un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La plimbare în Alexandria

30 Nov 2011  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

7 comentarii

Ieri am petrecut timp de calitate în Alexandria, alergând de colo colo pe străzile oraşului până l-am învăţat şi deja mă pot orienta prin el şi fără hartă. O fi numit şi acesta după Alexandru cel Mare?

Două lucruri mi-au plăcut: drumul din Bucureşti până acolo, care este bun şi fără gropi, deşi traversează tot felul de sate mici, parcă puse în drum doar că să te facă să incetinesti şi, 10 secunde mai târziu, când se termină satul, să pierzi timp şi benzină ca să revii la viteza de croazieră. Al doilea a fost chiar forma oraşului, care e făcut din străzi orizontale şi verticale ce se intersectează perpendicular, aşa cum se zice că sunt cele americane. E foarte uşor de ajuns dintr-un loc în altul.

Problema mare a fost mâncarea. Aş fi crezut că în provincie, cu mai multă mâncare naturală disponibilă, oamenii nu mai vor doar shaorma. Şi totuşi asta se găsea peste tot.

O tură prin zona pietonală a centrului a scos la iveală câteva patiserii-covrigării, dar totul părea cam uleios şi îndoielnic. Iar shaorma (într-un loc erau chiar două una lângă alta, Fabrica de Kebab şi Shaorma şi un local în care măncai tot acestea, dar puteai sta jos inclusiv pe fotolii şi canapele şi toate mesele erau de lemn şi scrijelite ca în pădure cu mesaje de dragoste) era ieftină rău faţă de Bucureşti, la 6 lei cea mică şi 8 lei cea mare.

Problema este că era şi proastă. Deci oamenilor din Alexandria, voi nu ştiţi cum e o shaorma bună. Cea mare s-ar fi numit mică în Bucureşti, cartofii ocupau jumătate din ea şi erau moi şi nefăcute de zici că era shaorma cu piure, două trei firicele de carne şi salate adăugate peste. A fost nasoală pe toate planurile.

Mi-am dat seama din nou ce bună e lista mea cu restaurante bune din fiecare oraş. Am intrat la propriul meu post, era o recomandare şi din Alexandria, am reţinut numele pentru data viitoare.

O altă chestie din Alexandria. O grămadă de apartamente aveau balconul închis cu nişte geamuri ca de autobuz din acela vechi, românesc, cu colţurile rotunjite şi cu cheder peste tot. A fost vreo fabrică de autobuze pe acolo?

    7 comentarii

  1. Heh, orasul meu natal. Ai mers de buna voie acolo? E ciudat ca nu aud prea multa lume care vor sa viziteze un oras asa mic si monoton.

    In centru nu prea gasesti mancare buna, in afara de Club Alexander sau Rovi’s bar, unde e mediocra.

      (Citează)

  2. Heh, orasul de langa bunicii mei, toti ce imi amintesc e praful.

    Se cheama asa de la Alexandru Ghica, care era pe atunci domnitor. Iar planul orasului nu e chiar unic la noi in tara, ceva simialr gasesti si in Braila si Giurgiu (parca Braila e pe un plan de cercuri concentrice? nu mai stiu)

    Cat despre mancarea, de la lumea pe care o stiam pe acolo am auzit doar de Rosu, in rest nimic, unii isi faceau pana si nuntile in Rosiori ca in Alexandria, lipsa.

      (Citează)

  3. @ioana:

    Braila e cu semicercurile concentrice. Compenseaza cu sensurile unice dintre ele… :D

      (Citează)

  4. heh, Alexandria. Orasul din care am emigrat acum 7 ani spre Bucuresti si apoi mai departe.Trebuia sa anunti ca vizitezi “capitala” Teleormanului. Se gaseste mancare buna, dar trebuie sa stii sa intrebi/cauti. In mod socant nu in centru gasesti mancare asa cum iti place tie. Cat despre saorma, alexandrenii de obicei trag o fuga la bucuresti, in dristor pt ceva bun :)) La fel cand vor sa vada un film la cinematograf pentru ca nu stiu daca ai sesizat dar orasul nu are asa ceva. M-as mira sa mai gasesc casa de cultura acolo

      (Citează)

  5. M-am uitat și eu pe hartă și, într-adevăr, e interesantă dispunerea străzilor orașului.
    “Ciudată”(dar nah, nu e nimic de mirare) mi s-a părut “forma” centurii ocolitoare de sud (gen “pișatul boului”), precis au fost treji ce-i ce-au “desenat-o”. :))

      (Citează)

  6. Costinel Petrica

    25/10/2013 la 3:26 PM

    In Alexandria a existat o fabrica de chedere pentru geam
    :)
    Asta e motivul balcoanelor închise cu cheder.
    Faptul ca nu ai mâncat la Alexandria shaorma buna înseamnă ca nu ai vizitat orașul intr-un taxi. Ei știu ce este bun si ce nu este bun in oraș.
    Shaorma buna la Habibi fast food
    Mâncare buna la Conciato

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus