un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Marlanul de Grecia

30 Sep 2011  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Mârlanul de Grecia este cel care vrea să se dea mare în fața găştii lui de tovarăşi că şi-a făcut concediul “în afară”, aşa că nu merge la Mamaia sau Costineşti, ci alege altceva. Problema este că rămâne tot mârlan.

Mârlanul de Grecia vrea doar să stea pe şezlong şi să se prăjească la soare până când capătă culoarea unei fripturi bine făcute. Acesta e semnul ce-l identifică drept om “ajuns”, că s-a bronzat bine în altă țară, nu ca proștii ăia de au fost la ștrand. În Grecia, stă la piscină, deşi plaja reală, cu nisip şi valuri şi briză şi peisaj frumos este dincolo de gardul viu ce delimitează zona piscinei.

Pe mârlan nu poţi să-l trezeşti înainte de ora 10. E un sacrilegiu. Păi a venit până aici ca să se trezească devreme şi să câştige cât mai mult din zilele sejurului? Nu, a călătorit 2000 de km ca să doarmă cât mai mult. La micul dejun ajunge mereu pe ultima sută de metri, cu ochii buimaci de somn, dar e ok, pentru ca orele bune de plajă sunt oricum de la 11 la 17.

Mârlanul de Grecia poate fi uşor localizat după strigătele pe care le scoate. Deşi este înconjurat de sute de oameni discreţi, care încearcă să nu se deranjeze între ei, el strigă după piţipoanca ce-l însoţeşte “hai că-i bună apă, nu te mai coii” sau “auzi, adu-mi şi mie de băut! Ceva rece! Păi ce au? Bine, adu-mi una mare!”. Un întreg dialog se poartă de la distanţă, prin strigăte, pentru că oricum este înconjurat de străini şi aia nu ştiu ce zice, că nu vorbesc româneşte, deşi asta nu-i împiedică să îl considere un idiot. Iar “una mare” este invariabil bere, chiar dacă la bar au toate băuturile posibile.

Mârlanul o trimite de obicei pe gagică-sa după bere. El trebuie să păzească piscină, să nu o fure cineva. De obicei o păzeşte fie stând crăcit pe marginea şezlongului, mângâindu-şi bicepşii şi storcându-şi puncte de transpiraţie de sub piele în timp ce pe sub ochelarii compatibili Ray-Ban se holbează la fundul tipelor din jur. Dacă nu-i în această poziţie, atunci sigur e întins pe şezlong, ca să se bronzeze pe spate. Chiar şi dacă e deja aproape african.

Mârlanul de Grecia nu-i curios de nimic din jur. Nu se înscrie în nicio excursie opţională, că ar pierde o zi de piscină şi soare. Nu vrea să meargă în turul insulei, că ce-i pasă de cum trăiesc oamenii ăştia şi ce au de arătat. Nu vrea nici croazieră la insula vecină, aia de zici că-i un paradis exotic; acolo se duc doar bătrânii. Poate, cu condiţia să nu coste mai mult de 5 euro şi să nu fie nevoie să se trezească înainte de ora 10, ar merge la un aquapark, dar asta doar ca să se dea în cele mai înfricoşătoare tobogane şi să le demonstreze tuturor cât de viteaz este. La sfârşit exclamă “să-mi bag ****, ce foame mi s-a făcut!”.

La sfârşitul sejurului, după ce a refuzat în fiecare zi să iasă din hotel, constantă ca a fost foarte nasol şi nu mai vine niciodată aici. La Costineşti e mult mai marfă. Aici nu te poți distra.

Nu i se pare nimic în neregulă cu a face glume despre “dat la fund” sau diverse probleme de scaun; nici măcar dacă e într-un autocar sau autobuz și-l aud toți.

Bonus: şoferul de România descris de un şofer corfiot: cu mâna larg scoasă pe geam, deşi drumurile sunt înguste şi trebuie să-l ferească alţii ca să nu i-o reteze. La mână are brăţară groasă de aur. Pentru români nu există semafoare sau, dacă există, sunt veşnic pe culoarea verde. Strada e a lor, merg pe unde apucă, nu au conceptul de a da prioritate sau fair-play-ul de a aştepta să treacă cealaltă maşină atunci când drumul e prea îngust pentru două; ei se baga oricum şi apoi fac 20 de manevre ca să treacă la milimetru pe lângă celălalt. Dacă îi claxonezi, încep să înjure şi să vocifereze, de-ţi vine să dai cu autocarul în ei.

Faza naşpa este că, zicându-mi acestea, m-am simţit jenat. Cam avea dreptate, n-am avut la ce să-l contrazic.

Puteți citi și portretul unui pierde-vară.

    19 comentarii

  1. Zacut la piscina sau la umbra pe plaja, cu berea in bot, nema vizitat, mers doar la aquapark… pai si eu sunt marlan. :)
    Asta am facut in vacanta de anul asta, dar macar am scuza ca am mai fost de 3 ori in aceeasi zona si deja cam vizitasem ce era de vizitat. Da, am mers practic pentru stat la soare/umbra si scaldat in mare/piscina. Puteam s-o fac si la Costinesti, dar cam la aceiasi bani am preferat sa merg cateva sute de km in plus.

      (Citează)

  2. De ce PepeLatinMusic sa mergi cu prietena in concediu daca nu sa o trimiti dupa bere?

      (Citează)

  3. Exact, am dat si eu peste unii la fel. M-am apucat sa scriu, dar a ramas in drafts :-)

      (Citează)

  4. Confunzi ideea de vacanta cu aia de excursie.

      (Citează)

  5. @cireasa: Nu cred ca o confunda. Daca esti in vacanta inseamna ca este ok sa strigi pe plaja cand toata lumea e linistita?

    Sunt multi melteni care merg in vacanta afara, dar nu sunt toti asa (stiu ca nu ai generalizat, doar ziceam). Eu nu am fost in Corfu vara aceasta, am fost putin mai jos in Zakynthos si vreau sa-ti zic ca nu am intalnit romani care sa iasa in evidenta. Chiar au fost oameni calmi si linistit, nu stiu din ce cauza, poate a contat si perioada poate nu. La piscina sincer nu am stat deloc zi ca sa imi dau seama daca e adevarat sau nu, dar la plaja nu am sesizat nimic iesit din comun.

    Chiar si asa stiu cum se comporta unii romanasi prin tari straine. Nu stiu daca ai auzit vreodata, cand sunt romani de vorbesc intre ei si ii injura in fata pe straini. Ok, ei nu inteleg limba, razi de ei, dar mi se pare ca esti ultimul om cand faci asta. Si d-astia chiar am auzit multi, nu anul acesta, insa in trecut da.

      (Citează)

    • @ipo: daca ai mai fost acolo, e ok, desi eu unul m-as plictisi si tot as inchiria o masina sa mai bat drumurile pe insula. Era 40 de euro pe zi inchirierea.

      @nashu: tu esti viteaz in comentarii, dar in realitate stiu ca faci ce zice ea :P

      @cireasa: nu o confund daca, dupa ce ai refuzat sa faci orice altceva decat sa zaci la soara, la final declari ca a fost naspa si ca nu e nimic de vazut/facut pe insula. De exemplu e in Corfu o zona cu cateva discoteci in aer liber si lumea danseaza intre ele, in strada, femeile se dezbraca, lumea se agata… Nu afli de ele decat daca faci un tur ceva, sa vezi locurile.

        (Citează)

  6. mihaitza … e un articol intreg mai sus. daca pe tine te deranjeaza ala care tipa, ok. dar articolul confunda ideea de vacanta cu aia de excursie.
    mam plimbat suficient cat s fac din ambele. iar daca ma duc in vacanta la mare, mai devreme de 10 nu m trezesc, putrezesc pe sezlong toata ziua, si ma fac cioara maxim.
    daca radu nu a mai fost la greci pana acum si s-a dus sa se plimbe, sa nu se planga de aia care vor doar sa faca plaja. e putin stupid sa generalizezi ceea ce tie iti place.

      (Citează)

  7. @nwradu : eu cred ca tu nu ai fost acolo. Nu de alta, dar nu vad poze.

    PS: Cum sa iti pui ca avatar la comentarii pe net poza in costum? CUM?

      (Citează)

  8. n-as generaliza neaparat pe romani, se intampla si cu altii. exemplu practic: Templul lui Confucius din Beijing, liniste si zen, etc., numai niste turisti olandezi ce comunicau prin urlete la 30m distanta. e adevarat ca la noi sunt multi, dar cocalari sunt peste tot.

      (Citează)

  9. @nashu: Nu cred ca e problema ta ce poza am eu la contul google personal, daca nu te-ai prins de acolo este preluata poza. Nu vad ce este rau sa ai asa o poza, daca te deranjeaza nu te uita.

    In alta ordine de idei, imi cer scuze lui Radu pentru acest post, nu are legatura cu subiectul topicului, asa ca nu voi mai posta pe aceasta tema, dar mi s-a parut ciudat cum un om care nu ma cunoaste se baga aiurea in seama.

      (Citează)

  10. 1. Blogul nu e interesat de poza ta de la “contul google”, ca nu o ia automat. Tu ai ales sa ti-o pui gravatar. Si nici nu stiu de ce m-as fi prins ca e de pe contul google. Si nici daca e personal sau nu. Vorbeste gura fara tine.

    2. Atat timp tu te iei de aia care striga atunci cand ceilalti vorbesc in soapta, asa am si eu dreptul sa ma iau de fanfaronii care ies in evidenta cu avatare … sa le zic politicos “neadecvate”. Daca as fi nepoliticos, le-as zice “manelistice”.

      (Citează)

    • Nu vad absolut nici o legatura intra avatarul cuiva si opinia pe care o are despre un subiect sau atitudinea lui generala. E doar un avatar.

        (Citează)

  11. E un simbol ales constient si deci este un element caracterizant.

      (Citează)

    • Orice avatar este un element caracterizant, dar n-are legatura cu parerea omului despre un subiect sau altul. Parerea in sine este importanta.

        (Citează)

  12. asta e din categoria “haina nu face pe om”, “soferii de bmw-uri”, “masinile inmatriculate in bulgaria”, “tigani”, “bronzat ca o friptura” …

      (Citează)

  13. Dacă aş generaliza, ţi-aş da dreptate.

      (Citează)

  14. Nu stiu altii cum sunt dar daca eu plec in concediu, apai e concediu. Ma trezesc la ce ora imi place si fac ce imi place. La 10-12, la 3 daca e. Stau unde vreau. Stau in camera si ma dau pe net, bag raiduri si nu ma *bip* nime la cap ca e 3 noaptea si maine ma duc la munca. Ca doar nu am plecat de la munca organizata la vacanta organizata cu program de excursii: de la ora la ora tre` sa vad aia, de la ora la ora tre sa vad ailalta.
    Ma duc in concediu, nu la program de 9-5.
    PS nu ma refer la marlani si ce ai mai zis ca fac ei-ca striga, ca plm.Dar ca prefera sa zaca si sa pazeasa piscina? Sunt marlan, asta vreau, de aia m-am dus, sa stau si sa nu ma bata nime` la cap “ar trebui sa faci asta”. E timpul meu, concediul meu.
    PS 2: asta sa nu zic ca am avut perioade in care am avut concediu si nu am facut absolut nimic. 2 saptamani nu am iesit din casa. Tocmai de aia- hai ba, ca esti in concediu, sa facem aia sau ailalta, ca doar esti liber. sa mergem acolo/dincolo. NU, facem ce vreau eu, ca e concediul meu. Si eu vreau sa stau ca o leguma si sa vegetez pe balcon cu un pahar de ceva in mana.

      (Citează)

    • Totul e ca la sfarsit sa nu zici ca te-ai plictisit de moarte si n-ai avut ce face, dar in conditiile in care n-ai vrut sa pleci de la piscina si ai fost treaz doar 5 ore pe zi. TI-ai ales programul acela, foarte bine, dar nu carcoti dupa.

        (Citează)

  15. Aia da, ai dreptate. Stiu unii de astia care nu fac nimic si dupa aia zic ca mai bine era la munca, ca “asaaa de tare s-au plictisit in concediuu”. Ca n-au chef, ca le e lene si sa se uite la tv. Aia cred ca e cea mai tare faza posibila. Lene sa se uite la televizor si dupa zice ca s-a plictisit.Ma scot din sarite persoanele de genul. Ma mir cateodata cum de nu le e lene sa respire.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus