un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O carte de Photoshop

9 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

“Hai mă, chiar îţi trebuie o carte ca să înveţi Photoshop?”, mi-au spus majoritatea celor care m-au auzit zicând că intenţionez să cumpăr o carte din care să învăţ asta. Da, chiar îmi trebuie.

Nu am timp de experimentat şi învăţat prin observaţii. Photoshop este un program mult, mult prea complex ca să-l pot învăţa prin încercare şi eroare, aşa cum am făcut cu multe altele, nu am timp pentru asta şi nici nu vreau să stau să caut prin Help sau pe internet ce face fiecare buton şi fiecare opţiune criptică de-a sa. În plus, ştiu Photoshop-ul de foarte mulţi ani şi niciodată nu m-am descurcat în el.

“Descurcat” este chiar prea mult zis, interfaţa făcută de Adobe este una dintre cele mai misterioase pe care le-am văzut. Prin comparaţie, am învăţat prin metoda “încearcă fiecare opţiune până te prinzi ce face” CorelDraw, deşi e drept că asta se întâmplă undeva la versiunea 5, dar l-am învăţat şi azi pot lucra foarte rapid şi bine în el. Cu PS mi-a fost mereu imposibil.

Aşa că am cumpărat o carte de pe Amazon. Se numeşte Adobe Photoshop CS5 for Digital Photographers, scrisă de Scott Kelby, şi am ales-o pentru că era disponibilă în variantă de Kindle, pentru că review-urile spuneau că atinge părţile ce mă interesează pe mine şi pentru că este bine cotată în site-ul magazinului. Nu regret alegerea făcută, ba chiar sunt mulţumit de ea.

Am vrut o carte care să mă ajute să modific fotografiile făcute pentru a corecta diverse defecte sau pentru a îmbunătăţi culorile şi întreg aspectul unei imagini. Am citit-o în câteva zile şi nu mă deranjează că este în varianta de Kindle (veţi spune că e aiurea pe un ecran alb-negru, dar adevărul este că pe aceasta am citit-o online pe read.amazon.com în contul meu de acolo, nu pe Kindle-ul propriu-zis).

M-am luminat imediat despre diferenţa dintre Brightness şi Fill Light, dintre Recovery şi Blacks (e suficient să-mi spui de midtones şi frecvențe, că ştiu ce sunt acelea, dar nu avea cine să-mi spună până acum), am înţeles măştile, layer-ele de ajustare şi modul general de lucru (pentru că mă interesau mai mult metodele prin care pot modifica ceva, nu ce setări sunt bune şi când), am aflat ce face triunghiuleţul mic din partea de sus-dreapta a histogramei şi tot aşa. Am aflat nu doar ce face fiecare opţiune bifată, dar la ce este utilă. Am aflat de Content-Aware Fill şi de cum pot selecta detalii fine precum părul ce flutură în vânt.

În particular pentru această carte, sunt mulţumit că autorul nu oferă doar soluţii pe tavă pentru exemplele sale, ci sunt şi momente în care zice “în mod normal aş aplica x şi y, dar în acest caz nu merge, aşa că uitați metoda z”. Lipsește un capitol despre editarea mai detaliată a portretelor și infrumusețarea femeilor precum în reviste, dar pentru asta am văzut că sunt alte cărți, pare a fi un capitol complex (se pare că femeile au multe defecte :P).

În imaginile la rezoluție normală s-ar fi văzut și reducerea zgomotului, eliminarea unor păsări de pe cer, accentuarea detaliilor și multe alte îmbunătățiri de expunere, saturație și contrast, dar nu mă laud cu ele că tot începător sunt.

    10 comentarii

  1. iti fac o reducere substantiala pentru un curs personalizat :). in alta ordine de idei, e bine ca te-ai apucat sa inveti asa, putini dintre cunoscutii mei ar fi avut atat rabdare…

      (Citează)

  2. Dupa cum iti spuneam si pe twitter eu prefer tutorialele video.

    Pentru retusarea portretelor este alta latura. Exista job dedicat de retoucher care se ocupa de asa ceva si sunt tutoriale separate care sunt complexe. Aici e nevoie de tutorial video pentru ca vezi exact ce efect are un filtru sau ce poti face cu un layer.

      (Citează)

  3. Real World Adobe Photoshop CS5 for Photographers, Real World Camera Raw with Adobe Photoshop CS5 sunt iarasi excelente.Merita rasfoite. Mai exista cu acelasi titlu dar autor diferit si Adobe Photoshop CS5 for Photographers: A professional image editor’s guide to the creative use of Photoshop for the Macintosh and PC By Martin Evening.
    Putem vb mai multe daca te intereseaza.

      (Citează)

  4. Felicitari, esti printre putinii care ii stiu care studiaza din carti mai ales pt PS. Eu unul am trecut de mult pe tutriale video, insa cand imi pica in mana vreo carte ma bucur.

    Lightroom n-ai incercat ? Majoritatea modificartilor de bază le poti face acolo mult mai simplu, continutul meniurilor si al optiunilor e similar cu cel din PS.
    Acum cu noul an, dupa ce am studiat o vreme principiile de organizare ale galeriei foto, am inceput sa pun in practica ce am invatat in Lightroom. Keywords ma ajuta ulterior in a ajunge direct la imaginile care ma intereseaza.

      (Citează)

  5. Eu am invatat punctual pe problema cu youtube.

      (Citează)

  6. Era pe torenti un pachet de 5 dvd’uri parca. Zice si arata cam tot ce ai vrea sa stii despre Photoshop.

      (Citează)

  7. o sa apară în curând Creative Suite 6, care va schimba destul de mult unele aspecte. Tot timpul Lightroom a primit update-uri în aceeași perioadă, sau imediat după un update la Photoshop (modulul de Camera Raw e același).

    A apărut deja un beta la Lr4, cu niste video tutoriale gratis care arată noutățile:
    – abilități de “editare” video (ceva simplist);
    – modul de hartă, pt mapare poziție foto, similar cu Picasa; folosesc tot G.Maps;
    – editor de cărți foto și trimitere online către laborator online. (Blurb)

    și diferențele:
    http://img171.imageshack.us/img171/2940/screenshot2012011210320.png

    Video-urile sunt online, gratis. În versiunea finală, sigur vor mai fi mici ajustări. http://is.gd/MET7dD

      (Citează)

    • Nu imi place lightroom, nu prea m-a prins. Pentru organizare de fotografii si corectii minore pot folosi mult mai lejer Picasa sau Windows Live Gallery, care sunt gratuite.

      Singura chestie misto la Lightroom este ca imi poate afisa pe monitorul secund imaginea normala, in timp ce fac editari cu zoom pe monitorul principal. Problema este ca monitorul secund are altfel culorile si nu stiu prea bine cum sa le calibrez si pe al meu, n-am priceput exact aia cu profile de monitor din Windows si spatii de culoare.

      Also, nu stiu daca motorul din Lightroom e acelasi cu cel din Photoshop. Cel din PS e laudat de toti la anumite aspecte care sunt bine implementate. Poate si lightroom are aceeasi functie, dar daca o realizeaza pe alte principii nu e bine.

        (Citează)

  8. salut,
    multă vreme am crezut că Lightroom nu e soluția, fiind prea greoi și m-am îndreptat spre Picasa la care îmi plăcea funcția de mapare pe hartă, pe lângă editările rapide și ușoare + export în contul de web.
    Când aveam ceva de editat serios treceam prin Photoshop, dar observasem că pentru chestii minore pierdeam mult timp. Apoi am schimbat OS-ul și pentru că în Picasa importasem fisierele RAW de la Canon, toate tag-urile, keywords, mapări pe hartă, setări individuale pe imagine nu am mai reusit să le import (erau fișiere externe).

    A fost o lovitură care m-a făcut să studiez și să caut alternative. Chiar am nevoie de un organizator de poze serios, care să mă ducă mult în viitor. Pe piață am studiat si sunt doar căteva Asset-Management Software: Adobe Lightroom, Adobe Bridge, Aperture (mac), iPhoto. Nu am de gând să trec pe mere, am rămas la Lr tocmai că face parte din Photoshop și mai am habar de câte ceva prin Ps.

    Pe departe de a fi fotograf profi, din 2002 încoace am adunat în colecție >53k imagini, și știu sigur că voi mai aduna. Pentru că am început să cam uit, catalogarea actuală ce o am nu mai îmi place și nici nu mă mai ajută în a găsi informația. După ce am studiat și cu ce mai studiez pe parcurs cred că am reusit să produc un workflow pentru viitor.

    Lightroom, pe numele său întreg Photoshop Lightromm este Photoshop ! ( http://www.adobe.com/ro/products/photoshopfamily.html )

    Corecțiile de bază le aplici in Lr mult mai ușor și mai repede, DUPĂ ce ai imaginile importate în el. Dacă ai nevoie să apelezi la filtre complicate, liquify, clonare avansata, SF-uri atunci ai nevoie de Photoshop-ul CS5. Motorul din spate e același.

    În plus, eu trag numai în RAW-uri, care’s fișiere proprietare în care nu mai poți adauga informație. Am decis ca de aici înainte să îmi convertesc “fără pierdere” de date, fișiere in formatul DNG (digital negative). Deschizănd pe același monitor, același fișier RAW cu Picasa, Photoshop, IrFanView am descoperit că Einstein avea dreptate: totul e relativ, fiecare soft aplica implicit alte setări standard. Mi-a picat rău, fiind vorba de imaginile mele…

    Plusuri:
    – dimensiune fișier un pic redusă (~10-15%);
    – suport în fișier pt keywords, metadata, copyright info …
    – format deschis publicului.

    Minusuri:
    – nu mai sunt capabil să văd punctul/punctele de focalizare care teoretic le-aș fi văzut în softul proprietar Canon care oricum nu-l foloseam.

    Ref la calibrare îți recomand neapărat un colorimetru (DataColor SPYDER), dacă tot vrei să investești ceva în fotografiile tale la editare; vezi f64. Din ce am văzut, și mă pot înșela, intre versiuni singura schimbare e softul. Eu am 3 PRO și din păcate upgrade-ul la soft e cam scump, fără trial sau alternative.

      (Citează)

  9. Am ajuns pe site-u asta dupa ce am dat cautare pe google la niste chestii de despre logouri.Am incercat zeci de metode de a invata photoshop constructiv,si binteinteles ca la inceput dadeam gres.Asa ca,dupa mai multe nereusite,am dat de siteu-ul lynda care este de multi blamat.Ei bine,vreau sa va spun,ca am invatat de pe lynda tot ce nu am invatat de pe toate celelalte la un loc,si asta inca de la inceput.Ma pasioneaza Ps si tot ce e legat de el,si mai stiu ca daca vrei sa faci ceva cu el trebui sa stapanesti un Cs,el singur nu e suficient,dar mai stiu si ca Ps este baza.MI as cumpara sincer si eu o carte deoarce cu cat inveti din mai multe parti cu atat iti implementezi mai bine..imi cer scuze daca m-am bagat pe langa subiect dar.na suntem toti pe fir :D
    Cheers

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus