un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ISO 51.200

9 Dec 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Fotografiile de mai jos sunt făcute de mine când s-au aprins luminile de Crăciun în Bucureşti şi sunt la ISO 51200, cu un Pentax K-5.

Zgomotul din imagini (puricii aceia, pentru cei care nu cunosc termenul de zgomot aplicat imaginilor) este clar vizibil, dar în acelaşi timp observaţi că se înţelege ce se întâmplă acolo. Se văd bine formele, se pot recunoaşte feţele oamenilor, la o adică, se văd chiar şi detalii (franjurii copertinei de la covrigi, cărămizile de pe perete, cabluri aeriene) deşi era beznă, iluminatul stradal fiind stins în acel moment. Eu mă declar mulţumit de performanţele aparatului, mai ales că am făcut fotografiile din mână şi la zoom-ul maxim al obiectivului, adică 200mm, dar la expuneri selectate automat la 1/100 şi chiar 1/160 secunde.

Variantele originale sunt pe Skydrive, dacă doriţi să le studiaţi, dar atenţie că au aproximativ 10 MB fiecare. Cred că pentru acest aparat voi face fotografii cu aceeași vedere la fiecare valoare ISO posibilă, n-ar fi un test interesant?

    5 comentarii

  1. testele astea exista deja si sunt destul relevante, nu ar fi rau sa faci unul, insa sa alegi scene potrivite pentru un test, nu una cu multe zone intunecate (cazul de mai sus) sau alta plina de lumina. cauta ceva echilibrat si bine luminat.

    eu personal in timpul zilei nu duc k5-ul niciodata mai departe de iso 1600, noaptea/interior mai urc pe la 3200, hai 6400. 12800/25600/51200 le evit, insa le folosesc daca nu pot altfel.
    K5-ul ramane un aparat cu o performanta extraordinara pentru ISO (mai ales ca e un APS), am imprimat A1 imagini facute la iso3200 si rezultatul e excelent

      (Citează)

    • Faza buna la ISO 51200 este ca-ti permite sa faci fotografii din mana (1/100, 1/160). Uneori nu ma deranjeaza zgomotul, dar m-ar deranja sa fie imaginile miscate si sa nu se vada ce vroiam sa arat.

        (Citează)

  2. din mana poti sa mergi pana la 1/30, 1/50, mai ales ca ai senzorul stabilizat. apoi depinde de cat de “stabil” esti :)))
    in teorie pt 200mm minimul e de 1/200 sec, 50mm 1/50, etc. in practica am facut din mana imagini cu 50mm, 1/10 sec si au iesit foarte bine.
    profita de stabilizator, e marele avantaj pentax (sau sony) fata de restul grupului

      (Citează)

  3. ISO-ul tau sigur este fortat. De exemplu, Nikon D7000, care are acelasi senzor cu aparatul tau, permite ISO maxim 25600.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus