un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cititorii intreaba: calculator second-hand

8 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Primită pe email de la un cititor:

Vreau sa-mi cumpar un calculator, dar nu prea ma pricep. Vreau un calculator normal, adica vreau sa mearga jocurile astea noi (gen fifa 12, gta 5 etc. ), insa in principal pentru uz general, adica nu sunt gamer profesionist sau ceva.. Am gasit unul (second hand), procesor ‘core 2 duo FSC P5916 MT’, 2048 MB, DDRAM2, hdd de 250 GB cu placa video pe care trebuie s-o iau separat, ATI RADEON 5450, 512 MB, DDR3, PCI-EXP (640 lei pret). Placa video nu trebuie sa fie asta neaparat, doar ca asta aparea in oferta. Nu stiu care-s mai bune acum pe piata si la ce preturi.. Asta costa 180 de lei. Cum ti se pare ? Mersi anticipat.

Voi ce sfaturi i-aţi da? Eu i-am recomandat să nu meargă pe Core 2 Duo, ci pe o placă de baza 1155 sau măcar 1156, astfel încât să poată folosi cel mai ieftin procesor Core i3 şi în timp să poate face upgrade la ceva mai bun. Seria Core 2 Duo a cam apus. La placi video AŢI nu prea mă pricep.

    19 comentarii

  1. bine in plm, calculator de 2 milioane si placa video de 6.5.

    jocurile nu se joaca numai cu placa video.

      (Citează)

  2. i3-ul e mai slab chiar si decat un quad core mai vechi Q8600 sau Q8800, asta daca tot merge pe varianta second hand.

    Nu stiu cat de relevanta e posibilitatea de upgrade din moment ce omu din start dispune de un buget limitat.

      (Citează)

  3. Nu merge sa editez, am gresit numerotarea :)

    Core2 Quad 6600 vroiam sa zic. Sau alte variante de quad core, care bat i3-ul si sunt accesibile la bani, second hand, ca noi nu se mai gasesc.

      (Citează)

    • Pai e relevanta, ca daca ia un Core2Quad acolo ramane. Pe cand altfel porneste acum cu un Core i3, mai strange la anul alti 200 de lei si isi ia un Core i5 si tot asa. Dar are de acum o placa de baza compatibila cu toate si memorie DDR3.

        (Citează)

  4. Mai bine intreaba-l exact ce buget are si daca are de gand sa faca un upgrade peste un an.

      (Citează)

  5. Placa video nu e deloc minunata. Da, ii va merge linistit Fifa 12, dar GTA V… am o indoiala.
    Ex: Battlefield 3, low quality, DX10 ~25fps (cu placa video montata pe un calculator exceptional).
    Recomandare: AMD Radeon HD 6850 (e 649 lei la emag). Acelasi Battlefield 3, DX11, high quality, 1680×1050 ~49fps.

      (Citează)

  6. Eu i-as recomanda sa isi faca calculatorul in 2 faze. In prima faza ar putea sa achizitoneze scheletul asta insemnand Procesor Quad (sau mai bun) , placa de baza si HDD apoi in a doua faza sa aleaga cu grija o placa video si niste RAM 4gb (minim).

      (Citează)

  7. Zilele core2duo au apus de ani buni. Placa video este slaba tare, in ideea ca in banii respectivi se poate mult mai bine. GTA IV s-ar misca prost tare pe orice rezolutie semidecenta pe configuratia sus-amintita. In principiu ideile tale sunt cele mai de bun-simt si au cel mai mult sens pe termen lung. La fel, se poate construi ceva si in jurul celui mai ieftin Bulldozer, din citite par a fi bang for the buck. De testat nu stiu ca nu mi-a picat in mana niciunul deocamdata.

    Cel mai usor e ca omul sa-si faca un buget si de-acolo sa-si faca o idee.

    La final tin sa spun ca oricum ai lua-o, in 8-9mil nu ai cum sa faci ceva care sa-i satisfaca doleantele, indiferent ca e SH sau nu.

      (Citează)

  8. Calculatorul respectiv costa 650, iar placa 180, nu invers.
    Bugetul ar fi undeva pana in 1000 de lei, dar as vrea si sa fie calculatorul bun, de aceea ziceam sa merg pe varianta second hand. Ar fi ceva si cu conceperea lui pe piese, ar trebui astfel sa iau doar procesorul, placa de baza si placa video.. Nu stiu inca. Oricum, multumesc tuturor penru raspunsuri si astept si alte pareri.

      (Citează)

  9. Uite o varianta demna de luat in seama:
    http://www.okazii.ro/catalog/58684506/computer-gamer-quad-core-q6600-ati-hd-4850-4gb-ram-hdd500-gb.html

    Pe asta sigur iti merg jocurile de care ai amintit.

    Singura problema e ca trebuie sa-l testezi inainte ca sa nu ai surprize, mai ales ca nu scrie nimic de garantie.

    Succes!

      (Citează)

  10. Asa imi plac mie recomandarile astea facute dupa ureche…
    Omul a zis ca are buget limitat, clar nu ii poti zice acuma in prag de sarbatori: mai strange bucile 2-3 luni si o sa iti permiti un i5 care oricum o sa fie depasit pe cand ii avé bani de el.
    Cat e o placa pe 1156 sau 1155? sare de 250 ron si mai trebuie, ram, sursa, placa video… auleeoooo e cam scump.
    Un C2D decent (E8xxx) face fata fara probleme la ‘provocarile’ actuale gen COD, GTA si ce mai e pe acolo, cu conditia sa se adauge o placa video cat de cat.
    C2D nu e depasit, e doar mai accesibil, singurele limitari vin din partea platformei, de exemplu eu nu pot pune mai mult de 8gb ram pe placa de baza, motiv suficient sa trec pe un i5+P55+16gb ram, pentru simularile mele in VMWare si Genessis. Dar pentru cineva interesat de jocuri si net/filme/design web/etc e excelent C2D inca 1 an cel putin.
    O placa video second gen 9800gt sau 4850 de la ATI se invarte la 250 ron si joci orice joc decent. Nu ca un 8800 (la 2 mil) nu ar fi ok…
    Mai nasol cu HDD’rile ca au crescut preturile.

    In concluzie : Keep digging pe CG si alte saituri care au cat de cat un sistem de feedback. Sigur gasesti ceva mai bun in banii aia.

      (Citează)

    • Inteleg ca are deja tastatura, mouse si carcasa, poate si dvd writer, asa ca ii trebuie doar un upgrade de componente.
      http://www.emag.ro/wishlist/9948333205

      Am facut un wish list pe eMAG cu placa de baza 1155 (are chiar si usb 3.0 si sata 3, deci e buna mai multi ani), procesor Core i3, placa video 6450, memorie 4 GB si o sursa. Ies la 1200 lei in total, noi. Second-hand (sau resigilate pe emag) sigur sunt mai ieftine.
      Procesorul e foarte scump, acela sigur se poate lua second-hand de la cineva care face alt upgrade. Procesoarele nu prea se strica… ori merg ori nu, e mica sansa sa iei teapa cu unul. Similar poti lua si placa video second hand si te incadrezi in 1000 de lei.

      In anul urmator sau peste 2 ani poti face cate un mic upgrade la procesor sau video, cand prinzi vreo 300 de lei.
      N-am pus un hard-disk, dar momentan te descurci cu ce ai, nu e momentul acum sa iei un HDD pentru ca s-au scumpit foarte mult din cauza inundatiilor din Tailanda.

        (Citează)

  11. lol nu sunt gamer profesionist dar joc gta 5… pai stai putin- daca gta4 cere ca sa joci la full pe 22 inchi: un 6850 sau mai mare respectiv sa zicem un gt560, un quad vechi foarte puternic (6600+) sau de la i5 750 in sus plus vreo 3-4 de rami cum as crede ca gta5 cere mai putin?:))

      (Citează)

    • @laur: dar nu e obligatoriu sa-l joci pe full la 22 de inci, poti sa-l joci si pe full la un 1280 x 1024 sau eventual fara AA si AF activate.

      @AdrianG: pun pariu ca si GTA 5 va fi la fel :P

        (Citează)

  12. @laur: gta 4 e unul dintre cele mai proaste jocuri optimizate pe PC din istorie. Practic, gta 4 a fost conceput pentru console si portat pe PC, numai ca baietii care au facut aceasta portare si-au batut joc efectiv.

      (Citează)

  13. C2D nu este nici accesibil, nici actual. Nu merita cumparat in nicio situatie. Configuratia lui Radu e foarte ok, numai ca io as merge doar pe mobo/proc/RAM noi, restul le-as cauta SH. Sursa trebuie schimbata NEAPARAT cu ceva mai de doamne-ajuta. Video, te poti uita la un 4850, 4870, 4890, 5770, 5750, 9800 GTX+, 250 GTS, 260 GTX SH, in functie de ce bani dispui. Costa intre 200-400 lei fiecare in functie de model si sterg pe jos cu acel 6450. Daca totusi ramai la ideea cu totul SH, acel sistem construit in jurul lui q6600 are un pret cinstit si performante peste media actuala. Eu personal stau de 4 ani pe q6600/hd4850 dupa care hd4890 si n-o sa schimb platforma decat cand o sa crape mobo/proc.

      (Citează)

  14. tru e si prost optimizat dar totusi.. la 1280×1024 si fara AIF ( ca n-are AA) se vede foarte urat…

      (Citează)

  15. foarte util articolul. multi oameni fug de produsele second hand dar fara a avea un motiv intemeiat. si eu mi-am cumparat un calculator acer predator cu procesor intel core2quad de la http://www.it-sh.ro si am dat 1000ron pe el. cel mai mult m-a atras ce-i drept carcasa:D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus