merge destul de linistit.

    Dupa cinci ore, iti bagi picioarele in pantofii de strada si o tai prin zapada.

    Pentru cazurile cu adevarat disperate, autoritatile s-au dat peste cap. Vezi cazul trimiterii de elicoptere catre fata care nascuse in nu stiu ce sat…

    Am mai povestit. Acu doi ani, tot prin ianuarie s-a anuntat ca incepand de duminica de pe la 12 vine codul galben sau portocaliu de ninsoare si viscol. Eram in Constanta. Am plecat pe la 10, doua masini inspre Bucuresti. Cand am plecat, in Constanta erau vreo 3 grade. De dupa Cernavoda a inceput sa ploua. Treptat, ploaia s-a transformat in ninsoare si viscol (la genu’ ca, in fata mea un tip a vrut sa intre intr-o benzinarie, a virat dar masina s-a dus tot inainte, ca nu putea iesi de pe sleaurile formate pe mijlocul autostrazii), asa ca la Lehliu, politia a blocat continuarea drumului pe A2 si ne-a trimis pe DN2, printre sate. Au existat momente in care pur si simplu nu vedeam drumul. Drumul ala a durat cam 6 ore, cu momente in care ne dadeam jos din masina sa vedem drumul sau in care am sunat la masina din fata (aflata la 30-40 de metri) sa aprinda stopurile de ceata, ca nu o mai vedeam. Tin minte ca, atunci, plecand cu doua ore dupa noi, spre Brazilia, Mazare a ramas blocat in Lehliu.

    Ce e de retinut din experienta mea: Se anuntase, ca si acum, codul galben/portocaliu de viscol asa ca mi-am luat toate precautile:

    1. Aveam rezervorul plin, lopata, apa
    2. Eram pregatit sa merg prin zapada (bocanci, manusi), desi veneam de la o nunta
    3. Nu am plecat singur
    4. Nu vad de ce cineva nu ar face ca mine, atat timp cat se anuntase dinainte ca o sa vina viscolul.

    Tot cei care se plang ca au ramas o zi in zapada (sau mai mult) sunt demni de Darwin Awards.

      (Citează)

  4. Ma uit la politai si ma gandesc la salarii. Eu am un amic politai si castiga ca un porc, cu toate sporurile de antena, de hrana sau de haine. Dar pe de alta parte a dat jos cadavre spanzurate din pom. Si la fiecare Paste se duce la manastirea Pasarea sau asa ceva, sa nu se incaiere enoriasii. Nu-i asa simplu.
    @nashu_mare: o cunostinta de-a unei cunostinte vorbea cu cunostinta la telefon si plangea ca e pe centura si nu mai poate sa iasa din masina ca nu se deschide usa. Dar a stat ca vaca pana a ingropat-o zapada. Si era pe centura, langa Afumati.

      (Citează)

  5. Unii sunt in stare sa moara in zapada in fata la Metro Voluntari. Parca si vad “pai voi vedeti cat e de mers prin parcarea aia pana acolo?”…

      (Citează)

  6. @nashu_mare: si aveai masina moderna. Tata s-a luptat cu un viscol pe drumurile spre Bucovina/Suceava cu Trabant. Imi amintesc cum la un moment dat mergea cu 20-30 la ora pentru ca drumul nu mai era drum, era si camp si drum si daca nu mai erau copaci pe margine nu mai stiai pe unde sa o apuci. Avand in vedere ca se intuneca, a rezolvat problema simplu: a oprit intr-un sat cred ca pe langa Focsani, a cazat copiii si nevasta la un satean, a baut cu ala o sticla de vin si s-a culcat pana a doua zi.

      (Citează)

  7. Cine-a zis Darwin Awards a avut dreptate. Daca stii ca e ianuarie, se anunta cod galben/portocaliu in toata tara, tu pleci cu masina ca si cum ai merge la plimbare, o cam meriti.
    Cum spunea si proful meu de licenta, cand nu stiai sa ii raspunzi la examen: “Ce e, domnul inginer? Te-a luat examenul prin suprindere, ca pe autoritati ninsoarea?”

      (Citează)

  8. am impresia ca de la un nivel de cod incolo ( nu stiu exact culoarea) institutiile statului nu mai sunt obligate sa iti sara in ajutor. se considera ca ai fost atentinoat si ai iesit pe barba ta in salbaticie. oricum, cretinii aia din tiruri si masini sunt ca aia de la inundatiile de acum nu stiu cati ani, care pretindeau de la jandarmi si politai sa le repare casele in timp ce ei erau morti de beti prin carciumi. astia nu numai ca nu trebuie salvati, dar trebuie ajutati sa moara. pana la urma asta e, a nins super mult si s-au blocat strazile. nu numai la noi e asa. si oricum, ar fi fost culmea idioteniei sa te apuci sa deszapezesti cand inca e viscol, cum pretindeau tot felu de cretini fie pe la televizor, fie pe la ziare sau prin alte locuri.

      (Citează)

  9. niste troll-jandarmi ne-ar trebui, sa ii trimitem pe ei la deszapezit. cand ajung in apropierea unei masini in care lumea sta la cioce si asteapta ceiut cald, sa arunce inapoi vreo 2 lopeti de zapada.
    atunci sa vezi cum s-ar mobiliza “bietii” oameni prinsi in troiene.

      (Citează)

  10. tipul ala de pe dn5 spre giurgiu nu a murit din cauza zapezii, ci a murit asfixiat cu monoxid de carbon. a stat in masina la caldurica si a atipit asteptand sa fie scos de acolo. in locul lui as fi luat-o pe jos, pe drumul ala sunt cateva localitati, cate ore puteam face pana la prima? dar, deh, nu toti gandim la fel, iar viata mai cerne dintre dintre noi…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus