un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum recunosti un pierde-vara

31 Mar 2011  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Nu i-am înţeles niciodată pe aceşti pierde-vară de-i văd prin cartier. Îi ştiţi şi voi, că sigur aveţi în jur măcar un exemplar. Sunt aia care nu muncesc, nu fac nimic în afară de a sta prin faţa blocului la o bârfă şi o sămânţă (iar vara mai merg la ştrand, deşi la 29 de ani ar trebui să fie la muncă), sunt aproape mereu îmbrăcaţi într-un training, deseori cu o şapcă în cap şi garantat în adidaşi semi-originali. Cei norocoşi au câte o rablă de maşină, fie moştenită de la meltenii de părinţi fie cumpărată cu banii de pe nişte combinaţii cu telefoane sau altceva vândut pe sub mână.

Atenţie, aceştia se diferenţiază de “băieţaşii de cartier”, care mai au un ban, mai văd marea o dată pe an, mai conduc un BMW seria 3 şi mai agață câte o pitipoancă. Nu sunt nici simpli cocalari, deşi în acest gen se înscriu, fiind o nişă a acestuia caracterizată prin faptul că pierd vremea de pomană şi nu fac nimic util niciodată, probabil spre disperarea părinţilor cărora le fură pensia. Nu sunt doar ciudaţi, ci fac degeaba umbră pământului.

Sunt uşor de recunoscut şi asta m-a frapat întotdeauna. Fie că mergi în Tineretului, Berceni sau Militari, au cam acelaşi aspect, de parcă s-au vorbit toţi să se îmbrace ca fraţii sau ar face cineva o colecţie de modă şi un ghid de purtare special pentru ei. Iată câteva particularităţi pe care nu le-am înţeles niciodată:

Trântesc uşa la lift. Ştii imediat cine urmează să iasă din lift dacă auzi că a trântit uşa atunci când a intrat în el. Nu e că a cumpărat mă-sa acel lift, aşa că dă-l naibii, trânteşte-i uşa de să-i sară capacele. O deschide larg, cu forţa şi vigoarea ce poate fi dată doar de consumul des de seminţe combinate cu ţigări proaste, şi o lasă să se închidă de la cursa maximă. Oare pe ei nu-i deranjează când o trântesc alţii şi se aude în tot blocul? Dacă eu sunt la parter şi aud liftul trântindu-se pe undeva şi apoi coborând, e clar că este vecinul de la 7, care iese la o sămânţă şi la o întâlnire cu alţi tovarăşi, ca să bârfească despre ce n-a făcut azi.

Deschid doar una din uşile liftului. Majoritatea lifturilor au două uşi ca de dulap sau poate sunt din acelea glisante ca în autobuze. Eh, oricum ar fi, un pierde-vară adevărat e prea şmecher ca să le deschidă pe amândouă atunci când iese din lift; una îi este de ajuns. Înţeleg că nu mănâncă prea mult, iar fumatul de mahoarcă proastă te ţine slab şi uscat ca o păstaie sfrijită de mazăre veche de un an, dar frate… sunt două uşi… tu ai două mâini… pricepi legătura? E mai simplu să ieşi dacă le deschizi pe ambele, nu trebuie să te înghesui “pe dungă” prin locul lăsat liber doar de una. Eu când deschid liftul şi văd una din uşile interioare închisă, ştiu că vecinul de la 7 tocmai a plecat pe-afară.

Sunt mereu pe grabă. Primele două puncte sunt practic o consecinţă a acestuia. Un pierde-vară adevărat este mereu pe grabă; iese val-vârtej din lift (pe o uşă, da?), dă larg uşa de la bloc de perete şi e deja la 200 de metri când aceasta se închide la loc, depăşeşte ceilalţi oameni care merg liniştiţi pe trotuar, se strecoară prin mulţime, traversează de-a-npenisulea strada că e prea grăbit să aştepte culoarea verde a semaforului, o ia pe scurtătura aia de prin iarbă şi printre maşini decât să urmeze trotuarul. Unde o fi urgenţa, nu se ştie, că dacă-i urmăreşti (îţi trebuie condiţie fizică, nu glumă, aşa că nu-i meserie uşoară!) vezi că se duce să ia o bere sau să se întâlnească două blocuri mai departe cu alţi pierde-vară şi să stea acolo până la 12 noaptea, de parcă ar păzi cartierul.

Sunt campioni la semințe-viteză. Iarna, pe minus câteva grade şi în bezna de pe la 8 seara nişte unii stăteau în faţa unei scări de bloc din cartier şi mestecau seminţe de înnegriseră zăpada cu cojile lor. Era un frig de bubuiau pietrele, dar ei erau în treining lejer şi le ţinea de cald floarea soarelui. Destul spus.

Sunt crăcănaţi. O altă chestie pe care n-am înţeles-o niciodată, dar care m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva cocalarismul de acest tip este ceva genetic şi picioarele strâmbe sunt un alt simptom. Ce strâmbe, zici că sunt două paranteze. Pornesc drepte de la şold, dar undeva în zona genunchilor se crăcănează încât pierdele-vara tipic ar putea lejer să treacă peste un bolard de blocat trotuarul, iar spre glezne se mai apropie din nou picioarele. M-am gândit că or avea toţi scutere, dar nu e cazul. Dorm în poziţia lotus?

Flegmeaza şi îşi trag nasul. Oamenii aceştia sunt perfect capabili să dea din 10 în 10 metri câte o flegmă din aia gigantică, de zici c-a aruncat cineva cu un balon de apă. Şi nu doar că sunt capabili, ba chiar o fac fără să-i oblige nimeni. Mergeţi în spatele unuia din acesta pe stradă şi veţi vedea cât de des trage un scuipat pe trotuar, de zici că-şi marchează teritoriul sau îşi lăsă un marcaj pe care să-l urmărească spre casă, iar turta dulce i se terminase. Eu m-aş duce la un control dacă aş avea mereu atâta flegma în gât, dar pe ei nu-i îngrijorează asta, ba probabil chiar e ceva de dorit.

Târşâie picioarele. Mereu. Omul e prea plictisit şi leneş ca să meargă normal, ridicând piciorul de pe sol şi plansându-l în faţa celuilalt, ci pentru eficientizare a renunţat la etapa ridicării piciorului. Ei merg de parcă ar fi pe role sau patine de gheaţă, atingând solul cu talpa atunci când pun piciorul în faţă. Cel mai groaznic este vara, când poartă slapi, iar pentru aceştia este obligatoriu prin Codul Proastelor Maniere să-i poarte doar pe vârful piciorului, ca să aibă joc mare şi să se frece cu talpa de trotuar şi să facă lipa-lipa şi hârș-hârș tot drumul.

Din analele vieţii la bloc.

    12 comentarii

  1. :))) nu stiu cum ai reusit sa-i analizezi atat de bine, dar cu o exceptie (Sunt mereu pe grabă – care se contrazice cu Târşâie picioarele) i-ai descris perfect.

    Eu as adauga faptul ca “vorbesc tare” oriunde s-ar afla sau cu oricine ar discuta.

      (Citează)

  2. vecinul de la 7

    31/03/2011 la 12:59 PM

    ne vedem deseara la usa liftului!!!!
    hahahahahahaha
    …. glumeam :)

      (Citează)

  3. cand e unul sau doi in zona e ok dar eu nu exagerez cand zic ca am vre-o 15 in bloc,au stat toata iarna in scara blocului iar acum s-au mutat pe cele doua banci din fata blocului…dupa ora 5 dupamasa acolo sunt…cola,bere seminte si cocalarisme…

      (Citează)

  4. E plina Romania de ei si inca nu inteleg cum se descurca doar nu toti au parinti care au furat ?! (zic asa pentru ca un parinte care ar fi muncit si-ar fi dezmostenit faptura..)

      (Citează)

    • @SW: in general nu prea au bani. Nici ei nici parintii, traiesc cum pot. Faptul ca nu fac nimic e una din cauzele lipsei de bani.

      @Melk: astia de i-ai zis tu sunt doar melteni sau cocalari, dar nu pierde-vara. Unii muncesc din greu toata ziua pentru gratarul acela de weekend sau pentru un electromotor nou la Dacie.

      @laur: din cei care au telefon cu speaker, ca nu e pe toate drumurile…

      @miluch: discutabil, e posibil sa vina. Cam din din astea traiesc.

      @mihai: fix in centrul cartierului.

        (Citează)

  5. Aș adăuga:
    – Melteni care urlă de la geamuri la alți melteni de jos. Sau invers. Le e lene să coboare/urce ca să poarte o conversație, ce contează că aude tot cartierul…
    – Cocalari jegoși care fac grătarul în curtea blocului, după ce au tras Dacia rablagită aproape ca să asculte manele la casetofon.
    – Posesor de Dacie foarte veche pe care îl vezi în fiecare zi meșterind ceva la ea sau spălând-o cu găleata și buretele. Normal, Dacia aia nu s-a mai mișcat de luni sau ani, ocupă un loc de parcare degeaba.
    – Gherțoi care își plimbă câinele prin fața blocului și îl lasă să umple de căcat/pișat trotuarul sau roțile mașinilor.

    Etc.

      (Citează)

  6. adaugam pus de manele pe telefonul mobil in loc de casetofon

      (Citează)

  7. Daca te duci la ei si le zici “Baieti, am de facut curat prin curte, am de mutat niste mobila/baloti de paie/butoaie sau de facut descarcat niste marfa, dau banu’, mergeti ?” se baga vreunul ? :)

      (Citează)

  8. Si unde ziceai ca stai in Tineretului ? :))

      (Citează)

  9. Eu stau vizavi de Sare si Piper, in imediata apropiere a blocului meu cel putin n-am intalnit problema asta.

      (Citează)

    • Nici eu n-am din astia in bloc. Am in schimb pe unul care e cam drogat. Dar da o tura prin cartier, orice cartier, si gasesti cativa care sa se potriveasca descrierii.

        (Citează)

  10. Așa e, caracterizările mele sunt generale. Dar am în cartier 3-4 cazuri – mereu sunt în fața unui bloc sau la balcon, făcând ce ai scris tu în articol sau ce am scris eu în comentariu. Au între 30-50 ani. Ori joacă la bursă, ori sunt bloggeri profesioniști, ori sunt pierde-vară.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus