blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul meu de YouTube. Aruncați un ochi aici.

Teama de a da CNP-ul

25 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Nu înţeleg nebunia care i-a cuprins pe toţi şi nu vor să dea CNP-ul la recensământ. Bun, este un cod destul de important şi poate fi folosit la diverse prostii, dar care este riscul suplimentar acum la recensământ? Îl cere chiar statul, deci nu-l dai oricui; zilele trecute l-am menţionat pe un formular de la asigurarea CASCO, pentru că era cerut şi n-am avut alternativă. Ieri am dat buletinul unui paznic de la o poartă, pentru că vroiam să intru şi el trebuia să noteze totul. Ți-e teamă de recenzor, care este un om necunoscut, prost plătit, dar care capătă acces la CNP-ul tău? OK, dar cu ce este diferit de mulţimea de oameni necunoscuţi şi prost plătiţi cărora le dai CNP-ul cu alte ocazii?

Hai să fim serioşi despre treaba asta. Furtul de identitate este o problemă gravă. Se pot face manevre urâte. Dar nu se pot face numai acum, la recensământ, ci oriunde ai dat vreodată buletinul, chiar şi pentru câteva secunde. Se poate afla şi de pe net, pe unde circulă o bază de date, îl au toţi colegii tăi de la servici încă de la angajare, toţi cei care ți-au făcut copie după buletin la orice copiator de prin oraş, toți angajații prost plătiți de la agențiile statului; același luru este și recenzorul, un angajat prost plătit de-al statului.

Paza împotriva furtului de identitate nu este să nu dai la nimeni actele tale. Asta e imposibil. Mai degrabă este un astfel de caz în care spui “n-am cum să mă feresc de risc, dar dacă se întâmplă sper să le rezolve Poliţia”. Iar la recensământ sunt prevăzute amenzi gigantice şi poate şi închisoare pentru recenzorii care dau altora informaţiile luate de la tine, spre deosebire de multitudinea de alte cazuri şi firme la care nu ai niciun control asupra procedurilor. Și n-am mare încredere in Poliție, așa că rămâne genul de caz în care nu poți micșora riscul existent, la fel cum nu poți micșora riscul ca alt șofer să intre pe contrasens și să te omoare.

La asta m-am gândit ieri, în timp ce mi-am completat numele şi CNP-ul pe un bon de masă de 9 lei şi l-am dat unui necunoscut prost plătit din spatele tejghelei McDonald’s. O fac de 22 de ori pe lună.

  8 comentarii

 1. Diferenta consta in numarul de cnp-uri colectat. Din datele astea se pot genera foarte simplu liste de semnaturi pentru candidatii la alegeri – de exemplu.
  Lasand CNP-ul la o parte, gandeste-te ce frumos s-ar putea vinde o baza de date din asta unor firme dornice de reclama puternic targetata.

    (Citează)

  • Liste pentru alegeri? Tot ce ai nevoie este de o pila/ruda/prieten la oricare din birourile ANAF, Politie etc, ca sa-ti genereze direct toata baza de date.

   Reclama de la firme? Cum fac ei reclama dintr-o data pentru ca au CNP-ul meu? Le-am dat si adresa de email? Nu stiau deja adresa mea de acasa?

   Nu tine. Lumea se teme sa nu se trezeasca dintr-o data cu casa vanduta unor mafioti, ca le-a falsificat cineva buletinul, acolo sunt problemele.

     (Citează)

 2. Pai! Ieri am trecut pe langa o doamna “recenzor” ce intreba pe alta doamna “recenzata”, prin gard ca nu o primise in curte, si prima o intreba pe a doua: “Si LG-ul in ce camera ziceati ca il aveti? In prima, in sufragerie?”. A… si nu avea nici sapca, asta… pardon, geanta de-aia de recenzor. Nah, ce sa mai crezi?

    (Citează)

 3. La noi la cooperativa suntem vreo 20.000+ ouvrieri si bonurile vin deja tiparite cu nune, CNP, samd. Asta inseamna ca deja numele nostru e pe vreo lista secreta ??? Ma indoiesc …
  E o gaselnita proasta, preluata stupid de “massmedia” si generata de alde Nastase, Ponta etc etc.
  Tara de stupizi nene, de parca ganditul ar durea sau ar cere bani…

    (Citează)

 4. CNP-ul este obligatoriu sa fie comunicat. http://m.hotnews.ro/stire/10523535

    (Citează)

 5. 1.Toata paranoia asta cu CNPu e hilara. Sa nu uitam ca toti ne-am facut Cartea de identitate la SPCLEP (sau Evidenta Populatiei, pe scurt) si e clar ca ei au o baza de date cu toate Cartile de identitate din tara, baza de date care contine si CNP-ul. Daca vrei sa furi, nu e nevoie sa faci un recensamant sa aduni CNP-uri in alta baza de date, pur si simplu o copii pe cea existenta.

  2. Toti care am trecut macar o data pe la o banca sau un furnizor de servicii/produse le-am lasat CNPu cadou. Practic CNPu oricarei persoane din tara asta poate fi deja in zeci de baze de date, asa ca daca e sa fim paranoici, ar trebui sa ne inchidem intr-un clopot de sticla si sa ardem toate actele. Scurt

    (Citează)

 6. brava ma.
  ce-i drept, am dat cnp-ul de atatea ori, incat il stiu pe de rost. Si are o palarie de cifre, tu-l in nas

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus