un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Logitech Z305, boxe speciale pentru laptopuri

26 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am primit astăzi la teste o boxă (de fapt două, că e stereo) Logitech Z305, un sistem de difuzoare făcut special pentru laptopuri. Z305 încorporează în design-ul său câteva idei foarte bune: se prinde direct de monitorul laptop-ului, este foarte uşor de transportat odată cu acesta, iar singurul său cablu este unul USB, prin care îşi trage şi alimentare şi semnal audio.

Cutia arată aproape ca o mapă. Este din plastic, dar se desface uşor, nefiind lipită la cald. Înăuntru am găsit difuzorul şi o husă pentru acesta, care te ajută să-l transporţi în aceeaşi geantă cu laptopul fără teama că s-ar putea zgâria unul de celălalt.

Z305 are 32 de centimetri lungime şi cam 4 cm lăţime pe orice latură, secţiunea sa fiind pătrată. La ambele capete are câte un difuzor. În centru se afla sigla Logitech, un LED de stare şi trei butoane, cel de on/off şi două de volum. Pe spate există un canal special făcut pe lungimea cablului USB, astfel încât acesta să intre perfect în difuzor şi să simplifice şi mai mult transportul său.

Pe laptop se montează printr-un sistem “clip-on” integrat în Z305. E vorba de un fel de braţ cu arc ce se prinde de monitor, iar difuzorul ajunge pe spatele acestuia, astfel încât în utilizarea normală nici nu-l vezi, ci doar îl auzi. După cum vă spuneam, pentru funcţionare trebuie conectat la un port USB al laptopului, iar Windows 7 îl detectează şi instalează singur un driver pentru el. Partea dinspre laptop a difuzorului este cauciucată, pentru a proteja de zgârieturi accidentale suprafaţa monitorului. Dacă ai webcam, picioarele de la sistemul clip-on nu îţi vor face probleme, fiind suficient loc.

Se aude bine. Este mai bun decât orice difuzor de laptop (cu excepţia celor din seriile făcute special pentru sunet de calitate, precum Asus NX90). Cum Z305 nu este foarte mare, nu vă aşteptaţi să revoluţioneze industria audio şi nici să înlocuiască o pereche de difuzoare de calitate; e mai bun decât orice laptop, e mai bun decât difuzoare “de 3 lei”, din acelea micuţe, dar cam aici se opreşte discuţia despre calitatea sunetului.

Forma lunguiaţa asigura o direcţionare eficientă a sunetului spre stânga şi spre dreapta din cele două difuzoare, astfel încât senzaţia de stereo se observa imediat, chiar şi atunci când lucrezi aproape de laptop. Separarea canalelor o face bine. De asemenea, volumul maxim este impresionant pentru mărimea difuzoarelor; l-am ținut la minim ca sa nu-mi deranjez colegii cand l-am testat, dar eu auzeam foarte bine sunetele din acesta. La minim! Se aude și tare și mult mai tare, iar sunetul se păstreaza limpede pe majoritatea domeniului de volum.

În plus, are avantajul că este uşor ca greutate, uşor de transportat (zici că e o umbrelă mică) şi necesită un singur port USB, iar la priză nu trebuie să conectezi nimic. Aş fi preferat să aibă un cablu mai lung; nu m-a deranjat cel inclus, a fost suficient pentru conectare fără a-l tensiona, dar mă gândesc că dacă ai vreun laptop foarte mare sau ciudat ca design pot apărea probleme.

Boxe Logitech 2.0 Z305, USB costă 270 de lei la eMAG. Cam scump, dar e calitatea Logitech şi se adresează unei nişe anume.

Îl testez şi în zilele următoare şi revin cu un post despre cum mi se pare că se aude muzica de toate felurile pe acesta.

    10 comentarii

  1. Incearca sa bagi ceva dubstept sa vezi cum se aude. :D

      (Citează)

  2. Mult prea scump pentru ce stie sa faca, vorbesc pentru ca mi-a cazut in maini intamplator. Ai dreptate cu faptul ca se adreseaza unei nise anume, eu unul in banii astia (ma rog, un pic mai mult) am niste casti si o placa de sunet USB.
    Iar cat despre “calitatea Logitech”..lol.

      (Citează)

  3. eu imi rasfat laptopul cu logitech n700, l-am luat de pe net din ro si am dat tot cam atat pe el. singurul dezavantaj in comparatie cu ce ai incercat tu e marimea.

      (Citează)

    • @mihai: adica ce are? Am un mouse Logitech MX310 luat acum 8 ani. Am ras cand am auzit ca are garantie 5 ani, ma gandeam ca da, sigur, cum sa reziste un mouse atat. inca merge ca in prima zi.
      Acasa am un kit Logitech Cordless Wave Pro, mouse si tastatura. Cea mai buna afacere facuta vreodata.
      Camere web, gadget-uri, tot ce-am avut vreodata de la Logitech a mers perfect.

        (Citează)

  4. Adica Logitech nu isi merita banii. Pentru periferice de gaming ai produse incomparabil mai bune (aici ma refer in principal la calitatea componentelor, plasticuri, samd) in aceiasi bani de la Razer sau Roccat. Sau Microsoft, pt mausi/tastaturi office. Pe audio exista Microlab, asta doar asa, ce-mi vine mie in cap. Vorbesc strict din testate. Produsele Logitech sunt cam ca vechiul Z5500: “se aud” tare si stie lumea de ele, insa cine are habar merge pe altceva.

      (Citează)

  5. Am editat mai devreme, insa nu mi-a aparut. In fine. Ideea e ca daca vrei sa dai peste 100 de lei pe ceva periferic, exista optiuni mai bune decat Logitech.

      (Citează)

  6. lol @ calitatea Logitech =))

      (Citează)

  7. unde mai gasesc si eu asa ceva, caci dc nu caut de peste 2 luni de zile Logitech Z305 si nu e pe nicaieri de gasit?
    Chiar am vb la Logitech si au zis ca ei nu mai comercializeaza Z305 sa incerc sa gasesc pe net, frumos nu?
    Ma puteti ajuta si pe mine sa achizitionaez 1 va rog frumos plsplsplspls, nu vreau sa ajung sa sparg boxele laptop ului ??!!

      (Citează)

  8. ai putea sa mi dai te rog o idee, o alternativa la Z305 pt laptop, dar care sa stea pe laptop sus?
    Multumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus