un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La final de sezon de Formula 1

28 Nov 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Ieri a fost ultima cursă a sezonului Formula 1 2011, cea din Brazilia. Ce pot spune după un nou sezon în care Red Bull câştigă detaşat toate titlurile?

Formula 1 este în continuare un sport deschis. Faptul că Red Bull câştigă arată că oricine o poate face. Da, este vorba şi de câţi bani bagi în echipă şi cercetare, dar o idee bună, un inginer capabil sau un design aerodinamic bine gândit îţi pot aduce victoria. Red Bull demonstrează asta pentru al doilea sezon la rând câştigat în faţa unor echipe cu nume greu precum Ferrari, McLaren, Renault sau Mercedes GP.

Vettel este un pilot foarte bun. Faptul că nu doar maşina este bună la Red Bull se vede din modul în care Vettel a câştigat pole după pole şi din modul în care conducea cu precizie de robot în fiecare tur al curselor pe care le-a dominat. Nemţii zici că au fabrica de piloţi de top. Coechipierul său Webber a câștigat doar o cursă.

Lewis Hamilton m-a dezamăgit. Venit cu mare tam-tam la McLaren, revelaÅ£ia Formulei 1, cel mai tânăr campion mondial… dar anul acesta a terminat sezonul pe locul 5 ÅŸi, poate mai important, nu mi-a mai arătat niciodată acea capacitate extraordinară de a câştiga. Nu m-a mai impresionat prin nimic. Cred că de asta s-a desparÈ›it Nicole Scherzinger de el; ea cântă destul de rar, dar tot ajungea de mai multe ori decat Lewis pe primul loc al clasamentului.

Sunt fericit pentru McLaren. Locul 2 la constructori, locul 2 la piloţi, e bine şi aşa.

Michael Schumacher trebuie să se retragă. Am un mare respect pentru Schumacher, chiar dacă nu am fost niciodată fan Ferrari. Sunt de acord că este cel mai bun pilot din istorie și performanţele sale vor fi greu de egalat. Dar a trecut de vârsta la care poate fi rapid şi competitiv în Formula 1, iar acum mi se pare doar că se chinuie să ajungă la finalul unei curse. Trebuia să nu mai revină, să păstreze aerul de legendă pe care şi-l construise, cel de robot care nu greşeşte şi nu face curse slabe.

Cu rezultatele de acum a devenit evident că de fapt este doar un om. Preferam să nu descopăr asta. Mai mult, aş prefera să se retragă şi să lase locul său altora mai tineri. Poate sunt alţii ca Vettel sau Hamilton ce aşteaptă să li se elibereze şi lor un loc în Formula 1.

Jumătate din circuite sunt problematice. Formula 1 este într-o criză de bani, de imagine, de lipsa de spectatori. În aceste condiţii, pe majoritatea circuitelor depăşirile sunt dificil de executat şi orice greşeală te scoate din cursă. Micșorarea numărului de curse prin înlăturarea celor plictisitoare devine o necesitate.

    6 comentarii

  1. Nu e asa usor sa renunti la ceea ce-ti place sa faci…Crezi ca Schumacher a revenit pentru faima, pentru bani? Asa cum au fost zeci de mari sportivi reveniti dupa o asa-zisa retragere, asa nici el nu a putut sta departe de ceea ce-l facea fericit…Da, ok, avea o imagine de pastrat, dar pe de alta parte imaginea asta probabil ca nu era destul pentru un “adrenalin junkie”, asa cum e majoritatea celor din F1

      (Citează)

  2. E complicat sa anulezi anumite curse. Mai usor mi se pare sa modifici circuitul, astfel incat sa se poata faca depasiri.

      (Citează)

  3. ma uitam cu placere la F1, acum ceva ani. De cand au aparut modificarile in regulament, de cand spectacolul a cam disparut, de cand a plecat Schumi … am devenit familiar cu F1.com si in caz ca auzeam ulterior ca a fost o cursa fabuloasa, gaseam torrentul si ma uitam.

    Sunt fan Schumi, ai dreptate, mai bine ramanea pe tușă, și dacă vroia putea încerca alte sporturi pt adrenalină, tot cu 4 roti;

      (Citează)

  4. Din pacate, F1 a fost pe val cativa ani, acum iar o ia in jos. Daca nu fac ceva in 2-3 ani o sa aiba aceeasi problema ca in 2002-2004 cand scadeau audientele de la cursa la cursa.
    De fapt se vede ca BBC-ul o sa dea live doar 10/20 de curse, iar restul doar prime-time highlights.

    Vettel e prea bun, trebuie sa ii inventeze cate o problema ca sa nu castige. Are un talent imens si e semi-imposibil sa nu castige si in 2012. E prea-prea dedicat, pana nu ii fura vreo fita mintile o sa tot ruleze.

    Hamilton are aere de ‘baiat de dorobani’, de cand si-a pus cercel acum vreo 2 ani si si-a tras gagica de la pussycat dolls, era clar ca il doare la bascheti si ciuciu performante ca in 2008/9. Deja are prea multi bani si e prea cunoscut ca sa ii gaseasca ‘forma’ de alta data. O sa intre in curand in categoria foste-viitoare-mari-sperante.

    De Button nu mi-a placut niciodata dar incepe sa devina din ce in ce mai simpatic. In special ca e diver-ul 1 de la McLaren la anul. Sa vedem incotro o sa traga dezvoltarea masinii. Probabil o sa se certe cu Lewis mai devreme sau mai tarziu ca el are cu totul alt stil si la anul Lewis o sa aiba rezultate si mai slabe decat anul asta si implicit decat el.

    Mi-ar placea sa-i vad din nou pe Kubica si Raikkonen la anul. Juniori astia de acum nu prea au carsima, Di Resta e prea pupat in c*r de BBC ca e britanic, dar ciuciu spectacol. Sutil a fost interesant primul an, acum e jaf. Alguersuari are potential dar nu a prins nici o cursa ca Vettel in 2008 la Monza. De aia de la Lotus si HRT sa nici nu mai vorbim ca nu au cu ce.
    Sena Jr. e modest si semi-slab. Il cam ardea Petrov peste tot, desi el asta isi cumpara locul in echipa destul de scump si nimeni nu se asteapta la nimic de la el. Baiatul ala din venezuela o comite care in ce stil, lipsa crasa de talent desi pare ca este devotat condusului. Poate face vreo surpriza daca prinde o masina mai capabila.

    Care mai sunt, Ferrari sunt prea corporatie ca sa faca performanta contra RB. Pana nu devin mai agile si da Montezemolo afara jumate din echipa cu tot cu Alonso si Masa in frunte nu o sa castige vre-un campionat. Se tot speculeaza ca o sa il ia pe Vettel si Horner din 2013/14 si din 2016 e posibil sa mai traga inca o era Schumi 2.0

    Merdeces sunt la fel de corporatisti ca Ferrari, pacat ca Brawn e prea geniu pentru ei. Probabil e platit cam cat restul team-bosilor la un loc. Rossberg e dedicat dar nu mi se pare sa aiba vreo sclipire. Din cand in cand mai face cate o depasire misto, in rest nu pare sa aiba bawls. Poate e prea eclipsat de ‘colegu’ de echipa. Isi pierde ani buni acum, macar sa scoata ceva parlealala.

    Sa vedem ce o sa fie pe 18 martie si cine o sa mai intre in circuit. Ar fi frumos sa mai ruleze cateva echipe, sa intre din nou fabricile de masini in hora ca deja vanzarile au inceput sa creasca si criza e pe duca.

      (Citează)

  5. si la anul aceleasi concluzii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus